En kvinna från Ragn-Sells framför sitt gröna fordon i orange varselkläder

Service i centrum när Frida kör lastbil för Ragn-Sells

Frida Hall tröttnade på restaurangbranschen och skaffade lastbilskörkort. I sin nya roll som miljöarbetare och chaufför på Ragn-Sells har hon äntligen hittat rätt. Nu hoppas hon att fler kvinnor ska våga satsa på sina drömmar.

02 apr. 2024

Som tonåring ville 26-åriga Frida Hall bli reseledare utomlands. Senare började hon jobba på restaurang. Men under ytan fanns ett slumrande intresse för maskiner och fordon. 

– Jag bestämde mig plötsligt för att göra något helt annat i livet, säger hon. Jag hittade en lastbilsutbildning på nätet och tänkte att kommer jag in så kör vi, stenhårt. 

Idag arbetar Frida på Ragn-Sells anläggning i Länna, Skogås utanför Stockholm. 

– Jag kör liftdumper och levererar olika typer av containrar i olika storlek, berättar hon. Så jag åker runt till byggen men också till privatpersoner som vill göra sig av med sitt skräp. 

Kvinna sitter bakom  ratten i orange varselkläder i ett grönt Ragn-Sells  fordon

Ett självständigt servicejobb 

Folk utanför branschen tänker kanske på lastbilschaufför som ett tungt och lite ensamt yrke. Men den bilden sticker Frida snabbt hål på. 

– Det jag gör är inte så fysiskt krävande eftersom bilen gör det mesta, förklarar hon. Men man måste våga ta sig an utmaningar och tycka om att träffa nya människor. Det bästa med mitt jobb är att man möter så många olika personer runtom på arbetsplatserna. 

Ute bland kunderna blir Frida företagets ansikte utåt. Då är det viktigt att vara serviceinriktad och framåt, betonar hon. Själv har hon mycket gratis efter åren på restaurang, inte minst när det gäller att kunna ta både positiv och negativ kritik på plats. 

Restaurangmiljön lärde henne också att planera sitt arbete, och även det är en stor tillgång i hennes nya vardag. 

– Mitt arbete är väldigt fritt. Jag får ut mina jobb, men det är jag själv som planerar vart jag ska åka först och i vilken ordning jag ska ta det. Men behöver man hjälp kan man alltid ringa till kontoret och fråga. Där får man alltid bra hjälp och bra svar. 

Kvinna  bevakar avlastning av träavfall på en avfallsanläggning

Familjevänlig arbetsgivare 

Under sin första tid som lastbilschaufför hoppade Frida runt mellan olika arbetsplatser utan att hamna riktigt rätt – tills hon kom till Ragn-Sells. 

– Jag hade lite otur i början, men sedan hittade jag Ragn-Sells och nu är jag här för att stanna, säger hon med eftertryck. Jag hade hört att det var bra arbetstider, bra arbetsmiljö och bra chefer. Och verkligheten stämmer överens med det jag fått höra tidigare. 

Dessutom tycker Frida att det är en fördel att jobba på ett lite större företag eftersom det innebär en större flexibilitet. 

– För mig som ensamstående förälder har det varit bra att kunna vara hemma när barnet är sjukt utan att det blir ett problem, säger hon. 

Kvinna i orange varselkläder lyfter av en container från en lastväxlare från Ragn-Sells

En mansdominerad bransch i förändring 

Än så länge är de flesta av Fridas branschkollegor män – både i bilarna och på kontoren. Men Frida tror att en förändring är på väg. 

– Fler och fler tjejer blir intresserade av att ta körkort och börja jobba med lastbil, säger hon. Det tycker jag är fantastiskt. Jag tror att det är bra att mixa så att det inte är bara kvinnor eller män på en arbetsplats. Då blir det mer nytänkande. 

På anläggningen i Länna fick Frida ett varmt välkomnande och blev snabbt en i gänget. Kollegorna har bara sett det som positivt att hon är tjej, menar hon. 

När hon är ute på uppdrag händer det däremot att hon får frågor om hon verkligen klarar av sina arbetsuppgifter – frågor som hon aldrig hört ställas till manliga kollegor. I sådana situationer märker Frida att hennes inre tävlingsmänniska tittar fram. 

– Om du frågar mig om jag kan backa in här, då visar jag att jag kan backa in utan din hjälp. Det här är mitt jobb, det är min grej. Och jag brukar tänka att till nästa gång har den här personen kanske ändrat åsikt och inte alls tycker det är konstigt med en tjej som kör lastbil. 

Till kvinnor som funderar på att utbilda sig till lastbilschaufför har Frida en tydlig uppmaning: 

– Våga testa och var inte rädd. Satsa på det du drömmer om! 

Ragn-Sells har anläggningar över hela Sverige. Läs mer om hur det är att jobba hos oss här