45 år på Ragn-Sells: En resa med stark gemenskap

Att tillbringa fyra decennier på samma arbetsplats är en bedrift få kan matcha. Kent, som började sin karriär som miljöarbetare på Ragn-Sells 1979, ger oss inte bara en inblick i lastbilsåkandet under dessa år utan även den starka sammanhållning han delat med kollegor. Det är denna gemenskap som hållit honom kvar på Ragn-Sells.

06 dec. 2023

När Kent flyttade till Jakobsberg, norr om Stockholm, fick han erbjudandet från en kompis, som var arbetsledare på Ragn-Sells, att köra sopor. Kent kände att det var rätt och har sedan dess varit en del av företaget.

- Det var ju bara mellan två jobb tänkte jag. Här skulle jag inte jobba så länge, men det resulterade i att jag blev kvar här hela livet, vilket jag är väldigt glad över. Jag har trivts varje sekund, berättar Kent.

Minnesvärda ögonblick med Ragnar

Eftersom Kent har en lång historia med Ragn-Sells hade han även möjligheten att träffa Ragnar Sellberg några gånger. Minnen som han minns mycket väl och som han ser tillbaka på med glädje.

- Jag minns Ragnar mycket väl, en väldigt trevlig människa med en respekt för oss som arbetade.

Kent fortsätter att berätta om Ragnar och om hur han på 80-talet ofta kom med fikabröd till de som jobbade.

- Han besökte ofta vårt fikarum, tog oss i hand och delade ut mazariner. Det är klart att det gjorde oss väldigt glada.

Kent går på väg mot sin slambil. I bakgrunden syns Destination Gotlands färja.

"Sammanhållningen är det som fått mig att stanna"

Han är väldigt fotbolls- och idrottsintresserad vid sidan av jobbet som miljöarbetare. Förr anordnades något som hette ”Åkericupen”, där Ragn-Sells hade ett fotbollslag som åkte runt och mötte andra renhållningsbolag.

- Just Åkericupen är ett väldigt varmt minne för mig, det var ett tecken på att vi var ett idrottsintresserat och sammansvetsat gäng som jobbade ihop, det var ju också väldigt roligt att vi vann cupen 5 år i rad, berättar Kent.

Det var inte bara på fotbollsplanen, utan även i det dagliga arbetet som sammanhållningen har fungerat bra, något som Kent lyfter fram.

- Det är en fantastisk sammanhållning i gruppen, och det kommer in nya människor hela tiden. De smälter in snabbt, och vi brukar ta hand om dem mycket väl. Jag tycker att Ragn-Sells sammanhållning är det bästa med bolaget, och jag hoppas att det kan fortsätta. Om någon stöter på problem så hjälps vi åt. Så har det alltid varit och så hoppas jag det förblir, säger han.

Pensionen närmar sig

Kent, som är 66 år idag, har nu börjat kika på pensionslivet tillsammans med sin fru. Han jobbar nu efter mottot ”jag tar ett år i taget”. Men det kommer vara tråkigt att lämna alla fina kollegor som han haft omkring sig under sitt arbetsliv.

- Min fru har bytt jobb väldigt många gånger under sitt arbetsliv, medan jag har haft ett och samma jobb i 45 år. Just nu driver min fru en klädesfirma, så när hon slutar, då tackar även jag för mig, avslutar Kent.

Sena kvällar, nätter och tidiga mornar. När de flesta andra är lediga arbetar vi för samhället. Under 2018 och 2019 följde vi med totalt åtta av våra hjältar i deras vardag när de utför viktiga samhällstjänster. En av dem var Kent. I filmen nedan följer vi med när han samlar in restavfall från kryssningsfartygen i Nynäshamn.