Fiskodlingsprojekt i Hardangerfjorden får 120 miljoner NOK i bidrag

Ragn-Sells spelar en avgörande roll i ett nytt EU-finansierat projekt som syftar till att förbättra hållbarheten inom fiskodling i Hardangerfjorden, Norge. Projektet har nu beviljats EU-stöd på över 120 miljoner NOK.

19 aug. 2024

Horizon Europe-program, syftar till att samla in och återanvända slam från fiskodlingar, med fokus på miljömässiga och ekonomiska fördelar.

Hardangerfjorden, känd för sin betydande laxodlingsindustri, producerar över 100 000 ton odlad lax varje år. Denna storskaliga produktion genererar också stora mängder slam, bestående av oäten föda och fiskavfall, vilket kan påverka den marina miljön. Slammet bidrar till näringsföroreningar som väcker oro över vattenkvaliteten och det marina ekosystemet.

Ragn-Sells kommer att bidra med sin expertis inom cirkulära lösningar till AquaPhoenix-projektet, ett samarbete som involverar 30 partners från hela Europa. Målet är att utveckla och implementera teknologi för att omvandla det insamlade slammet till värdefulla resurser, särskilt fosfor, som kan användas som en ingrediens i djurfoder och gödningsmedel för jordbruket.

Cirkulära lösningar för hållbar fiskodling

Vidar Svenning Olsen, vd för Ragn-Sells Norge, betonar vikten av projektet för att främja hållbara fiskodlingsmetoder.

- Cirkulära lösningar för fiskodlingar minskar klimatavtrycket och belastningen på fjordarna samt ökar produktionseffektiviteten. Genom att omvandla avfall till värdefulla resurser bidrar vi också till att minska Europas beroende av importerad energi och näringsämnen, säger han.

En annan partner i projektet är det Ragn-Sellsägda innovationsföretag EasyMining, som bidrar med sin expertis inom fosforutvinning från förbränt slam, baserat på deras patenterade Ash2Phos-teknologi, och Aqua2N som tar bort och återvinner kväve ur fiskslam. Dessa processer hjälper till att minimera miljöpåverkan från fiskodling och skapar en hållbar tillförsel av viktiga näringsämnen till jordbruket, vilket stöder ett slutet kretslopp som gynnar flera industrier.


Fiskslam samlas upp i dedikerade tankar innan det skickas för vidare bearbetning.

Samarbete för miljöpåverkan

AquaPhoenix-projektet är planerat att pågå i fyra år. Det koordineras av det norska forskningsinstitutet NORCE, med bidrag från forskningsinstitut, industriaktörer och fiskodlingsföretag runt Hardangerfjorden.

- Om vi menar allvar med att skapa ett hållbart samhälle måste vi använda de resurser vi redan har, om och om igen. Det här projekt är ett viktigt steg i att utveckla hållbara lösningar som adresserar de miljöutmaningar som den moderna industrin står inför, avslutar Vidar.

Med förberedelserna i full gång förväntas AquaPhoenix-projektet starta i höst. Som ett av endast tre projekt som godkänts av 30 ansökningar till Horizon Europe-programmet, understryker det vikten av att hantera miljöutmaningar inom fiskodling.