Elin, Hedda och Camilla
Projektingenjörerna Elin Östberg, Hedda Kringstad och Camilla Sundin tog emot sina diplom efter att ha avslutat Young Professional programmet för en vecka sedan.

En lyckad satsning för Ragn-Sells

För 10 månader sedan började tre nyutexaminerade produktionsingenjörer på Ragn-Sells inom ramarna för satsningen ”Young Professionals”. Nu är introduktionsperioden över och våra Young Professionals går på heltid in i sina roller som Produktionsingenjörer hos oss. Vi blickar nu tillbaka på hur karriärstarten har varit.

24 jun 2020

Under programmet har Hedda, Camilla och Elin haft en utbildningsplan med utbildningsblock för att få en bredd inom hela vår verksamhet och affär. Utbildningsblocken har innehållit både traditionella och digitala utbildningar i kombination med praktik och introduktion av kollegor i olika delar av Ragn-Sells. Kollegorna har gett våra Young Professionals en ovärderlig verksamhetsförståelse genom att dela med sig av sin kunskap och kompetens, och deltagarna har varit involverade i olika projekt på anläggningarna Högbytorp och Heljestorp. De 10 månaderna har även innefattat ett mentorsprogram där de fått guidning och feedback från en erfaren kollega under hela perioden.

Alla tre har känt sig oerhört välkomna och bra bemötta under sin första tid på Ragn-Sells. Ute på anläggningarna har de andra anställda varit mycket hjälpsamma. Ingen har tröttnat på att de ibland har varit frågvisa och velat få ytterligare förklaringar av processer och tillvägagångssätt. Tvärtom.

- Många har tyckt att det varit roligt att få visa upp sina jobb och förklara vad de gör, och på vilket sätt de bidrar till verksamheten. Innan kände vi en viss oro för att folk inte skulle ha tid, men de har verkligen tagit sig den tid som behövts, säger Camilla som är placerad på Högbytorp tillsammans med Elin.

- Lyxigt att få lägga tid på att lära sig och få möjligheten att knyta kontakter inom företaget redan första året, säger Hedda som arbetar på anläggningen i Heljestorp.

- Det har varit ett ambitiöst program från Ragn-Sells sida med många intressanta studiebesök, säger Elin.

Självklart val att bli mentor

Bengt Sandell som är affärsprojektledare på Treatment & Detox har varit en av mentorerna tillsammans med Jonas Wibom och Ragnar Davidsson.

- Jag sa ja direkt när jag fick frågan av min chef, säger Bengt. En av anledningarna var att jag själv saknade att ha någon att vända mig till i förtroende i början av min egen karriär. Jag hade gärna haft en dedikerad person som inte nödvändigtvis var min chef, som hade kunnat stötta och förklara. Visst hade jag kunnat fråga äldre kollegor mer, men det är inte alltid det fanns en naturlig ingång, berättar han.

Bengt tycker att han och Hedda har haft många bra resonemang, och har uppskattat att hon hört av sig även mellan de inplanerade mentorsträffarna när det är något hon velat diskutera. Han har blivit påmind om att allt inte är så självklart när man är ny, och medan Hedda haft stenkoll på kemi och de teoretiska delar hon just lärt sig under utbildningen har han kunnat bidra med kunskap som man lär sig först på arbetsplatsen. Hur fungerar det i praktiken med hantering av tillstånd, villkor och tillsyn, och hur tacklar man problem och gör sin röst hörd?

- Det är roligt att se unga hungriga personer som verkligen vill lära sig kicka igång sin karriär och jag ställer gärna upp som mentor igen, säger Bengt.

Hedda, Camilla och Elin hoppas att den uppbyggda relationen mellan dem och mentorerna kommer att bestå och att de har möjlighet att ringa dem även framöver om de undrar över något, vilket Bengt håller med om.

- Det ska bli spännande med en ny kull av Young Professionals som kommer efter sommaren. Vi tre tjejer har haft mycket utbyte och stöd av varandra. Det kommer de nya säkert också att ha och förhoppningsvis kan vi också vara en tillgång för dem, avslutar Elin.