Bengt Sandell, Ragn-Sells

”Vi ville prata om resurser och inte sopor”

Bengt Sandell har varit med och byggt upp Högbytorp från soptipp till den behandlingsanläggning det idag är. Idag jobbar han som affärsutvecklare på Ragn-Sells och med framtidens utmaningar kring avfallshantering.

23 okt 2019

I början av 1990-talet började Ragn-Sells använda sig av devisen ”En del av kretsloppet”, vilket bland annat skulle innebära mindre material till deponering. I samband med detta startade Ragn-Sells Avfallsbehandling och Bengt Sandell anställdes som vd.

Det som var absolut minst attraktivt att prata om på den här tiden var en soptipp och vi använde inte gärna ordet avfall utan pratade istället om restprodukter och resurser. Då tog vi emot ett par hundratusen ton varje år och förra året tog vi emot en och en halv miljon ton på Högbytorp. Visserligen är det andra material idag, men deponierna behövs.

Nya material, nya utmaningar

Under Bengts ledning har Ragn-Sells Avfallsbehandling växt och flera anläggningar har tillkommit.

– Det har varit en väldigt spännande utveckling att vara med om, det som hänt inom avfallsbehandling. En stor del i succén var när vi började ta emot förorenade jordar i mitten av 1990-talet. Vi kom igång med jordhantering i ett tidigt skede, och fick ett försprång gentemot våra konkurrenter.

Ragn-Sells anläggning Högbytorp ligger i Upplands Bro utanför Stockholm.

 

Med nya material kom också nya utmaningar. När Hammarby sjöstad byggdes 1996 och 1997 kördes de förorenade jordarna till Högbytorp.

– Jag kommer ihåg en skärtorsdag när alla lastbilschaufförer hade lastat sina släp kvällen före för att åka till oss på skärtorsdagsmorgonen. Det var kö ända ut till motorvägen och fullständigt kaos. Men vi lärde oss och kunde applicera arbetet med förorenade jordar på andra anläggningar, vilket har varit gynnsamt för företaget.

2014 lämnade Bengt det operativa arbetet med avfallsbehandling och fokuserar istället på affärsutvecklingsfrågor inom Treatment and Detox.

– Jag letar bland annat efter nya etableringar vilket tar lång tid med bland annat tillståndsansökningar och långa ledtider. Jag var med 2008 när EON ringde och frågade om en tänkbar plats för ett kraftvärmeverk. Nästa år, 2019, tänds värmekraftverket på Högbytorp, så det tar tid. Men det är kul att vara med under resans gång,

– Det har varit, och är, en väldig utveckling inom avfallsområdet och jag har haft förmånen att jobba ihop med fantastiskt engagerade medarbetare under åren, säger Bengt Sandell.

Denna artikel ingår i serien "Minnen från förr" där medarbetare som varit på Ragn-Sells i flera decennier ger en tillbakablick och delar med sig av minnen.