Sara Kilander läser till civilingenjör och jobbar extra på Ragn-Sells

Saras traineestudie blev pilotprojekt

Förra sommaren var KTH-studenten Sara Kilander sommartrainee på Ragn-Sells och kartlade behovet för en ökad sortering med hjälp av fotoigenkänning som effektiviserar återvinningsprocessen för bland annat däck. Hennes studie blev en pilotanläggning och Sara är kvar på Ragn-Sells där hon både skriver sitt examensarbete och är timanställd.

07 mar 2019

Sara Kilander läser till vardags till civilingenjör, med inriktning design- och produktutveckling inom maskinteknik, på KTH i Stockholm. Hon läser nu hon sitt sista år på mastern inom teknik och hållbar utveckling. Efter att ha läst en kurs i avfallshantering och besökt avfallsanläggningen Högbytorp utanför Stockholm ansökte Sara om att bli trainee på Ragn-Sells sommaren 2018. 
– Jag har alltid haft ett underliggande intresse för hållbarhet och det kändes helt rätt när jag började läsa min master och kurser inom avfallshantering. Jag blev tipsad om att söka till Ragn-Sells traineetjänst - vilket jag är väldigt glad att jag gjorde. Det kändes jättespännande med en traineetjänst som går i linje med min master innan examen, säger Sara. 

Under förra sommaren undersökte Sara hur materialströmmarna inom Ragn-Sells kan bli mer effektiva och hur återvinningsprocesserna kan effektiviseras med hjälp av fotoigenkänning. 

– Som trainee på Ragn-Sells får man mycket ansvar men man får samtidigt stöd av sin handledare. Det finns gott om plats plats för egna initiativ, vilket tillsammans med den öppna dialogen med handledare och kollegor blev ett spännande projekt och för mig en kanonbra första erfarenhet på hur arbetslivet kan se ut som ingenjör.

Under hösten utvecklades Saras studie till ett projekt när en produktionslina för däcksortering på Ragn-Sells anläggning i Åkersberga byggdes som en prototyp.

– Efter sommarens traineetjänst och det arbete jag gjort fanns fler riktningar och möjligheter inom projektet med fotoigenkänning och jag fick chansen att stanna kvar på Ragn-Sells och skala upp projektet. Jag har sedan sommaren varit timanställd och till våren kickade projektet igång ordentligt då vi fått igång den första pilotanläggningen för sortering med hjälp av fotoigenkänning. Projektet är numera en del av mitt examensarbete som jag skriver på Ragn-Sells under våren, vilket känns superspännande, säger Sara Kilander.

Läs mer och ansök till Ragn-Sells sommartraineeprogram (senast 18 mars)