Astrid på Ragn-Sells hade ett shoppingfritt år
Astrid Lindholm, kommunikatör på Ragn-Sells, berättar om sitt shoppingfria år.

Går det att inte shoppa under ett helt år? Absolut.

Trots klimatlarm ökar svenskarnas klädkonsumtion. En undersökning från 2018 som Avfall Sverige har gjort visar att över en tredjedel av svenskarna köper kläder och skor som de inte behöver varje halvår eller oftare, och mycket av den onödiga konsumtionen står kvinnor för. Måste vi shoppa så mycket? Vi har pratat med Astrid Lindholm på kommunikationsavdelningen som hade ett shoppingfritt år under 2017.

28 nov 2019

Vad triggade dig?

När jag i november såg videoklipp från Black Friday där folk stormade butiker, vräkte sina vagnar fulla med prylar och slogs om saker i affärerna kände jag mig rent utsagt äcklad. Det är ju ett helt bisarrt beteende, allt det här shoppandet. Och hur mycket saker behöver vi, egentligen? Sen läste jag att kvinnor i västvärlden använder varje klädesplagg i snitt sju gånger. Vi kan helt enkelt inte fortsätta att konsumera på det sätt som vi gör.

Vad avstod du ifrån?

Allt handlande utom mat. Inga kläder, smink, skor, köksprylar, inredning etc.

Var det svårare eller lättare än du hade tänkt?

Lättare faktiskt! Jag blev förvånad själv. När jag väl hade bestämt mig så körde jag bara. Och så berättade jag det för alla, så att det skulle bli riktigt skämmigt om jag skulle misslyckas. Jag försökte också undvika frestelser som att gå in i fina butiker, jag fokuserade på byggnader istället för skyltfönster när jag gick på stan. Det var svårare när jag reste och skulle haft tid att titta i affärer, och det lockar mer att gå in i små butiker utomlands än hemma.

Hur har du påverkats efteråt?

En av de märkvärdigaste effekterna var nog att det knappt minskade något hemma. Jag hade trott att det skulle bli glesare i strumpbyxlådan och i badrumsskåpet. Men det blev ingen synbar skillnad. En mascara och en foundation tog slut, ett gäng strumpor kasserades, men det var i stort sett det. Det får en att undra var det finns i alla skåp och lådor i badrummet EGENTLIGEN. Snarare kunde jag rensa ut en del kläder och skor som jag inte använt en enda gång under året som gått, trots att jag inte köpt något nytt. Då kommer de antagligen aldrig att användas heller.

Jag var ingen storshoppare innan heller och hade ingen shoppingbudget per månad, så vet inte hur mycket pengar jag sparade, men det blev såklart mer över. Framförallt sparade jag tid och ”mind-space”. Jag ägnade ingen tid åt att gå i affärer eller att sitta på shoppingsajter och scrolla efter skor. På det kan nog riktigt mycket tid försvinna för folk.

Något jag började lägga märka till var hur mycket tid andra la ner på shopping. Somliga kan knappt gå ombord på bussen för att de har så många kassar med sig efter att ha spenderat en halv helg i en galleria. Sen har jag fortsatt att handla mindre och överväga de inköp jag gör mer.

Har du några tips till den som skulle vilja ha ett konsumtionsfritt år?

Do it! Bara bestäm dig och kör. Jag är helt övertygad om att alla klarar av det. Tycker man att det verkar övermäktigt går det också att ha ett shoppingfritt kvartal, då hinner man ändå få sig en tankeställare och ställa om ditt beteende. Gå inte in i gallerior eller på shoppingsidor på nätet eftersom du ändå inte ska handla, använd den tiden till något annat istället. Mycket handlar om inställning. Det går utmärkt att gå på bröllop utan att ha skaffat en ny klänning!

Har du några tips på hur du har minskat din konsumtion eller miljöoptimerat ditt liv? Hör gärna av dig till oss på kommunikation@ragnsells.com