Rolf Pihlqvist är inköps- och fastighetschef på Ragn-Sells
Rolf Pihlqvist är inköps- och fastighetschef på Ragn-Sells

"Jobba med branschens finaste bolag är fantastiskt roligt"

​Med sina 35 år i återvinningens tjänst är Rolf Pihlqvist i Göteborg en av de som arbetat längst inom Ragn-Sells. Rolf är näst på tur i vår artikelserie Minnen från förr.

25 okt 2021

1986 var Rolf Pihlqvist en nyutexaminerad civilekonom. Han var, som han själv uttrycker det "på vippen" att börja på ett annat jobb när han såg att Ragn-Sells i Partille sökte en assistent till företagsledningen med ansvar för ADB-frågor.

– ADB står för automatisk databehandling, det som idag är känt som IT. Vid den här tiden var det helt nytt och jag anställdes av dåvarande koncernchefen Lars Löfstedt för att ta hand om införandet av det första datasystem i företaget.

Till en början var det emellertid inte helt lätt för dåvarande ledning att förklara vad Rolf egentligen skulle arbeta med, eftersom ADB var nytt för de flesta. 

– Det var svårt att förstå att det faktiskt behövdes en person som skulle arbeta heltid med datoriseringen. Som tur är hade jag kört lastbil under min studietid så jag fick ansvaret för alla fordon i regionen också, det gjorde det lättare att motivera varför det behövdes en heltidstjänst, säger Rolf och konstaterar att tiderna förändras.

Företagets första IT-ansvariga fick alltså även ansvar för fordonen i Göteborgsregionen. Initialt skulle det visa sig bli en tuff uppgift.

Bilar på väg till mellanöstern

– Det är få som känner till det men vid den här tiden hade Ragn-Sells plane​r på att starta en insamlings- och renhållningsentreprenad i Förenade Arabemiraten. Det gick aldrig i lås men man hann beställa en massa bilar – som kom till Göteborgs hamn och blev mitt problem.

En dag fick Rolf ett samtal om att 15 bilar av japanska märket Daihatsu väntade på honom i Göteborgs hamn. De var högerstyrda, saknade värme och hade ökendäck för att passa klimatet i Förenade Arabemiraten.

– Vi hade ju köpt bilarna så vi fick lov att använda dem. Efter mycket arbete fick vi dem ombyggda och registrerade i Sverige. Den här historien glömmer jag aldrig.

Rolf med pärmar fulla av historiska tidningsurklipp om Ragn-Sells. Rolf Pihlqvist har pärmar fulla av tidningsurklipp om Ragn-Sells som han ärvt av en kollega som gått i pension.

Har haft många olika roller

Under åren har Rolf haft många olika roller inom Ragn-Sells. Hans första stora utmaning, förutom de 15 ökenanpassade bilarna, var att implementera det första datasystemet i företaget. Han var också med och byggde det första, Ragnarationell, som användes från 1988 ända fram till år 2000. Senare kom han att arbeta mer mot produktion och med produktionsrationaliseringar. 

– Jag har haft förmånen att ha många olika roller inom Ragn-Sells, allt från driftområdeschef, regionchef och produktionschef till dotterbolags-vd. Det har varit en enorm förmån att få prova allt i den här branschen genom det här företaget.

Idag är han Ragn-Sells inköps- och fastighetschef och ansvarar bland annat för fordonshantering och fastigheter. Han arbetar både från Kungsbacka och Väderholmens gård.

– Det är inte många branscher som utvecklats så mycket som vår och att få arbeta med det finaste bolaget i branschen, med affärer i båda ändar, är fantastiskt roligt. Jag stortrivs verkligen.

Under sina 35 år på Ragn-Sells har Rolf hunnits samla på sig många minnen. Han sitter också på en skatt i form av en tjock pärm med tidningsurklipp, som han i sin tur ärvt av en tidigare kollega som gått i pension.

– Det är väldigt många klipp och med dem finns många fina historier om bolaget. När jag går i pension kommer jag lämna över den till någon annan som får förvalta den här pärmen.