Reinhard Wagner

Linköpingssäljaren som blev transportplanerare i Zambia

Under sina 40 år inom avfallsbranschen och i rollen som säljare kan Reinhard se tillbaka på ett yrkesliv som sträcker sig över flera decennier. Han har samlat på sig en bred erfarenhet och flera minnesvärda händelser. Bland annat från när han fick åka till Zambia för att hjälpa till att strukturera upp sophämtningen.

23 maj 2023

Det var en annons i lokaltidningen som fångade Reinhards intresse och som ledde honom till Ragn-Sells i Linköping. Han sökte och blev först anställd som kretsloppsrådgivare.

- Det tog bara 2 veckor innan jag blev fast anställd, det var 1997 och jag började som kretsloppsrådgivare, men både sålde och informerade om källsortering. Sen ändrades min titel till kretsloppsrådgivare/säljare, och till slut blev det ”bara” säljare på visitkortet, berättar Reinhard.

Från en hög med kvitto till hjälpsamma verktyg

Under de 26 åren som Reinhard varit anställd som säljare har det hänt mycket på företaget. Då gjorde han allt från grunden, men idag finns det verktyg som kan underlätta arbetet.

- Jag bad vår transportledare att spara alla kvitton och samla dem på hög. En gång i månaden tog jag alla kvitton och delade upp dem i olika materialslag för att sedan skapa en Excel-fil av dem och skicka till kunden så att vi kunde redovisa statistik, berättar han.

Reinhard är tydlig med att han har trivts på Ragn-Sells med sina arbetsuppgifter och hur han har fått vara med på resan med att utveckla kunskapen om avfallshantering och bidra till ett mer hållbart samhälle.

- Det är roligt att vara med och bidra till utvecklingen och sättet att arbeta med miljön. Jag känner ett visst vemod över att lämna Ragn-Sells, säger Reinhard och fortsätter, men jag kommer fortsätta följa företaget med stort intresse och besöka kontoret i Linköping och andra platser så länge jag känner personer som jobbar där.

”Jag trodde att han skojade”

I augusti 2000 ringde Reinhards chef och frågade om han hade någon vecka ledigt i september och frågade om han kunde åka till Zambia.

- Jag trodde att han skojade med mig, men två veckor senare satt jag på ett flyg.

En kvinna som drev ett renhållningsföretag i Zambia hade varit på utbildning i Sverige där hon insett att det här med ruttplanering behövde hon hjälp med.

- När jag kom ner till Zambia hade de bara en fungerande dator. Den andra hade en kollega spelat sönder tangentbordet, berättar Reinhard.

När Reinhard skulle titta på hur körschemat för sopbilarna såg ut, fanns det bara en Word-fil på skrivbordet där hela företagets dokumentation låg blandat - allt från körschema till avtal.

- Vi lyckades få till det rätt så bra men ett stort problem var att de bara hade två sopbilar, varav bara den ena fungerade. Det fanns inte någon organiserad sophämtning från kommunen eller liknande, så deras kunder var bland annat banker, försäkringsbolag och ambassader.

Gruppbild_med_Reinhard.jpg Reinhard på en gruppbild tillsammans med miljöarbetare i Zambia.

Ett välförtjänt pensionärsliv väntar

En lång karriär är på väg mot sitt slut och Reinhard kommer gå i en välförtjänt pension, även om han tycker att det kommer kännas tråkigt att lämna Ragn-Sells och alla kollegor som idag är hans vänner.

- När jag fyllde 65 så frågade jag om jag fick fortsätta på halvtid och det löste Ragn-Sells. Den 26 maj blir min sista arbetsdag och sen tar jag semester för att sedan gå i pension på riktigt den 1 augusti.

Reinhard berättar att han ser fram emot livet som pensionär.

- Nu bor vi i en renoverad mangårdsbyggnad från 1878 och har en ganska stor trädgård att pyssla med. Jag kommer umgås mycket med barnen och barnbarnen. Jag kom även med i jaktlaget, och har bara 5 minuter till samlingsplatsen.

Denna artikel ingår i serien "Minnen från förr" där medarbetare som varit på Ragn-Sells i flera decennier ger en tillbakablick och delar med sig av minnen. Läs fler artiklar nedan.