Ragn-Sells tar hand om stora mängder muddermassor i Göteborg

Hantering av muddermassor i Göteborg

Via anläggningen Marieholm kan Ragn-Sells i Göteborg hantera stora mängder förorenade muddermassor. I år har man tagit hand om mycket stora volymer i samband med muddringen i Göteborgs hamn och för den nya Hisingsbron.

09 apr 2021

– Vi har jobbat dygnet runt med det, säger Martin Andersson, avdelningschef på Ragn-Sells i Göteborg.

Ragn-Sells anläggning Marieholm i Göteborg är unik i sitt slag. Här hanteras avfall via både järnväg och hamn i egen regi. Det är också en logistikanläggning som tar emot stora flöden från centrala Göteborg för omlastning.

Ett av materialen som Marieholm tar emot är muddermassor.

– När det gäller muddermassor är vi den enda hamnen i Göteborg som kan ta emot muddermassor över huvud taget, det är bara vi som kan och har tillstånd att ta iland dem.

Underhållsmuddringen i Göteborgs hamn har genererat stora volymer muddermassor.

– Det handlar om säkert 200 000 kubik. De började med att fylla ut en vik men när den blev full ringde de till oss och behövde hjälp med att ta hand om 20 000 kubik. Vi sa ja, givetvis, och har nu jobbat dygnet runt under två veckors tid, både på vardagar och helger.

Muddermassor från havsbotten är oftast förorenade och hanteras som förorenat avfall och så var även fallet med de stora volymer som Ragn-Sells nyligen hanterat.

Martin berättar att det är väldigt hårda krav för det här.  Massorna stabiliseras och deponeras sen på vår anläggning i Heljestorp i Vänersborg. Ragn-Sells sätt att jobba är unikt och kräver en hel del av organisationen.

– Det här arbetet har varit blött och smutsigt och det har inte hjälpt att det varit 20 grader kallt så att massorna har fryst. Men vi klarade att köra tusen kubik om dagen.

Nu är årets muddersäsong avslutad, för efter sista mars är muddring av havsbotten inte tillåten för det stör fisknäringen i regionen.

– Det är flera stora projekt på gång i Göteborg som vi förmodligen kommer att få ta hand om nästa säsong, eftersom vi är de enda som kan, säger Martin Andersson.

Muddringsobjekt som hanterats av Marieholm sedan Ragn-Sells startade är Marieholmstunneln, Hisingsbron, P-Arken, Barken Viking, Älvsborgs fästning och Göteborgs hamn.