Mattias Lindblad är produktionschef över anläggningen Ash2Salt på Ragn-Sells
Mattias Lindblad är produktionschef över anläggningen Ash2Salt på Ragn-Sells

Han ska driva en världsunik anläggning

Mattias Lindblad tog examen från KTH i Farkostteknik år 2010. Sen dess har hans karriär tagit honom på uppdrag runt i Europa, ner till Kongo, och ombord på gungande oljeplattformar. Idag har han landat på Ragn-Sells och Högbytorp som produktionschef för nya världsunika Ash2®Salt anläggningen.

02 jun 2021

- När jag fick höra talas om den nya anläggningen som skulle byggas på Högbytorp så blev jag nyfiken och tänkte att det där nog skulle passa mig, berättar Mattias, produktionschef Ragn-Sells.

Det stora intresset för drift och utveckling av fabriker fick han som ingenjör på Forsmarks Kraftgrupp och konsult för Lloyd’s Register. Som konsult for han runt på fabriker och anläggningar i Europa och Afrika för att driftsätta och felsöka stora maskiner till olika industrier.

- Det var en jättebra skola och lärde mig mycket om vad olika anläggningar gör och hur driften fungerar. Den tiden la grunden till att jag tycker så mycket om att arbeta med stora fabriker.

När Mattias hörde talas om bygget av Ragn-Sells nya Ash2Salt-anläggning arbetade han för E.ONs nya biogasanläggning, som togs i drift 2018, granne med Ragn-Sells på Högbytorp.

Uppdraget för E.ON har många likheter med det som Mattias nu har tagit sig an för Ragn-Sells. Det handlar återigen om att ansvara för hela produktionen och driften av en stor högteknologisk återvinningsanläggning, och båda omvandlar dessutom avfall till nya värdefulla resurser.

Mattias berättar att mycket av hans drivkraft kommer till sin rätt i uppstarten av den här typen av större projekt, och att få möjligheten att redan göra det två gånger anser han vara en förmån.

Under hösten kommer mycket av hans fokus ligga på att sätta samman den personalstyrka som ska driva anläggningen när den tas i drift någonstans i mitten på 2022.

- Det ska såklart bli roligt när anläggningen står klar, men innan dess har jag ett viktigt uppdrag i att få ihop ett bra team som jag ska driva anläggningen tillsammans med, säger Mattias.

På frågan vad han tror att hans kollegor anser om honom som chef svarar han;

- En klar styrka är att jag är lösningsorienterad, vilket man måste vara i ett sånt här projekt. Det kan bli många hinder på vägen. Jag försöker behålla lugnet och metodiskt prioritera lösningarna för framdriften, även i lite mer stressiga situationer vilket många uppskattar, avslutar Mattias.

Läs även:
Pressmeddelande om byggstarten
Mer om tekniken bakom Ash2Salt