Lotta Jansson är guide på Ragn-Sells Sätra Gård

Hon guidar 5-åringar och kungligheter

Som delansvarig för Ragn-Sells konferensanläggning på Sätra gård är Lotta Jansson en av de som träffar flest av företagets anställda. Dessutom har hon, i sin roll som guide på Högbytorp, under åren tagit hand om allt från femåringar till israeliska miljöministrar och afrikanska kungligheter.

17 dec 2019

Året var 2003 och Lotta Jansson hade precis blivit arbetslös när hennes sons kompis pappa tipsade henne om att Ragn-Sells sökte en ansvarig för den då nya konferensanläggningen Sätra gård.

– Trots att jag inte hade någon erfarenhet av just det här så trodde de tydligen att jag skulle klara av det. I juni 2003 skrev jag på papperna, berättar Lotta.

Redan några dagar senare blev hon kallad till invigningen av den nya EU-deponin på Högbytorp.

– Jag fick träffa en massa folk och det visade sig också att jag skulle börja ha guidningar inne på Högbytorp. Jag insåg ganska snart att den engelska man använde, med massa ord som jag knappt kunde på svenska, var något jag fick lov att lära mig. Det blev mycket googlande i början och jag tror inte mina första visningar guidningar på engelska var så jättelyckade, men de som var med verkade förstå i alla fall.

Byggt upp Sätra Gård

Lotta har varit med och byggt upp Sätra gård till den kompletta konferensanläggning den är i dag. Numer har hon en kollega på heltid samt en som arbetstränar på deltid.

– Man kan väl säga att Sätra gård gått från klarhet till klarhet. Villan på gården blev klar och sedermera även glasbruket, som finns i en annan ladugårdsbyggnad. I början var det en utställning på undervåningen, vilket senare byggdes om till matsal och kök.

– När jag började sa man att det inte skulle vara någon övernattning på gården, men det tog ett halvår så hade vi det.

Träffar många medarbetare

Under åren har Lotta träffat otaliga gäster, både besökare på Sätra gård och genom guidningarna på Högbytorp.

– Inom Ragn-Sells är det nog jag och min kollega de som träffar flest medarbetare när de kommer hit på kurser och utbildningar. Tidigare var det mest administrativ personal och chefer så det var kul när även chaufförerna började komma hit och gå sina YKB-utbildningar.

Till Sätra gård kommer förutom företagets medarbetare även kunder.

– Varje år får jag besök av femåringar från Upplands Bro kommun. Det är jättekul och man vet aldrig vad som kan hända. En gång berättade jag om vår gamla deponi, att det ligger sopor där ända från 1964 som kanske barnens mor- och farföräldrar förbrukat. Då sa ett barn att dennes farfar var död och sen var diskussionen igång. Det slutade med att alla barn berättade om vilka de visste som var döda.

 

Denna artikel ingår i serien "Minnen från förr" där medarbetare som varit på Ragn-Sells i flera decennier ger en tillbakablick och delar med sig av minnen.

På Sätra Gård utanför Upplands Bro tar Lotta hand om allt från förskolebarn till internationella delegationer.


Busslast med afrikanska militärer

Under åren har Lotta tagit hand om många högt uppsatta politiker och representanter från andra länder.

– En gång kom Israels miljöminister och en delegation från Israel hit och då var Säpo inkopplade. Jag åkte i en minibuss med israeliska professorer och experter på miljöfrågor. Av någon anledning blev det stopp uppe på gamla deponin och jag berättade allt jag kunde men tillslut var jag urtömd på information. Då började vi istället prata om Israels problem inom vapen- och fruktindustrin. Så vi satt där på deponin och diskuterade det.

En annan gång kom en delegation från ett afrikanskt land, bland annat bestående av militärer och kungligheter.

– Det var en hel busslast och innan de åkte behövde många låna toaletten. Så helt plötsligt ramlar det in en busslast med afrikanska militärer i uniformer med guldknappar på kontoret. Då var det roligt att se minerna på de som jobbar där.

– Jag har under åren träffat så otroligt mycket folk som jag aldrig någonsin fått träffa om jag inte jobbat här, säger Lotta.