HERO-kommuner.jpg
Svenskarna vill att deras kommuner ska satsa på återvunnet material när de gör offentliga upphandlingar, men ändå är det fortfarande väldigt ovanligt.

Kommuner! Dags att handla hållbart

I slutet av förra året uppmanade Pär Larshans, hållbarhetschef vid Ragn-Sells, fler kommuner i Sverige att handla mer återvunnet material vid offentliga upphandlingar. Detta genom en debattartikel i lokal media där han också gav konkreta tips på hur kommunerna kan gå till väga för att bli mer hållbara.

09 jan 2019

Debattartikeln, signerad Ragn-Sells hållbarhetschef Pär Larshans, publicerades i län där inga eller enbart ett fåtal kommuner ställer krav på återvunnet material vid offentlig upphandling. Bakgrunden till artikeln är den granskning som Ragn-Sells nyligen genomförde som undersökte just kraven på återvunnet material när kommunerna gör offentliga upphandlingar.

– Svenskarna vill att deras kommuner ska satsa på återvunnet material när de gör offentliga upphandlingar, men ändå är det fortfarande väldigt ovanligt. I debattartikeln belyser jag det här och ger fem konkreta tips till kommuner som vill att invånarnas skattepengar ska bidra till en hållbar utveckling, säger Pär Larshans.

 Läs även: Fem tips för hållbara upphandlingar

I artikeln tar Larshans upp det faktum att det efter förra valet finns en ny medvetenhet att tackla – den om hotet mot vår miljö och vårt klimat och att vi måste sluta tära på jordens ändliga resurser. Ragn-Sells undersökning, som genomfördes av Sifo, visar att 94 procent vill att deras kommuner prioriterar återvunnet material i upphandlingar.

– Detta till trots så är det få som gör det och så ser det ut i hela landet. Det innebär att de 300 miljarder kronor som kommunerna lägger på offentlig upphandling varje år bidrar till problemet, inte till lösningen. Så kan det inte fortsätta.

Resultatet till trots så har Ragn-Sells granskning lett till nya kontakter med kommuner som vill upphandla mer återvunnet, och som vill diskutera hur de kan gå till väga.

– Det gör oss jätteglada, och visar vilken enorm potential för hållbar utveckling svenska kommuner utgör. Undersökningen visar också att kommunledningar som vill ställa krav på sina leverantörer har starkt stöd hos sina invånare, säger Pär Larshans.