Inger Jonsson

”Jag lämnar med ett grönt hjärta”

Inger började sin karriär som föreståndare på en stor förskola, men det brinnande intresset för miljön fick henne att vilja testa något nytt. Ragnar Sellbergs passion och hennes förmåga att skapa bra relationer fick henne att stanna på Ragn-Sells i 33 år.

02 mar 2023

År 1990 tog Inger tjänstledigt från sitt jobb som föreståndare på en förskola i Stockholmsområdet. Hon hade alltid haft ett brinnande intresse för att jobba med barn men kände ändå att hon ville prova på något annat. Ragn-Sells hade då annonserat om en tjänst i lokaltidningen där man sökte en person som skulle hjälpa till att bygga upp en reception och växel i Lunda.

- Ragn-Sells hade 1989 vunnit årets tjänsteföretag i Järfälla och redan då gick vi i bräschen och var väldigt profilerade i kommunen när det gällde avfallshantering.

Brinnande intresse för miljön

Efter ett halvår på företaget började Inger jobba med att stötta säljarna med de administrativa arbetsuppgifterna, något som hon sedan har fortsatt med under alla år på företaget. Redan i början av 1990-talet var uppföljning och statistik viktigt för Ragn-Sells kunder och det har hon fortsatt utveckla under åren. Idag jobbar hon som säljstöd för nationella kunder. Just att knyta kontakter och skapa bra relationer och att alltid ha kunden i fokus är något Inger tycker är viktigt.

- Jag har ju en väldigt stor nytta av min bakgrund som föreståndare när det kommer till det administrativa, samtidigt som jag tycker det är kul att skapa bra relationer till både kunder och mina kollegor. Vissa av våra största kunder har ju mer blivit som samarbetspartners.

Inger har alltid haft ett stort intresse för miljön och tycker det är kul att Ragn-Sells ligger i framkant jämfört med många företag i branschen.

- Jag satt på ett möte med återvinningsindustrin för några år sedan och insåg hur långt vi har kommit. Jag känner en enorm stolthet över att jag har fått vara en del av företagets utveckling under så många år. Man känner sig väldigt delaktig i företaget.

”Ragnar la värdegrunden till att vi är ett miljöföretag”

Inger träffade Ragnar Sellberg, Ragn-Sells grundare, några gånger när han var verksam i företaget. Hon har även läst alla böcker som han har skrivit, böcker som hon tycker att man ska läsa om man jobbar på Ragn-Sells för att ta del av företagets fina historia. Hon har även personliga minnen som hon burit med sig genom åren.

- Jag vet en rolig grej som Ragnar sa och det var att ”administratörer och säljare är ett nödvändigt ont, det är chaufförerna som är det viktigaste.” säger hon med ett leende och fortsätter.

- Förr fanns det något som kallades för ”Högbytorpdagarna”. Då fick man bjuda in kunder på vardagar under en vecka och sedan på helgen så fick man ta med sig familjen.

Under Högbytorpdagarna bjöds det på mat på tallrikar gjorda av majs, så att man även skulle kunna äta tallriken, lådbilar fanns för barnen och artister, bland annat Kikki Danielsson, uppträdde. Det hela avslutades med en rundvandring på Högbytorp. Men det var inte just aktiviteterna i sig som fick Inger fängslad.

- Det finaste av allt var när man gick hem därifrån, då stod Ragnar och delade ut en tallplanta till alla. Jag tycker han verkligen la värdegrunden för vårt företag. Han la grunden till att vi är ett miljöföretag och inte ett transportföretag. Det är jätteviktigt att förvalta dessa grunder, det skapar mer förtroende hos våra kunder, poängterar Inger.

Inger visar upp böckerna som Ragnar Sellberg har skrivit. Inger visar upp böckerna som Ragnar Sellberg har skrivit.

Går i pension efter en lång karriär

Inger går i pension i slutet av februari. Hon lämnar Ragn-Sells efter 33 år med ett visst vemod.

- Det är klart att det kommer kännas väldigt konstigt att lämna. Jag kommer att fortsätta finnas i periferin för mina kollegor fram till sista maj, men jag kommer i första hand fokusera på mig själv och min familj.

Inger kommer dock fortsätta följa Ragn-Sells utveckling trots pensionen.

- Jag kommer alltid vara ”Ragn-Sells forever” och hoppas att alla mina fantastiska kollegor som jag har träffat genom åren kommer att förvalta denna skatt som vi har, och fortsätter kämpa så att vi kan ligga i framkant som vi alltid har gjort. Jag lämnar företaget med ett grönt hjärta.

Denna artikel ingår i serien "Minnen från förr" där medarbetare som varit på Ragn-Sells i flera decennier ger en tillbakablick och delar med sig av minnen. Läs fler artiklar här nedan.