Ragn-Sells första eldrivna återvinningsfordon har börjat rulla på gatorna i Oslo
Ragn-Sells första eldrivna återvinningsfordon har börjat rulla på gatorna i Oslo

Succé för vårt första elfordon

”Highway to el”, så står det på Oslos första eldrivna återvinningsfordon som börjat rulla i city. Bakom miljöbesparingen står Ragn-Sells Norge som nu investerar i fler eldrivna fordon i form av traktorer och grävmaskiner som används på behandlingsanläggningarna i Osloområdet.

04 jun 2018

Som ett led i ett långsiktigt mål att i framtiden köra fossilfritt investerade Ragn-Sells Norge i sitt första eldrivna återvinningsfordon under våren. Fordonet, som rullar i Oslo, går under namnet ”Highway to el”. 

- Hittills har vi testat fordonet på uppdrag i centrala Oslo och den fungerar utmärkt. Bilen har just avslutat en obligatorisk period där enbart 50 procent av batteriet kan laddas så vi har ännu inte kunnat använda den på en fast rutt. Men det börjar vi med nu, säger Lars Gravdahl, som är logistikchef på Ragn-Sells Norge.

Får uppmärksamhet
En annan anledning till att återvinningsfordonet ännu inte kunnat användas fullt ut är intresset för den.

- Den har varit med på mässor och liknande för att visa hur morgondagens fordon kan se ut. Det är jättekul att det är vi som står bakom den här investeringen.

- Förarna tycker att den fungerar väldigt bra, men upplever det lite konstigt att en lastbil kan gå så tyst. De får också mycket uppmärksamhet från folk på gatorna som tar bilder av den, säger Lars Gravdahl.  

Även intresset från kunderna är stort, som vill att just deras avfall hämtas av ett eldrivet återvinningsfordon. Ett viktigt krav på fordonet är att det fungerar under ett helt skift utan laddning och med 4,5 timmars laddtid klarar den att köra cirka 200 kilometer – vilket säkerställer drift under ett helt arbetspass.

- I nuläget finns det inga andra såna här fordon i Oslo och det kommer att användas i den dagliga driften i city.

Investerar i fler
Ett eldfordon har många fördelar förutom att de inte släpper ut några avgaser och därigenom spar på miljön; de låter mindre, vibrerar mindre och kräver mindre underhåll än konventionella fordon. Därför är den här typen av fordon viktiga för Ragn-Sells som nu investerar i fler.

- I sommar kommer vårt nästa elfordon i form av en traktor på 50 ton som kommer att transportera avfall mellan anläggningarna i Osloområdet. Fem stycken elektriska grävmaskiner är också på väg till anläggningarna, säger Lars Gravdahl.

Läs också om och hur vi jobbar i Stockholm för att minska trängsel och förbättrad miljö: