Så får du ett hållbart 2020

Så får du ett hållbarare 2020

Klimatdebatten går varm som aldrig förr och även om många av klimatbesluten behöver tas på politisk nivå finns det mycket som du som privatperson och konsument kan bidra med. Vi har sammanställt en lista av nyårslöften som gör att du får ett hållbarare 2020!

02 jan 2020

Skippa fönsterkuverten

Fönsterkuvert är svåra att återvinna. Sätt som mål att alla dina räkningar ska komma digitalt eller dras som autogiro redan under årets första kvartal. Avanmäl dig också från onödiga utskick. Och en ”ej reklam”-skylt har du väl redan?

Stoppa brödsvinnet

Bröd är en av de matvaror det är mest svinn på och massvis av ton slängs i svenska hushåll varje dag. Tänk till innan du handlar. Är det realistiskt att ett ensamhushåll hinner äta upp en hel limpa? Frys in hälften på direkten istället, gärna i skivor så det blir lättare att tina. Börjar brödet bli lite torrt kan du rosta det så det torkar och skära till krutonger för salladen eller göra ströbröd. Ha som ambition att minska brödsvinnet med minst hälften i ditt hushåll!

Hjälp matbutikerna

Många matbutiker har som mål att minska sitt matsvinn. Hjälp dem! Om du handlar något samma dag som du har tänkt att äta det, bli då bättre på att välja produkter med kort datum. Oftast har de också nedsatt pris och du kan spara en slant.

Minska mängden take away

När du tar en take away får du med dig en stor påse med plast, papper och engångsbehållare helt i onödan. Sätt dig ner och ät på en riktig tallrik på restaurangen istället i den mån det går. Be dem annars att ställa behållarna i din medhavda påse och hoppa över servetter och engångsbestick. Uppmuntra de restauranger som har börjat med kärl du kan återlämna. Ha för vana att alltid ta med din egen mugg om du köper en kaffe att ta med, kaffet smakar dessutom bättre.

Minska mängden kemikalier

Ta eget ansvar för vad du använder. Som konsument behöver du skydda dig själv mot farliga kemikalier. Står det kemiska beteckningar på hygien- och skönhetsprodukterna som du inte förstår? Var kritisk, våga vara jobbig och fråga ordentligt i butiken innan du köper. I bästa fall resulterar det i att farligheterna försvinner från butikshyllorna.

Städa miljövänligt

Fasa ut de farliga kemikalierna i ditt hem under året även på städfronten. På nätet finns det en hel del tips på hur du kan städa miljövänligare med ättikssprit, citron etc och får ett rent hem utan att använda skadliga ämnen.

Skaffa svart bälte i återvinning

Läs på hur de olika materialen ska hanteras och bli ett återvinningsproffs. Unna planeten de par extra minuter som det tar att sortera ordentligt. De produkter som ska lämnas in på kommunens återvinningsstation ska hamna där av en anledning. Tveka inte att lära upp såväl kollegor som grannar, ni kanske till och med kan hjälpas åt att samköra till återvinningsstationen varannan gång om den skulle ligga tokigt till.

Transportera dig smartare

Det kan kännas uttjatat men en extra påminnelse skadar inte: Kan du ta tåget istället? Låt bilen stå om det inte är nödvändigt. Utnyttja kollektivtrafiken. Fixa din cykel. Samåk med andra om möjligheten finns.

Börja snåla

Verkar det deppigt? Absolut inte! Forskning visar att de som drar ner på onödig konsumtion efter att de fått sina grundläggande behov tillfredsställda faktiskt är lyckligare. Börja snåla med såväl el och vatten som kläder och prylar, kanske blir 2020 ett riktigt lyckligt år!

Minska ditt matsvinn, skippa fönsterkuverten, hoppa över take away-behållarna och bli en baddare på materialåtervinning. Det är några saker du kan göra för att få ett hållbarare 2020. (Klicka på pilen till höger för att komma till nästa bild)