Glad påsk önskar Ragn-Sells

Tips på hållbara aktiviteter under påsken

Påsken är ofta förknippad med resa och umgänge med nära och kära. Men idag blir vi ombedda att allvarligt tänka över om resan eller den där påsklunchen verkligen är nödvändig. Här kommer därför några tips på hållbara aktiviteter som du kan njuta av hemma och som förhoppningsvis kan göra nytta både för dig och miljön.  

03 apr 2020

Upplev naturen nära dig

Att vistas i naturen har många hälsofördelar. Du får inte bara motion utan varvar också ned. Utforska nya platser i ditt närområde och leta efter vårtecken på promenaden. Om du har en trädgård eller balkong börjar det bli dags att inleda planteringsprojekten. Överblivna äggkartonger är utmärkta att plantera i. Allt du behöver göra är att lägga lite jord och frön i varje behållare. Sedan får du ett dussin plantor som du kan plantera om när de slagit rot och det blivit varmare. Gamla glasspinnar i trä är också perfekta att märka upp plantorna med.

Utmaning: Ta med en påse och plocka upp allt skräp du ser. Mest skräp vinner så klart, men även den som hittar den mest udda saken. Använd handskar och sortera ut det som behöver återvinnas. Gör sedan påskpynt av det som blir över!


Ät med gott samvete

Påskmaten är en stor del av påsktraditionen. Men då de stora släktkalasen uteblir i år, tänk på att inte laga mer än ni behöver och ta vara på resterna. Matsvinn är en riktig klimatbov och under storhelgerna serveras ofta mat i överflöd. Välj gärna schyssta varor som inte har rest för långt, är ekologiska och inte har onödigt mycket förpackningsmaterial. Glöm inte att sedan återvinna förpackningarna och övrigt avfall. Tips: äggskalen ska sorteras som organiskt avfall!

Utmaning: Dekorera påskbordet med återvunnet pynt eller vad naturen har att erbjuda. Mest påhittiga dukningen vinner och slipper vara påskhare!


Sortera – och gör det rätt

Långhelger är ofta ett bra tillfälle att få ordning på vinden eller källarförrådet. Enligt den nya städtrenden (inte minst Marie Kondos framgångsrika tv-serie Konsten att städa) kan rensning också ge harmoni livet. Men se till att saker du slänger hamnar rätt. Genom att hantera överblivet material på rätt sätt minskar risken att miljöfarliga ämnen förorenar naturen, samtidigt som material återigen kan bli en del av kretsloppet och komma till nytta ännu en gång.

Utmaning: Läs på om hur de olika materialen ska hanteras och bli ett återvinningsproffs. (Läs till exempel här) Utmana sedan din familj. Flest rätt får en påse påskgodis och slipper disken!


Träna med både kropp och själ

I många städer finns det gott om utomhusgym eller enkla redskap till träning ute i naturen. Faktum är att träna med kroppen som redskap (Body Weight Training) är en trend som ökar och visar på goda resultat! Även yoga är ett bra verktyg för ditt välmående. Hemma kan du träna framför datorn eller TV:n till något av alla träningspass online. Meditation är också träning – men för själen. I dessa tider kan meditation vara ett effektivt verktyg för att dämpa oro.

Utmaning: Sätt upp ett tydligt mål, t.ex. 30 minuter ”body weight träningspass” (finns hundratals program på nätet) och 30 minuter yoga varannan dag. Unna dig en påse färgglada marsipanägg efter varje träningspass!