Gertrud Jackson, Ragn-Sells

Gertrud har gjort jämställdheten till en styrelsefråga

Som dotter till Ragnar Sellberg har Gertrud Jackson vuxit upp i Ragn-Sells-andan. Hon sitter sedan många år i styrelsen där hon lyft jämställdhet till en prioriterad fråga. Gertrud är näst på tur i vår artikelserie ”Minnen från förr”.

08 mar 2020

Gertrud Jackson är mittenbarnet i Ragnar Sellbergs barnaskara om tre. Precis som sina syskon Erik och Kristina har hon fått miljömedvetenheten med frukostmaten.

– Pappa har ända sedan vi var små pratat mycket om miljön och om vad som kommer hända med den. Vi fick med oss hur viktigt det är att arbeta för en förändring, säger Gertrud.

Förutom att vara en pionjär inom svensk återvinning var Ragnar en sann humanist.

– Han pratade mycket om Ragn-Sells hemma och framförallt om människorna som arbetade i företaget. Många beskriver pappa som en entreprenör, och det var han, men han var också en verklig humanist som var intresserad av människor och deras tankar. Han ville få folk engagerade och det gällde också oss barn. Han ställde kluriga frågor och involverade oss.

Gertrud Jackson är dotter till Ragn-Sells grundare Ragnar Sellberg

Har fyra döttrar

Mellan 1979 och 1981 arbetade Gertrud på huvudkontoret, som då låg på Sveavägen i Stockholm.

– Min far ville väldigt gärna att jag skulle arbeta inom företaget och det gjorde jag några år, med försäkringar och fastigheter.

1981 föddes Gertruds första dotter Sofia. 1984 kom Lisa, 1987 Julia och 1991 föddes lillasyster Josefin.

– Efter att min äldsta dotter föddes var jag på väg tillbaka till Ragn-Sells men på den tiden fanns det inte dagis på samma sätt som det finns idag. Sen valde jag att vara hemma med mina döttrar, vilket jag måste säga har varit ett privilegium och jag är tacksam över att jag hade möjlighet att välja det.

Prioriterad fråga

Engagerad i Ragn-Sells har hon dock varit ändå, i allra högsta grad. Gertrud sitter sedan många år i företagets styrelse.

– Det är väldigt roligt att följa företagets utveckling. Vi tre syskon har ett ägarråd med jämna mellanrum där vi diskuterar viktiga frågor. Vi har också familjeråd, som vi turas om att arrangera, där vi träffas med alla respektive, barn och barnbarn.

Som kvinna och mor till fyra döttrar är jämställdhet en hjärtefråga för Gertrud, en fråga som hon också driver i Ragn-Sells styrelse.

– Det är otroligt viktigt att ha ett jämställt företag och därför är det viktigt att ledningen prioriterar denna fråga. Vi ska inte ha något glastak för kvinnor inom Ragn-Sells och vi måste lyfta frågan – annars halkar vi efter. Det har visat sig att jämställda företag har bättre arbetsmiljö, trivsel och att de i slutändan är mer lönsamma.

Stötta varandra

Ragn-Sells verkar i en traditionellt mansdominerad bransch, vilket gör jämställdhetsfrågan till en utmaning.

– Det här är en homogen bransch och därför är det ännu viktigare att ge kvinnor möjlighet att utvecklas inom företaget, annars går vi miste om viktig kompetens. Ragn-Sells ska vara ett bra företag för alla att arbeta i och företaget behöver personer med andra bakgrunder och perspektiv – annars kommer det inte ske någon förändring. Det här måste ske nu och vara ett långsiktigt arbete.

För att öka jämställdheten krävs enligt Gertrud en attitydförändring och att alla, både kvinnor och män, jobbar mot samma mål.

– Vi kvinnor måste bli bättre på att stötta varandra. Sen kan vi inte driva den här frågan själva utan det måste vi göra tillsammans med männen för att det ska bli jämställt på riktigt.

Denna artikel ingår i serien "Minnen från förr", se fler intervjuer nedan.