hero-yp2020.png
Jonathan, Sofie och Alexander i augusti 2020 inför starten av karriärprogrammet.

Ett år som Young Professional på Ragn-Sells

Ragn-Sells Young Professionals program erbjuder en utvecklande och bred karriärstart på företaget. I juni 2021 avslutades programmet för ytterligare tre unga ingenjörer som nu fortsätter att arbeta vidare på heltid i sina roller som Produktionsingenjörer.

23 jun 2021

Programmet pågår i 10 månader och deltagarna får bland annat tillgång till varsin mentor och möjlighet att delta i olika projekt ute på anläggningarna. Ingenjörerna Alexander, Sofie och Jonathan har fått svara på tre frågor om deras upplevelser och intryck.

1. De största överraskningarna under programmet?

- Hur annorlunda avfallsbranschen är jämfört med det man sett tidigare i andra branscher. En stor överraskning var även hur flexibelt företaget är i och med att idéer snabbt får gehör och faktiskt genomförs.
/Sofie

- Hur kort beslutskedjan är inom bolaget. Under traineeprogrammet så har jag varit med i projekt från en idé hos en medarbetare till färdig process där man äskat pengar via investeringsrådet. Jag tycker att det är fruktansvärt kul att se att företaget är så benäget att ta emot nya idéer och att testa dem!
/Alexander

- Kände att jag fick snabbt stort förtroende och intressanta och utmanade arbetsuppgifter, där jag hade stor förmåga att påverka.
/Jonathan

2. De viktigaste lärdomarna du tar med dig framåt i karriären?

- Den viktigaste lärdomen är att kunskap från studietiden har en relativt liten betydelse jämfört med lärdomen man får av att jobba och att man måste vara ödmjuk inför att olika verksamheter har sin specifika nish. 
/Sofie

- Året som trainee har verkligen färgats av pandemin och de nya arbetssätten som det förde med sig. Att kunna vara flexibel och att ha god mötesteknik har nog aldrig varit viktigare när man sitter i ett möte med folk: medverkande på kontoret, ute på anläggningar, hemmakontoret, bilen etc!
/Alexander

- Att be om hjälp och råd, när man är osäker. Försöka ta det lugnt när saker går fel. Våga gå in i diskussioner, ta plats och ställ frågor.
/Jonathan

rs_cblock_lightbulb1.png

Fakta om Young Professionals-programmet

  • Rekrytering till programmet sker under våren.
  • Programmet pågår mellan augusti och juni.
  • Antal deltagare beror på verksamhetens behov, hittills har det varit tre.
  • Programmet riktar sig till högskole- eller universitetsingenjörer med inriktning mot miljö eller motsvarande alt. högskole- eller universitetsutbildad inom områdena IT, teknik eller ekonomi.

3. Höjdpunkterna under YP-programmet?

- Höjdpunkterna på programmet har varit de gånger vi YP:are fysiskt har kunnat träffat varandra, exempelvis introdagarna. Det har även varit riktigt kul att få ha praktik så man får mer förståelse över verksamheten! 
/Sofie

- Under en del av min praktik i höstas på vår Asksorteringslina fick jag lära mig köra hjullastare. Att få köra en stor maskin till tonerna av P2 Klassisk Morgon är något jag sent kommer glömma!
/Alexander

- Att vara med i det spännande projektet där vi kollar på avsättning för tvättad flygaska. Där var jag en central del och en målsättning är att undersöka den tvättade askans användningsmöjligheter. Under projekt har jag kommit i kontakt med flera roliga och inspirerande kollegor.
/Jonatan