Erik Sellberg är styrelseordförande på Ragn-Sells.
Erik Sellberg är styrelseordförande på Ragn-Sells och barn till Ragn-Sells grundare Ragnar Sellberg.

"Det som förr var djärva tankar är självklarheter idag”

Han pratar hellre om framtid och förändring än det förflutna, men värnar om traditionen och bolagets själ. Erik Sellberg, Ragn-Sells styrelseordförande och barn till Ragn-Sells grundare Ragnar Sellberg, är näst på tur i vår serie ”Minnen från förr”.

06 nov 2019

Som tredje generationen Sellbergare har Erik Sellberg otaliga minnen och händelser att dela med sig av.

– Jag kom in i verksamheten 1981 när jag hade opererat knäet. Jag gick med kryckor och behövde något att göra. Pappa och dåvarande VD:n Lars Löfstedt började komma med lite småfrågor så man kan säga att jag blev inmanövrerad av dem. 1985 blev jag styrelsens ordförande och det har jag varit sedan dess, säger Erik.

Ragn-Sells huvudkontor ligger precis som i begynnelsen på Väderholmens gård i Sollentuna. Här hade hans farmor sitt sommarhus, i Corps de logiet, det som nu kallas ”Gula villan” och där Erik i dag har sitt kontor.

– Där jag i dag har mina möten, i konferensrummet, hade farmor en glasveranda med korgmöbler där vi satt och drack kaffe efter maten. Att vi har vårt huvudkontor här på Väderholmen tycker jag är värdefullt, eftersom bolagets själ finns här. Vi skulle kunna sitta i ett modernt kontorshus med centralt läge, men jag tror att det är viktigt att vi kommer ihåg att vi kommer ur ett jordbruksföretag och att det finns ett värde i den traditionen.

Bild 1: Eriks arbetplats Gula Villan på Väderholmens gård var förr hans farmors sommarhus. Bild 2: Ragnar Sellberg, Ragn-Sells grundare och Eriks pappa.

Lockats av expansion

Likväl som Erik värnar om traditionen och bolagets själ, likväl poängterar han vikten av förändring och att det är det faktum att man vågat förändra och tänka nytt som tagit Ragn-Sells dit företaget är idag.

– Man ska komma ihåg att det som förr tycktes vara djärva tankar är självklarheter i dag. På samma sätt är jag övertygad om att det vi tycker känns djärvt i dag är något vi tar för givet i morgon. Det är viktigt att hela tiden blicka framåt.

Han nämner stora investeringar som ett exempel, i både nya kretsloppsanläggningar och nya tekniker.

– Dyra satsningar som vi gjort under åren har tagit mycket av vårt handlingsutrymme i anspråk och många har tyckt att det varit onödigt, men de här satsningarna har tagit oss framåt.

Träffat många färgstarka medarbetare

Erik har tre ledord som följt honom under hans tid på Ragn-Sells: Lönsamhet, tillväxt och utveckling.

– Utan lönsamhet kan vi inte styra vår egen tillvaro. Tillväxt är stimulerande och stillestånd kan vara lika med tillbakagång. Utveckling mår bolaget såväl som alla som finns i bolaget bra av.

De som finns i bolaget, det vill säga alla Ragn-Sells medarbetare, som han stött på under åren har han också många fina minnen av.

– Vi har många medarbetare som varit med länge och det finns en enorm styrka i det.

Under åren har jag träffat väldigt många färgstarka personer ute i verksamheterna i olika delar av landet och jag har alltid uppskattat den mängd karaktärer som finns inom företaget.

Denna artikel ingår i serien "Minnen från förr" där medarbetare som varit på Ragn-Sells i flera decennier ger en tillbakablick och delar med sig av minnen.