Ragn-Sells personal deltog i programmet Världens tuffaste jobb med Adam Alsing
Ragn-Sells personal deltog i programmet Världens tuffaste jobb med Adam Alsing

En superhjälte i kloakerna

En superhjälte, så kallar Adam Alsing renhållningsteknikern och Ragn-Sellsmedarbetaren Anders Eriksson i Världens tuffaste jobb, som sänds på Kanal5. I programmet tar Anders med Adam på en tur i kloakerna under Hötorget för att tömma en fettavskiljare. – Det är mest fett och toalettbesök därnere i gropen, säger Anders.

14 sep 2018

I Världens tuffaste jobb följer programledaren Adam Alsing olika yrkeskategorier som enligt honom själv har världens tuffaste arbeten. I måndagens program följer han med Anders Eriksson på ett besök i kloakerna under Hötorget i centrala Stockholm. Anders har jobbat på Ragn-Sells i 18 år och kör en av företagets två små slambilar som kommer åt i trånga utrymmen.

– Jag har utfört samma tjänst hela tiden. Vi kör på alla möjliga jobb där ingen annan kommer åt och jobbar över hela Storstockholm, säger Anders.

Att tömma fettavskiljaren under Hötorget är ett rutinarbete som Anders och hans kollega Lars Lindman utför en gång i månaden.

– Det är inget speciellt för vår del, vi kan den där gropen och gör den typen av jobb dagligen.

”Så risig miljö att råttorna dör”
En som däremot har problem med miljön är Adam Alsing som i programmet kämpar med kväljningar och har svårt att ta sig ner i gropen där jobbet ska utföras.

– Som jag sa i programmet: det är bara att bita ihop. Det gick bra tillslut och han kämpade på bra, även om han blev lite blek på slutet. Stämningen var lättsam och det var roligt att ha Adam med, säger Anders.

Med hjälp av slangar och vatten löser Anders och hans kollega upp proppar i fettavskiljaren så att systemen fungerar. I ”gropen”, som de själva kallar den, råder en minst sagt speciellt miljö och för att utföra sitt arbete måste renhållningsteknikerna befinna sig i geggan, iförda vadarkläder.

– Det är mest fett, från restauranger som egentligen ska använda fettavskiljare, och sånt som kommer av toalettbesök. Det är också en hel del döda råttor, som ligger där och jäser, kackerlackor, spindlar och likmaskar. Det är en jävla miljö alltså, till och med så risig att råttorna dör.

Anders på Ragn-Sells har världens tuffaste jobb

Säkerheten viktig
Det är också väldigt varmt i gropen eftersom varmvattnet sprutar precis bredvid.

– Det är som att stå i en kokande gryta med den här smeten runtom. Eftersom vi dessutom står i vadarstället tappar man en hel del vätska och får lov att dricka upp sig till nästa jobb. Det stänker mycket också, så det gäller att hålla igen munnen.

Säkerheten är viktig i Anders och Lars arbete, vilket också visas i programmet. Förutom att Anders och Adam bär sele som är kopplad till en säkerhetslina så bär de gaslarm.

– Det blir gasbildning därnere för när vi rör runt i smeten så frigörs massa bakterier som äter upp syret i luften. Då syresätts inte blodet och man kan tuppa av, vilket man inte vill göra därnere.

– Vi jobbar alltid två och två; en uppe som sköter linor och säkerheten på markplan och en nere. Så turas vi om.

Avfall körs till reningsverk
När fettavskiljaren åtgärdats körs avfallet till Henriksdals reningsverk. Vattnet renas och blir dricksvatten. Slammet återvinns och blir bland annat biogas.

När Adam utfört sitt arbete i gropen och kommer ut i friska luften igen kallar han Anders och Lars för superhjältar i underjorden.

– Det har man inte blivit kallad förut. Det känns bra att fler får se hur vår vardag ser ut och hur det är därnere. Arbetet är en viktig länk i kättingen och skulle vi inte serva regelbundet skulle det inte gå att gå på toaletten och då skulle det bli katastrof, säger Anders.

Världens tuffaste jobb med Anders Eriksson sänds måndagen den 17 september klockan 21.00 på Kanal5. Programmet finns också att se på DPlay.