Sedan januari 2021 är Ehsan Moslehi en av ingenjörerna på EasyMining.
Sedan januari 2021 är Ehsan Moslehi en av ingenjörerna på Ragn-Sells innovationsbolag EasyMining.

”Jag har aldrig varit så exalterad över ett jobb som jag är nu.”

Ehsan Moslehi tog sin kandidatexamen i kemiteknik i sitt hemland Iran. Under kurserna i miljöteknik väcktes ett intresse och eftersom han upplevde att miljöfrågorna fortfarande har en plats i baksätet i Iran började Ehsan snegla mot Skandinavien. Här såg han att miljöfrågorna tas på allvar och industrin gör stora framsteg.

21 jul 2021

KTH tog Ehsan till Sverige och EasyMining

2016 blev Ehsan antagen på KTH och bestämde sig för att flytta till Sverige. Efter examen började han jobba på RISE (Research Institutes of Sweden) och hade varit där i tre år när han fick syn på en platsannons för Ragn-Sells innovationsbolag EasyMining.

– Jag hade hört talas om Ash2Phos-teknologin som EasyMining utvecklat och tyckte att det skulle vara ett spännande ställe att jobba på - högt tempo, kreativ miljö och en plats där allas åsikter är värdefulla och tas på allvar. En utmaning och en roll som låg rätt i tiden för mig. Yariv Cohen, forskning och utvecklingschef på EasyMining i Uppsala, bjöd in mig på en fika med några medarbetare på företaget och efter det mötet var det en ”no brainer” att tacka ja till tjänsten, säger Ehsan.

Sedan januari 2021 är Ehsan en av alla drivna ingenjörer på EasyMining och nu, ett knappt halvår senare, kan han konstatera att jobbet lever upp till alla hans högt satta förväntningar.

Litet kan bli stort tack vare Pilot 6

Ehsan jobbar primärt med Pilot 6, ett viktigt projekt i förverkligandet av Ash2Phos-teknologin där slamaska omvandlas till ett råmaterial för fosforutvinning och därmed blir en del av en cirkulär lösning för fosforhantering. Ehsan och hans kollegor i Uppsala designar och genomför experiment där piloten producerar produkter som kommer att säljas av framtida Ash2Phos-fabriker. Produktproverna skickas till potentiella kunder där de utvärderas för olika applikationer. Syftet och förhoppningen är att optimera marknadsmöjligheterna och skapa smarta partnerskap med kunder, som genom att använda återvunna produkter sänker sitt klimatavtryck.  

Ehsan och hans kollegor på EasyMining Ehsan och hans kollegor designar och genomför experiment i EasyMinings Pilot 6-projekt. Från vänster: Stephan Liefeldt, Viktoria Westlund, Ehsan Moslehi och Harshad Pathak.

”Vi alla vet hur lyckligt lottade vi är som får jobba med ett sånt här projekt.”

– Vi var många som började jobba med projektet samtidigt och hade som mål att komma igång med det snabbt, vilket var en utmaning. Tack vare en väldigt bra internutbildning lärde vi oss snabbt hur vi skulle jobba och agera. Det är något av en succé att vi har gått från att bara ha hört talas om Ash2Phos till att driva och snart slutföra nuvarande pilot på så kort tid, säger Ehsan.

– Ingen dag är den andra lik, det kommer alltid nya utmaningar som kräver nya lösningar. Det är en av de saker som gör mitt jobb så intressant och spännande. Liksom det faktum att vi får jobba med något som spelar en så stor och viktig roll för miljön, det är inte så många ingenjörer som får möjlighet till det, fortsätter han.

Många nationaliteter möts i den svenska jobbkulturen

Ehsan har kollegor från flera olika länder som till exempel Tyskland, Holland, Indien och Grekland.

 –  Vi har alla anammat den svenska jobbkulturen och vi visar varandra stor respekt och omtanke. Eftersom vi tillbringar så mycket tid tillsammans i projektet, har vi lärt känna varandra väldigt väl. Det händer också att vi umgås på fritiden och då försöker vi prata om annat än jobbet, säger Ehsan med ett leende.

Först en stor tårta!

Så fort ett projekt är över startar ett nytt. Ehsan och hans kollegor har redan påbörjat planerna på nästa projekt, som även det är en del i den stora processen Ash2Phos. Innan dess ska dock leveransen av Pilot 6 firas med en stor tårta!

Innan Ehsan bestämde sig för att pröva på ett liv i Sverige var allt han kände till om det lilla landet; IKEA, köttbullar, att det är kallt och väldigt mörkt. Nu uppskattar han naturen och skogen och lever ett bra och aktivt liv med sin flickvän i Stockholm. Ehsan har inga planer på att lämna Sverige utan ser fram emot nästa utmaning på EasyMining, att snart kunna besöka familjen i Iran på årlig basis igen och däremellan gå långa promenader, spela badminton och använda tiden på pendeln mellan Stockholm och Uppsala till att läsa fler böcker!