Anders_header.png

45 år i Ragn-Sells tjänst

Med sina 45 år inom företaget är Anders Eklund den som arbetat längst på Ragn-Sells. Minnena är många och erfarenheten är stor hos Anders, som har följt återvinningens utveckling genom åren.

13 jan 2020

Redan under skoltiden började Anders Eklund att sommarjobba på Ragn-Sells.

– Vi sprang med säckar på ryggen och hämtade sopor runt om i Sollentuna. Det var väldigt bra betalt och dessutom korta dagar vilket gjorde att många ville jobba på Ragn-Sells. Efter militärtjänstgöringen fick jag jobb, det var 1974, berättar Anders.

Ragnar Sellberg, Ragn-Sells grundare, hade vid den tidpunkten en ytterst central roll i verksamheten och minnena av honom är många.

– Jag kommer ihåg en morgon när Ragnar Sellberg kom infarande med sin personbil och hela bilen såg ut som ett ånglok, det rykte om den. Det visade sig vara en kylarslang som gått av och han behövde skjuts in till dåvarande huvudkontoret på Sveavägen.

– Han frågade om jag kunde skjutsa honom och självklart ville man ställa upp. Det var en trevlig biltur och när vi började närma oss Sveavägen sa han "har du ingenting att göra, eftersom du har tid att skjutsa mig". För mig var det självklart att lägga bort allt annat för att ge honom skjuts, säger Anders.

Organisationen har växt – och förändrats

Under sina 45 år inom Ragn-Sells har Anders hunnit med att se många olika delar av företaget.

– Jag har kört containerbil och slamsugare. Jag har varit transportledare, ordermottagare och suttit i växeln. Sedan tio år jobbar jag i receptionen på Väderholmen och är alltiallo. Från början var det många arbetare och få tjänstemän, nu är det nästan tvärtom. Ragnar Sellberg kallade arbetarna för närande och tjänstemännen för tärande, det är lite roligt.

I början fick han lön varannan fredag och den levererades i ett kuvert av kamrern.

– Kamrern var dåtidens ekonomichef. Högsta chefen hette disponent.

Väderholmes gård på Ragn-Sells Ragn-Sells huvudkontor Väderholmens gård i Sollentuna där Anders jobbar.

Trivs bra på jobbet

Den största förändringen har dock skett i själva sophanteringen.

– Det är den avgörande skillnaden från när jag började. Då hämtade vi alla sopor och körde dem till en grop i marken som vi tippade ner dem i och sen grävde igen. Nu är det något helt annat och förändringen inom återvinning har skett gradvis.  Det som har känts allra bäst var när vi började ta tillvara på farligt avfall.

– Det har varit roligt att vara med på företagets resa, att vi blivit större och går mot rätt riktning. Det är ett fint företag som hänger med i tiden.

Anders fyller 65 år i år men har inga konkreta planer på att gå i pension.

– Jag tycker fortfarande att det är kul och då är det lika bra att fortsätta. Från att vara yngst har jag gått till att vara äldst och jag har funderat en del på det, på åren som gått. Jag har fått göra saker jag tycker är kul under åren och jag har haft bra arbetskompisar. Det gör att man trivs, säger Anders.


Denna artikel ingår i serien "Minnen från förr" där medarbetare som varit på Ragn-Sells i flera decennier ger en tillbakablick och delar med sig av minnen.