Anders E_1160x480.png
Anders Edensvärd lämnade ett etablerat företag för att börja på Ragn-Sells innovationsbolag EasyMining.

Lyckat steg från kemisk industri till grön teknik

Efter att ha arbetat för samma företag inom den kemiska industrin i 25 år vände Anders Edensvärd blad i höstas och började på Ragn-Sells innovationsbolag EasyMining i Göteborg. Att lämna ett etablerat företag för att börja på ett startup-företag kan innebära en stor utmaning, men Anders ser många fördelar i sitt beslut och tycker om att arbeta med grön teknik.

23 feb 2021

–  Jag trodde att jag hade världens bästa jobb. Det var både givande och utvecklande och jag hade ingen tanke på att byta. Men när vi köptes upp och min avdelning såldes var jag helt enkelt tvungen att tänka om. Och det visade sig vara ett bra beslut, säger Anders. 

Anders arbetade förut med projekt inom den kemiska industrin världen över. Genom sitt stora nätverk i branschen hörde han talas om EasyMining och blev omedelbart nyfiken på företaget. Han tog kontakt med EasyMining och när han erbjöds befattningen som Senior Process Control Engineer tvekade han inte en sekund. 

Han tyckte att det var otroligt intressant redan från första början och upplevde att det var helt rätt att gå från den kemiska industrin till återvinningsbranschen. 


Vi sätter en ny standard för framtiden redan i dag


–  Utvecklingen går mot en cirkulär ekonomi och i framtiden finns stora utvecklingsmöjligheter på marknaden för återvinningsprocesser. Det är fantastiskt att få vara delaktig redan från början, att utveckla denna nya bransch och vara med på resan. Vi sätter en ny standard för framtiden redan i dag, säger Anders. 

Att välja bäst teknik för ändamålet

Anders jobbar framför allt med EasyMinings Ash2Phos-teknik (en unik teknik som möjliggör ett cirkulärt flöde av fosfor) och kväveåtervinningsprojekt. I sin roll arbetar han med klassisk instrument- och processautomation för de olika tekniker som EasyMining utvecklar.

Hans arbete kräver kompetens inom mätteknik för att säkerställa att den bästa tekniken alltid väljs för varje ändamål. Det handlar även om hur processer kan automatiseras på ett säkert och kostnadseffektivt sätt vilket är ett absolut krav när en teknik uppskalas.  

Anders ansvarar även för att implementera EasyMinings tekniksystem EasyTools. I systemet kan särskilda modeller för kommersiellt uppskalade processer, till exempel Ash2Phos-tekniken, skapas.  

–  Eftersom vi kontinuerligt bygger nya anläggningar tror vi att det finns stora potentiella vinster med ett tekniksystem. Systemet hjälper oss också att följa upp tekniska data, att dela data och att möjliggöra en enda punkt för datainmatning. Detta arbetssätt kallas för modulär konstruktion och sparar många arbetstimmar, säger Anders. 

Ser många fördelar med ett nystartat företag


Att lämna ett stort, etablerat företag för att börja på ett nystartat och mindre känt företag kan innebära en utmaning efter så många år i branschen. Men Anders ser många fördelar med sitt beslut.

Vi har en fantastisk arbetsmiljö och en positiv utveckling på kontoret


–  Det kan vara bra med rigorösa strukturer, men de kan samtidigt vara hämmande. På EasyMining är beslutsvägarna kortare och vi strävar alla mot det gemensamma målet att hitta lösningar och driva projekten framåt. Vi har en fantastisk arbetsmiljö och en positiv utveckling på kontoret, säger Anders. 

–  Vi måste alla tänka om och bidra till hur jordens resurser kan användas om och om igen i framtiden. Själv tycker jag att det är både tillfredsställande och roligt att vara med och utveckla grön teknik. Jag tror att det fortfarande krävs mycket arbete innan vårt samhälle når en cirkulär ekonomi på hög nivå, inte minst när det gäller lagar och regleringar. Men att utveckla bättre återvinningsprocesser är ett bra steg i rätt riktning.