Brand på Ragn-Sells Heljestorp 

Vad har hänt? 
– lördag 12 april 

En brand startade på Ragn-Sells anläggning Heljestorp i Vänersborg den 12 april runt 15:30. Räddningstjänsten larmades omgående och var på plats och ledde släckningsarbetet. Ragn-Sells egen personal fanns också på plats och bistod räddningstjänsten i arbetet. Inga personer har kommit till skada, det är enbart material som brinner. Ett VMA hade även utfärdats på grund av den kraftiga rökutvecklingen. Släckningsarbetet pågick under natten till söndagen. Räddningstjänsten lämnade anläggningen vid 02:00-tiden den 13 april och lämnade över det som återstod till Ragn-Sells personal på plats. Det VMA som utfärdats drogs tillbaka vid 21:30-tiden. 

– söndag 13 april kl 8:30

Släckningsarbetet pågick under natten till söndagen. Räddningstjänsten lämnade anläggningen vid 02:00-tiden och lämnade över det som återstod till Ragn-Sells personal på plats. Det VMA som utfärdats drogs tillbaka vid 21:30-tiden.

Frågor och Svar 

Fråga: Vet ni hur branden uppstod? 
Svar: Vi vet inte exakt hur just den här branden uppstod. Men vi vet att en vanlig orsak till bränder på avfallsanläggningar är att batterier som någon har slängt i fel kärl självantänder inne i avfallet. Det är ett problem som går att lösa om vi alla hjälps åt, och vi vill passa på att be alla som lyssnar/läser att alltid återvinna uttjänta batterier och elprylar på rätt sätt. Det gör enorm nytta för att minska riskerna för sådana här bränder! 

Fråga: Varför har branden på sopstationen polisanmälts?
Svar: Det började brinna på flera ställen exakt samtidigt, vilket är misstänkt, och att det brann i ett lager av färdigt bränsle som inte hanterats på flera månader. Det, tillsammans med de många brandhärdarna, är anledningen till att branden nu polisanmäls. 

Fråga: Ett VMA utfärdades i lördags och drogs tillbaka 02:00 under natten till söndag trots att branden fortfarande pågick. Varför då? 
Svar: Det är Räddningstjänsten som beslutar när ett VMA (Varningsmeddelande till allmänheten) ska gå ut respektive avblåsas. 

Fråga: Hur kommer det sig att Ragn-Sells inte har tagit initiativ till att genomföra vattenprover hos närboende efter två stora bränder inom loppet av ett år?
Svar: Allt som har brunnit har legat på täta ytor med dagvattenuppsamling. Brandvattnet samlas upp i täta dammar och genomgår en reningsprocess. För att vatten ska rinna ner genom marken och bilda grundvatten och sedan transporteras till en brunn tar sannolikt flera decennier så det är inte någon mening med att ta prover utöver de som redan tas. 

Följdfråga: Varför upplever grannarna att kommunikationen försämrats jämfört med tidigare år, trots att de har försökt nå er?
Svar: Just de personer som har uttalat sig i radion har vi kommunikation med några gånger om året i olika frågor som kan vara allt från att vi ska komma och ta vattenprover till att informera om att det är en sprängning på gång. 

Fråga: Var kan man vända sig om man har blivit drabbad som närboende? 
Svar: Vi förstår att branden har skapat oro och besvär för människor som bor nära anläggningen. Den som upplever sig drabbad bör kontakta sitt försäkringsbolag och göra en skadeanmälan. 
 
Följdfråga: Men har ni inget ansvar alls när bränder i er verksamhet orsakar skador hos vanliga människor? 
Svar: Vi beklagar det obehag som har drabbat boende och verksamheter i närområdet. 
 
Följdverkningar av olyckor i verksamheter är en fråga mellan enskilda och deras försäkringsbolag, men vi har ett stort ansvar för att dels förebygga bränder varje dag, dels hantera bränder snabbt och effektivt om de uppstår för att minimera risken för att någon påverkas. Ett professionellt och uppdaterat arbete kring brandskydd är också ett krav för att få tillstånd att driva avfallsanläggningar. 

Fråga: Vad har ni gjort för att minska den negativa påverkan på närområdet? 
Svar: Vi arbetar hela tiden och på många olika sätt för att förebygga bränder i vår avfallshantering. Det gör vi för att skapa en säker arbetsmiljö för våra medarbetare, minska risken för dem som bor nära anläggningen och leva upp till kraven från myndigheter. Om det uppstår en brand har vi fullt fokus på att snabbt begränsa skadan utan att utsätta personalen för fara. Därför är det centralt för oss att samarbeta fullt ut med räddningstjänsten och ge dem förutsättningar att göra ett så bra jobb som möjligt. 

Fråga: Hur hälsovådlig är röken och nedfallet? 
Svar: All brandrök är skadlig att andas in i större mängder. Det är därför räddningstjänsten ofta uppmanar boende att hålla sig inne vid bränder och stänga dörrar, fönster och ventilation tills röken har blivit mindre intensiv. Efterhand sprids röken över stora områden, späds ut och blir snabbt allt mer ofarlig. Samtidigt är det viktigt att påpeka att även om man känner röklukt så innebär det inte att det är giftigt, men bara att känna röklukt kan upplevas som obehagligt så då ska man naturligtvis gå inomhus även om det inte är giftigt. 

Fråga: Hur hanterades den här branden? 
Svar:  I det här fallet kyldes den först ned med vatten och sedan kvävdes den med massor. Så snart vi säkerställt att det inte brinner mer gräver vi ur materialet och skickar till förbränning. 

Det är också bra att veta att moderna avfallsanläggningar måste ha särskilt tillstånd enligt lag, vilket innebär hårda krav på en rad områden. Brandskydd och kunskap om att förebygga och hantera bränder är ett av kraven, hur man bygger anläggningen och organiserar verksamheten för att skydda människor och miljö är ett annat. Vi står under regelbunden tillsyn och arbetar nära myndigheterna för att de ska veta att vi hela tiden lever upp till kraven. 

Fråga: Hur arbetar ni för att minska risker och förebygga bränder? 
Svar:  Vi kan inte spekulera i hur vi minskar risker. Vi ska ha en bra mottagningskontroll för att förhindra att det är felsorterat material, kamerabevakning för att säkerställa att inte obehöriga kommer in på anläggningen, bra rutiner för att upptäcka bränder i tid, och ett utbyggt släckningssystem om det väl brinner. 
 
Vi vill också passa på att be alla hjälpa till att minska brandrisken genom att aldrig slänga batterier eller elprylar i hushållsavfallet, eftersom det kan leda till självantändning.