Jörgen Örnestav ansvarar för att hitta avsättning för metaller som återvunnits ur aska
Jörgen Örnestav ansvarar för att hitta avsättning för metaller som återvunnits ur aska

Jörgen brinner för att skapa långsiktiga affärer

Recyclables sales manager Jörgen Örnestav drev skrotanläggning redan i 20-årsåldern. Tidigare har han arbetat med Ragn-Sells metaller och efter en sejour som kommunal renhållningschef är han tillbaka i Ragnsellskoncernen och säljer återvunna material på en global marknad.

Vi på Ragn-Sells 11 apr 2018

Vikten av att ta till vara på det som redan är använt lärde sig Jörgen Örnestav redan som ung när han i 20-årsåldern drev en skrotanläggning med en kompis och dennes farbror.

– Det var där det började, när jag körde lastbil och lärde mig sortera skrot som 20-åring, säger Jörgen.

Redan år 2000 började han vid Ragn-Sells och 2004 började han arbeta med metaller. 2006 fick han jobbet som renhållningschef vid Norrtälje kommun. 2013 fick han ett samtal från Recyclables vd Lars Pärnebjörk.

– Lars frågade om jag var intresserad av att komma tillbaka och arbeta med fokus på metaller. I höst har jag jobbat fem år på Recyclables.

Som Sales manager för metall är det Jörgens uppgift att sälja den metall som utvinns vid Ragn-Sells anläggningar till ett så bra pris som möjligt.

– En av många saker som är roligt i mitt jobb är att kunna skapa en produkt av ett material som är lite jobbigt att hantera, men som vi ändå hittar en avsättning för.

Han uppskattar också att skapa långsiktiga affärer med både nya och gamla kunder.

– Det är en konservativ bransch som inte är så förändringsbenägen, att få till en affär med smält- och stålverk kan ta flera år. Därför är det extra kul när man lyckas, jag gillar utmaningar.

Då Ragn-Sells återvunna metaller i till viss del (cirka 15 %) säljs i Europa/Asien har Jörgen ett stort geografiskt affärsområde. Förutom att sälja material kontrollerar han att kundernas processer är okej utifrån code of conduct och att Recyclables bara säljer till seriösa företag.

– Jag jobbar också med att hitta nya köpare som har den senaste tekniken för att få bättre ersättning och högre återvinningsgrad, Jörgen Örnestav.