Program Framtidsdagen 9 september08.30 Registrering och kaffe

 

09.00 Välkommen och introduktion

Pär Larshans, hållbarhetschef på Ragn-Sells, och Lars Tolgén, generalsekreterare för Ragnar Sellbergs Stiftelse, hälsar välkommen.

09.10 Plast – en betraktelse om vad som är möjligt

Martyna Solis, doktorand vid Danmarks Tekniske Universitet (DTU)
Att recirkulera plast är en förutsättning för att undvika att det hamnar i våra hav, samt minska användningen av fossil olja. Martyna Solis presenterar aktuell forskning.

(Presentationen kommer att ske på engelska)

09.40 ”FAIR plastics” - tidigare ”omöjlig” plast får ett värde som råvara

Kenneth Kaasgaard, försäljningschef Ragn-Sells Danmark
Kenneth Kaasgaard beskriver det arbete som leds från Danmark som möjliggör att utsorterad plast från organiskt avfall kan få ett nytt liv som avfallsbehållare, avfallspåsar mm.

(Presentationen kommer att ske på engelska)

10.00 Plast - på agendan i New York

Massimo Forti, VD Ragn-Sells Danmark
Massimo Forti har som en av 10 vd:ar från världens alla företag bjudits in till The UN General Assembly (UNGA) för att beskriva hur näringslivet kan bidra med lösningar som gör att vi inte fyller våra hav med plast. Ragn-Sells egna cirkulära lösningar används här som exempel.

(Samtalet kommer att ske på engelska)

10.15 Ragn-Sells lösningar för recirkulerad plast

Anders Kihl, forsknings- och utvecklingschef Ragn-Sells
Anders Kihl presenterar och kommenterar Ragn-Sells lösningar och användningsområden för recirkulerad plast.

10.20 Fika paus10.50 Cirkulära golv – går det?

Dag Duberg, nordisk hållbarhetschef Tarkett
Dag som snart kliver upp i en roll på huvudkontoret i Paris berättar om Tarketts ledande arbete för att se till att de golv vi lägger ut skall komma tillbaka i kretslopp och bli nya golv, om och om igen. Tarkett är en av Ragn-Sells partners i det kommande OSA (Oil Shale Ash) projektet i Estland. 

11.20 OSA - ett av Europas största projekt inom cirkulär ekonomi

Anders Kihl, forsknings- och utvecklingschef Ragn-Sells
Anders Kihl beskriver Ragn-Sells OSA (Oil Shale Ash) projekt i Estland som innebär att stora mängder utfälld kalciumkarbonat ska produceras med hjälp av CO2 som råvara. Den första fabriken planeras att tas i bruk senast 2027.

11.35 Från idé till patent

Hussain Azeez Mohamed, materialutvecklingsingenjör Ragn-Sells
Hussain Azeez Mohamed gjorde det möjligt för Ragn-Sells OSA projekt att gå från en god idé till en möjlig cirkulär fabrik. Fabriken har fått stor internationell uppmärksamhet och besöktes i maj av Europeiska kommissionens första vice ordförande Frans Timmermans.

(Samtalet kommer att ske på engelska)

11.45 Ur askan utvinns framtidens avgiftade resurser

Mikael Hedström vd Ragn-Sells Treatment & Detox i Sverige
Ragn-Sells har sedan länge utvecklat expertis att utvinna resurser ur askor och vår senaste satsning inom detta område är Ash2Salt där vi ska snart inviga den första fabriken. Det är Sveriges just nu enskilt största satsning inom cirkulär ekonomi med en total investering på över 650 miljoner. Vi inleder med en kort film från SVT och Mikael Hedström avslutar sin presentation med att berätta om rundturen i fabriken som äger rum efter lunch.

11.52 En forskningschefs betraktelse

Pär Larshans och Anders Kihl i en slutdialog om de exempel som börjat som en idé, blivit till forskningsprojekt och nu är på väg att realiseras.

Lars Lindén koncernchef på Ragn-Sells avslutar dagen.

 

Tillbaka till Framtidsdagen 2022