Visionsbild över nya anläggningen som beräknas bli klar 2022.

Följ bygget av världsunika Ash2®Salt anläggningen

I april 2020 togs första spadtaget på en ny världsunik anläggning som bygger på Ragn-Sellsägda EasyMinings patent för att utvinna kommersiella salter ur flygaska. Här har vi samlat information och länkar till nyheter, filmklipp och pressmeddelanden om bygget.

20 apr 2021

Just nu pågår bygget av en helt världsunik anläggning Högbytorp som är norra Europas största anläggning för behandling och återvinning av avfall

Den nya anläggningen blir den första i sitt slag och bygger på Ash2Salt tekniken, ett världspatent framtaget av Ragn-Sells innovationsbolag EasyMining. Metoden utvinner kalium och flera andra värdefulla ämnen ur askan, medan miljögifter och andra oönskade ämnen tas bort ur kretsloppet. Sverige producerar varje år 300 000 ton flygaska när avfall energiåtervinns för att ge fjärrvärme och el. Omkring hälften av askan skickas i dag till ett nedlagt kalkbrott på ön Langøya i Oslofjorden. Varken värdefulla ämnen eller gifter tas alltså omhand, och inom några år kommer Langøya-brottet dessutom att vara fyllt och stängas.

– Att lägga flygaska i gamla gruvhål tillhör förra seklet, men hittills har inte svenska kraftvärmeproducenter haft några hållbara alternativ. Nu ser vi fram emot att fortsätta samtalen med branschen kring vår cirkulära lösning som snart är i drift, säger Mikael Hedström, VD för Ragn-Sells affärsområde Treatment & Detox.