Blogginlägg postade under juli 2015

En Djungel

Femte veckan är här. Det betyder sista veckan innan två veckors semester, tiden går så fort… Helgens 30 grader och sol har idag bytts mot 15 grader och regn. Tja, Väderholmen är fint ändå.

De senaste dagarna har jag ägnat helt åt mitt projekt vars syfte till del är att öka kunskapen om organiska miljögifter på Ragn-Sells. Jag försöker komma fram till vilka ämnen som kan tänkas vara viktiga att ha koll på i framtiden, framförallt när det gäller lakvatten från deponier. Jag lär mig mycket och hoppas att jag ska lyckas förmedla mina kunskaper till fler.

Antalet organiska ämnen är så gott som oändligt och några av dem har egenskaper som gör dem farliga för djur, natur och människor och dessa kallas organiska miljögifter. Gemensamt är att de är svårnedbrytbara, alltså att de finns kvar länge i naturen, och toxiska, alltså giftiga. I ett lakvatten, det vatten som passerat genom avfallet i en deponi, finns hundratals av dessa organiska miljögifter, men halterna är generellt sett låga – ofta så låga att det inte går att mäta hur mycket (lite) som finns av ämnet. Det handlar om mikrogram eller nanogram per liter. I recipienten, exempelvis den bäck där lakvattnet hamnar efter rening, är halterna ännu lägre. Mångfalden av organiska ämnen gör det svårt att ha kunskap om allas egenskaper. Hur de interagerar med varandra vet man än mindre om. I mitt projekt fokuserar jag främst på de ämnen som EU har pekat ut som prioriterade ämnen och som medlemsländerna ska ha lite extra koll på.

I och med att man inte vet allt om dessa ämnen kan det vara svårt att veta vad som gäller. Riktvärden för koncentrationer i vatten eller sediment kan skilja mycket från land till land och från år till år. Igår försökte jag komma fram till om halten av ett visst ämne fanns i farliga mängder i sediment på Högbytorp. Riktvärden saknas i Sverige och med norska mått mätt kunde halten betyda både mycket god kvalitet och mycket dålig kvalitet beroende på vilket värde man väljer att titta på (om jag fattat det rätt är det de lägre gränserna som gäller idag, och det är naturliga sediment som det handlar om, inte lakvattendammar som på Högbytorp). Ett annat problem kan vara att det för vissa ämnen inte går att kvantifiera halter (alltså komma fram till hur mycket som finns av ett ämne) så låga som gällande miljökvalitetsnormer.

Sammanfattningsvis: organisk kemi är en djungel – krångliga namn, snåriga regler och okänd mark – så spännande! :)

Tiden går!

Hej igen. Det har verkligen rullat på under de senaste veckorna och det har varit mycket att ta till sig. Fullt upp med att se olika delar av företaget och träffa olika personer. Jag har träffat otroligt trevliga och hjälpsamma människor här på Ragn-Sells. Oavsett vem som jag träffat har jag alltid känt mig välkommen och väl omhändertagen. Det har varit kul att så många har visat intresse för just mig och mitt projekt. Är glad att få komma och hälsa på denna stora familj under åtta veckor och träffa dess bredda konstellation.
Kategori:

Fjärde veckan

Nu har faktiskt halva tiden av traineeprogrammet gått, och vi alla är i full gång med våra projekt!

Samtidigt har vi även fått möjlighet att se mer av Ragn-Sells olika verksamheter i form av praktiker och en resa med Lasse. På resan med Lasse så fick vi först hans version av guidning på Högbytorp. Högbytorp är stort (otroligt stort!) och aktiviteterna där ute är många, så även efter de visningar vi haft innan fanns det nya saker att upptäcka. Efter det bar det av till Ragn-Sells anläggning i Lunda, där sorterad wellpapp, papper och plast kommer in, och därefter ett stopp på gallerian Bromma Blocks där Ragn-Sells har servicetjänster. Dagen därpå var det dags för min första praktik, på just servicetjänsten inne i centrala Stockholm! Jag började  dagen på Mood-gallerian, där jag fick hänga med trevliga medarbetare som visade mig hur arbetet med att hämta avfall, lämna kärl, sortera avfallet och dela ut inkommen post gick till! Efter lunch begav jag mig istället till servicetjänsten på centralstationen, och fick se arbetet bakom kulisserna på en plats jag passerar så gott som varje dag under terminerna. Otroligt kul och intressant, och även här trevliga, välkomnande Ragn-Sellare!

Resten av förra veckan, samt denna vecka har ägnats åt mitt projekt. Projektet har sin grund i att fluglarver är extremt bra på att ta om hand organiskt avfall, vilket har många fördelar. Mängden matavfall är stort i samhället, och i dagsläget rötas mycket av avfallet och omvandlas till biogas. Men om istället fluglarver får kalasa på avfallet kan de protein- och fettrika larverna sedan användas till bland annat sällskapsdjurfoder, eller om oljan från larverna utvinns kan den gå till produktion av biodiesel. Larver som alternativ proteinkälla är något som dessutom är väldigt intressant, då proteinbehovet i världen ökar. De största proteinkällorna i djurfoder idag, protein från soja och fiskmjöl, är inte hållbara i längden. Därför krävs grönare alternativ. Så är fluglarver lösningen på både behovet att reducera mängden organiskt avfall och behovet av nya proteinkällor? Det återstår att se…

Ett stort hinder för att insektsmarknaden ska komma igång i Europa är problemet att lagstiftningen inte alls är anpassad för produkter från insekter. Men diskussionen inom EU är igång, så kanske får vi en ändrad lagstiftning snart. Jag har ägnat en stor del av veckan åt att sätta mig in i lagstiftningen som rör detta, förordningarna kring animaliska biprodukter och TSE (transmissibel spongiform encefalopati, smittan som bland annat gav upphov till galna ko-sjukan), vilket har varit svårt men intressant!

Men nu är det dags att låta jobbet vila lite och istället ta helg :-) Ut och njut i solen!

Så brett och ändå så specifikt!

Nu har jag blivit riktigt insatt i projektet, och något som jag verkligen lärt mig om avfallsbranschen är att den är så bred, men ändå så specifik! Jag jobbar med geologi, termodynamik, hydrologi, materialvetenskap, kemi etc. Men ändå så specifikt när det gäller deponier, som verkligen är speciella då det är blandade material. Det är lite skillnad från universitetets ”enkla” exempeluppgifter. Det jag märkt här på Ragn-Sells är att det finns otroligt mycket kunskap, det gäller bara att hitta rätt person att fråga. För det är personerna på företaget som sitter inne på kunskapen, eftersom deponier ser olika ut beroende på det avfall som lagts där under olika tidsperioder.

 

Praktik på VA

Igår, torsdag, åkte jag ut på praktik hos VA Kallhäll, vilket var både inspirerande och givande! Vid halv 5 tiden när jag cyklade till tåget var fortfarande en del av gårdagens festmänniskor på väg hem.  

Jag hade inte ens suttit i en lastbil förut, så bara det var fascinerande. Sedan åkte vi ut till kund och sög upp stora rännor med olja (och annat smått och gott som grus och fett som fanns i). Under dagen hann vi med både lastbils- och bilverkstad samt en biltvätt.  

Idag har jag träningsvärk i hela kroppen, men mest i armar och handleder efter att ha hållit en slang med tryck i, och i ryggen då varje galler som skulle lyftas upp från golvet var som ett djupt marklyft! Sätter in 8 timmars träning i träningsappen!

Att det var en av de varmaste dagarna på året och att AC:n i lastbilen vägrade kalluft efter 1 timme gjorde att jag badade i mitt eget svett, det bara rann! Lägg på långa byxor och jacka, varma stålhätteskor och handskar + fysiskt arbete och du får mig: i stort behov av dusch i slutet av dagen! Men det hade behövts ändå, då det var svårt att undvika att den gosiga oljeblandningen skvätte upp då och då.  

Så här såg det ut vid en tömmning av det vi sugit upp. Oljehaltigt vatten töms på Högbytorp för att sedan behandlas genom en rad steg. Detta är lastbilens bakre del, där den smala slangen närmast är en vattenslang, som är otroligt praktiskt. Speciellt med tanke på olika munstycken och olika trycklägen.

Här är jag utanför lastbilen på Högbytorp. Jag vill tacka VA Kallhäll och speciellt Jocke, som lärde mig mycket om yrket!

 

Nu har sommarvärmen riktigt kommit till oss här i Sverige och jag hoppas att ni som går på semester får en fin ledighet!

 

/Sofie Lindberg

  • 02 juli 2015 15:29
  • Skrivet av: Anna von Krusenstierna
  • 0 kommentarer

Hej hej bloggen!

Här sitter jag och skriver från ett soligt Väderholmen. Jag, Julia och Ida har hittat ett bord i skuggan där vi jobbar idag. Känns himla lyxigt att ha möjligheten att kunna sitta ute och jobba till fågelkvitter. Men jag spenderar också en hel del tid ute på Högbytorp nuförtiden, där jag har satt igång mitt projekt. Som jag nämnt tidigare går mitt projekt ut på att göra metaller i jord vattenlösliga, vilket gör att man kan tvätta ur dem med vatten. Detta gör man genom att tillsätta matavfall. Så häromdagen stod jag och min handledare Igor och hackade 200 kg frukt. Kan tänka mig att det såg rätt lustigt ut när man passerade förbi oss utanför labbet i fredags. Nu har jorden och mathacket blandas i soptunnor, kopplade med pumpar som pumpar runt vattnet. Det har varit en hel del pyssel för att få pumparna att fungera som de ska, men nu när veckan börjar lida mot sitt slut känner vi att vi har läget under kontroll. Så nu gäller det att ta prover på vattnet och på så sätt kan jag se hur mycket metaller som lakvattnet innehåller. Ska bli kul att se vilka resultat vi kan uppnå! Tack för mig

Stäng
Stäng