Blogginlägg postade av Sofie Lindberg

Tack för i sommar!

Så brett och ändå så specifikt!

Nu har jag blivit riktigt insatt i projektet, och något som jag verkligen lärt mig om avfallsbranschen är att den är så bred, men ändå så specifik! Jag jobbar med geologi, termodynamik, hydrologi, materialvetenskap, kemi etc. Men ändå så specifikt när det gäller deponier, som verkligen är speciella då det är blandade material. Det är lite skillnad från universitetets ”enkla” exempeluppgifter. Det jag märkt här på Ragn-Sells är att det finns otroligt mycket kunskap, det gäller bara att hitta rätt person att fråga. För det är personerna på företaget som sitter inne på kunskapen, eftersom deponier ser olika ut beroende på det avfall som lagts där under olika tidsperioder.

 

Praktik på VA

Igår, torsdag, åkte jag ut på praktik hos VA Kallhäll, vilket var både inspirerande och givande! Vid halv 5 tiden när jag cyklade till tåget var fortfarande en del av gårdagens festmänniskor på väg hem.  

Jag hade inte ens suttit i en lastbil förut, så bara det var fascinerande. Sedan åkte vi ut till kund och sög upp stora rännor med olja (och annat smått och gott som grus och fett som fanns i). Under dagen hann vi med både lastbils- och bilverkstad samt en biltvätt.  

Idag har jag träningsvärk i hela kroppen, men mest i armar och handleder efter att ha hållit en slang med tryck i, och i ryggen då varje galler som skulle lyftas upp från golvet var som ett djupt marklyft! Sätter in 8 timmars träning i träningsappen!

Att det var en av de varmaste dagarna på året och att AC:n i lastbilen vägrade kalluft efter 1 timme gjorde att jag badade i mitt eget svett, det bara rann! Lägg på långa byxor och jacka, varma stålhätteskor och handskar + fysiskt arbete och du får mig: i stort behov av dusch i slutet av dagen! Men det hade behövts ändå, då det var svårt att undvika att den gosiga oljeblandningen skvätte upp då och då.  

Så här såg det ut vid en tömmning av det vi sugit upp. Oljehaltigt vatten töms på Högbytorp för att sedan behandlas genom en rad steg. Detta är lastbilens bakre del, där den smala slangen närmast är en vattenslang, som är otroligt praktiskt. Speciellt med tanke på olika munstycken och olika trycklägen.

Här är jag utanför lastbilen på Högbytorp. Jag vill tacka VA Kallhäll och speciellt Jocke, som lärde mig mycket om yrket!

 

Nu har sommarvärmen riktigt kommit till oss här i Sverige och jag hoppas att ni som går på semester får en fin ledighet!

 

/Sofie Lindberg

Veckans händelser

Hej,

Två och en halv vecka har gått sedan vi blev sommartraineer. Det har varit full rulle, och vi har börjat känna företaget Ragn-Sells riktigt bra. Samtidigt kommer vi framåt i våra spännande projekt.

Arbetet är varierande, i måndags var jag i kontoret på Väderholmen hela dagen och jobbade på mitt projekt. På tisdagen besökte jag och Julia Sveriges största solcellsanläggning, Mega-sol i Arvika. Igår arbetade vi dels med våra projekt och dels ute på olika delar av verksamheten i Region Mitt. Idag är vi tillbaka till Väderholmen igen.

Under våra resor denna vecka har vi fått se vilda djur, en trevlig bieffekt av jobbet. På väg till Arvika fick vi se tranor och på Högbytorp både ett rådjur och en stor örn!

Sveriges största solcellspark i Arvika

Ovan: Sveriges största solcellspark i Arvika som är byggd på en deponi av sotsand. Den deponi som är aktuell för Julias projekt har lite mer lutning, som syns på bilden nedan.

Deponi Högbytorp

 

På den nedre bilden syns det hur det går till när en deponi täcks. Just nu undersöker jag hur dessa lager påverkas av en högre temperatur i deponin. I detta fall deponi för förorenade jordar.

täckning deponi

 Här jobbar en av Ragn-Sells kollegorna med förberedningar inför den nya deponin för förorenade jordar.

 Den nya deponin med den gamla i bakgunden. Det är på denna plats jag undersöker om värmelagring är möjlig.

Äldre jorddeponi i bakgrunden och ny jorddeponi i förgrunden.

Men även askdeponin nedan skulle kunna vara aktuell för mitt projekt. Askan som kommer till Ragn-Sells blir behandlad efter sina pozzulana egenskaper för att kunna bilda en bra cement, så att ämnena i askan blir bundna i ett "cementberg".

askdeponi

 Vi fick även besöka en av Ragn-Sells anläggningar i Lunda. Hit kommer material som redan är sorterat. Till vänster är reklamblad och till höger plast.

plast och reklamblad

 Även wellpapp i mängder togs emot.

wellpapp

Min favorit var ändå pappersutsprutaren; först packas kontorspapper upp till rummet uppe till vänster, och där står Ragn-Sells kollegor och sorterar bort färgade papper som kunden inte vill ha. Resten sprutar ner på golvet, där en traktor sedan lastar in det i en maskin som gör materialet väldigt kompakt inför transport.

vitt kontorspapper

Ordning och reda! Det är något som alltid fascinerat mig om Ragn-Sells, att det alltid är ordning och reda på materialen. Här är ett lager av pedagogiska skyltar som visar vad som ska läggas vart.

ordning och reda

 

Nästa vecka ska jag få komma ut på praktik två dagar, det ska bli spännande. Hoppas ni har en fin dag!

 

/Sofie

Första veckan på Ragn-Sells

Hej, jag heter Sofie Lindberg och studerar till civilingenjör i energisystem vid Uppsala Universitet.

Nu börjar första veckan som sommartrainee på Ragn-Sells lida mot sitt slut. Det har varit en fullspäckad vecka där vi fått lära oss om Ragn-Sells genom inspirerande presentationer, samtal och att besöka olika delar av verksamheten.

Vi har blivit tilldelade våra projekt, och det var roligt att komma igång. Det känns kul att alla projekt är värdefulla för Ragn-Sells och att våra kompetenser är så bra matchade mot projekten. Jag och Julia Persson som också har bakgrund inom energi samarbetar med att hitta nya användningsområden för deponier. Jag utreder främst värmelagring i deponier medan Julia undersöker solceller på avslutade deponier. Båda våra projekt har ett tydlig hållbarhetstänk där mitt projekt fokuserar på att energieffektivisera och bevara medan Julias projekt nyttjar deponiytan för att producera förnybar energi.

På onsdagen åkte vi ännu en gång till Högbytorp och fick lära oss om säkerhet, vattenhantering och mer ingående om verksamheten. Vi blev alla fascinerade att Vågen, där lastbilarna vägs in, var så intressant.

Vi har fått ett varmt välkomnande och alla vi sommartraineer har fått ett väldigt bra intryck av Ragn-Sells som arbetsgivare.

/Sofie

Stäng
Stäng