Blogginlägg postade av Samir Radjai

Dagen-P (presentation)

Hej allesammans!  

Idag var dagen jag blev färdig med mitt projekt hos Ragn-Sells! Efter 8 veckor med slit, förvirring och breakthrews presenterade jag mitt slutresultat för en härlig skara människor( Handledare, verksamhetschefer, VD:n och självaste styrelseordförande Erik Sellberg). Jag var super nervös men när jag väl stod där uppe så gick det så mycket bättre än jag väntat. Dessutom var det kul att jag kunde svara på de flesta frågorna som dök upp efter presentationen. Nu ska jag sitta hela eftermiddan och imorgon och lyssna på mina sommartraineekollegors presentationer i lugn och ro.

Jag vill tacka Sanna och Julia för den hjälp och handledning vi fått under sommaren. Jag vill tacka alla ute på fältet som gjort mina praktikdagar till de bästa möjliga dagarna! Jag vill tacka min handledare Carina Ahlroos och hennes team  för det stöd och respons jag fått under sommaren. Och jag vill tacka alla medarbetare jag stött på under tiden på Ragn-Sells! Vem vet efter det goda intrycket jag fått under sommaren av Ragn-Sells... Kanske är jag tillbaka inom en snar framtid :)

iTEAM

//Samir

Kategori:

Näst sista veckan avklarad!

Denna vecka skulle egentligen gå åt att göra färdigt presentationen, men det har blivit mer rapportskrivande istället. Detta då det känns som man alltid har lite mer att skriva, lite mer att räkna på och lite mer korr-läsning. Jag blev klar med den igår och kommer nog att sitta med den i helgen för att läsa igenom ännu en gång för att se till att jag inte missat något viktigt.

Men idag började jag med presentationen och ska jag vara helt ärlig är jag lite nervös inför presentationen jag ska ha på torsdag i nästa vecka.. Jag har träffat nästan alla som ska dit och jag har fått bra respons från min handledare och hennes kollegor i team:t. Men det är en utmaning för mig att hålla presentationer. Man vill juh leverera, få publikens fulla uppmärksamhet under hela presentationen och man vill att presentationen ska vara minnesvärd. Fördelen med denna presentation är att jag vet att jag har ett resultat, nu gäller det bara att förmedla detta på bästa sätt, dessutom finns det ingen lärare som sitter längst bak i klassrummet som ska sätta ett betyg vilket underlättar lite. Visst där bak sitter VD:n eller en styrelsemedlem man inte hälsat på under sommarens gång. Men det ska bli en utmaning jag vill ta tag i! Detta arbete är något Ragn-Sells ändå ska använda sig av i framtiden och genom att kontinuerligt följa upp vad som sker på marknaden kunna ta ställning i vilken riktning de vill ta i framtiden.

Nog om det seriösa… Väderholmen som vi sitter på har 20 meter till vattnet och alldeles vid vårt kontor ligger Sollentuna kanotsällskap. I måndags var jag och tre andra sommartraineer (Tanima, Denise och Klas) ute på sjön och testade SUP (StandUpPaddleboard). Vi tänkte att vi inte kunde missa att göra det när kontoret ändå ligger bredvid. Jag trodde i alla fall till en början att det skulle vara svårt o hitta balansen men på första försöket gick det super! Däremot gjorde jag ett riktigt ryggplask när vinden tog mig, men det var lika enkelt att ställa sig upp som att starta paddla ståendes.  Nedan kommer ett litet collage av bilder med vår lilla tur :)

                           SUP

Ha en trevlig helg!
//Samir

Kategori:

Nu tar jag helg!

Hej och hopp!

Jag startade denna vecka med en mindre dag då jag kom hem från Kroatien i måndags, vilket skulle ha lett till att denna vecka skulle ha gått super fort. Men det har den inte... Att gå från semester-mode till work-mode har varit svårt, speciellt när det har varit så fint väder och att jag haft en underbar semester. Denna vecka har bara gått åt till rapportskrivande och lite redigering då ny information har kommit i form av tilldelningsbesked från kommunerna. Detta har gjort att jag fått redigera mina analyser och slutsatser, men hittills känns det rätt bra. Jag har även haft kontakt med min handledare och en i hennes team, Cecilia Thoft som sitter nere i Malmö.

Annars är det rätt lugnt på kontoret då många fortfarande är på semester. För att hitta lite motivation har det blivit lite sporadiska fika:n och med miljön som finns runt omkring väderholmen så känns det nästan som man är ute på någons landställe. Det enda som saknas är badbrallorna och lite strandpingis.

                       Vy 

Nu tar jag helg! Tack och Bock!
//Samir

Kategori:

Femte veckan snart avklarad

Denna vecka har gått ut på att pilla i mitt Excelark och se till att siffror stämmer överens på alla ställen. Jag är inget Excelgeni och de funktioner jag känner till är att summera och göra olika typer av diagram, vilket lett till tidsineffektivitet. Jag har under veckans gång även räknat fram hur stora Ragn-Sells är på marknaden av slamtömning av enskilda brunnar samt hur stora deras konkurrenter är. Min visuella karta i Google Fusion table blev i skrivande stund alldeles klar, varav att hitta rätt färgläggning för att urskilja olika typer av kommunkluster eller –förbund tog lite tid. Detta verktyg är något som min handledare kommer att kunna använda sig av för att presentera nuläget men även vid beslutsfattande vid olika typer av vägval för denna delverksamhet. Något som kommer bli intressant är mitt, Tanimas och Louise gemensamma karta. Denna karta ska, med föregående års kartläggning av Fastighetsrenhållning, visa vart fyra av Ragn-Sells delverksamheter finns etablerat i Sverige och hjälpa företaget att få en helhetsbild över den svenska verksamheten. Förhoppningsvis, vilket jag tror, kan denna gemensamma karta hjälpa till i det strategiska arbetet, vart man vill etablera ny verksamhet samt hitta viktiga strategiska områden som är mer attraktiva än andra.

                       Örebro

Jag har dessutom hunnit med en liten resa till Örebro. Där hittar jag nämligen en av min handledares kollega, Rikard Ekström, som arbetar i samma team som henne. Rikard arbetar med kalkylering och optimering, men har även arbetat med föregående års projekt inom Fastighetsrenhållning och mycket med Google Fusion tables. Jag var där för att gå igenom och förklara vad jag kommit fram till och hur jag tycker att de ska arbeta med verktyget. Det blev inte bara arbete utan även lite sightseeing i Örebro under lunchen. Jag tog även en "Selfie" med självaste Ragnar Sellberg som finns som obligatorisk interiör på alla kontor.

På fredag går jag och mina sommartraineekollegor på en väl behövlig semester i två veckor. Jag önskar er alla som får semester en trevlig semester och ni som börjar jobba igen hoppas jag att ni haft det bra och är utvilade!

//Samir

Bra start på veckan!

Igår gick jag upp för första gången innan tuppen för att jobba. Hade ställt klockan på 04.10 för att bege mig till Rosersberg där Ragn-sells har en central för fastighetsrenhållning. Jag kommer dit något stressad då jag virrat mig runt i området och var tvungen att springa dit för att komma i tid. Väl på plats träffar jag min handledare för dagen, Robert Granlund, som mötte mig med ett leende på läpparna trots den tidiga starten på måndag morgon. Jag hinner snabbt byta om för att sedan sätta mig i en baklastare och i fullfart åker vi till den första fastigheten där vi skulle tömma hushållsavfall. Denna dag fick vi ta, förutom den tur som vi skulle köra i Märsta, hushållsavfall i Sigtuna då en kollega var sjuk för dagen. Robert lärde mig snabbt hur allt funkade och efter en timme satt rutinerna och vi hade ett bra flöde i arbetet, samt var både han och jag väldigt sociala vilket gjorde att vi knappt hade en tyst minut när vi körde runt. Arbetet krävde mycket ryck i kärl, springa ut och in i lastbilen, springa med nycklar för att öppna diverse dörrar och bommar, springa för att hämta och lämna kärl, springa, springa och mer springa. Efter fyra timmar la jag märke till att min energi började tryta.  Men jag försökte inte visa något då jag nästan var hälften så gammal än Robert och han gång på gång sprang med ny energi vid varje stopp. 

När det var en timme kvar måste Robert lagt märke till att jag var helt slut, då jag i princip slutat pratat och han sa att jag kunde stanna i bilen då det vid somliga stopp endast fanns ett kärl. Jag skrattar lite här för mig själv när jag skriver detta, men jag hittade mig en överman som hade en oändlig depå av energi och alltid med ett leende på läpparna. Detta yrke är krävande både fysiskt och psykiskt och jag uppskattar verkligen att få ha testat det för en dag. Jag vill även påpeka att Robert gjorde min praktik till en lyckad dag, där jag snabbt fick ta ansvar själv och fick lära mig exakt vad som krävs för att utföra jobbet. 
                            En dag på jobbet med Robert Granlund
Nog pratat om praktiken. För tillfället går mitt projekt lite sakta men säkert framåt. Har försökt hitta information eller rättare sagt statistik om antalet enskilda brunnar i varje kommun och det är inte så lätt. Det finns ett säkert kort att ringa ut till varje kommun igen som jag inte fått svar på, men i och med att det råder semestertider så är det en dålig idé. Jag har däremot hittat två rapporter som är gjorda av två statliga myndigheter vid två olika tillfällen. Kommunerna har blivit tillfrågade, via en enkät, om hur många enskilda brunnar kommunen har. Däremot är dessa rapporter inte fullständiga, utan det saknas information från många kommuner. Men jag tror jag kommer lösa det i alla fall…

Ha en trevlig vecka och jag såg att solen kommer att komma tillbaks imorgon :)
 //Samir

Kategori:

Den roligaste dagen hittills!

Igår fick jag vara ute på fältet, rättare sagt var jag ute i två gallerior, Gallerian och Mood, i Stockholms innerstad. Ragn-sells utför en servicetjänst i dessa gallerior, där de ansvarar för gallerians hela avfalls-, återvinnings-, och saneringsbehov på entreprenadbasis tillsammans med ett komplett serviceåtagande. Den sista meningen kopierade jag helt från Ragn-sells hemsida, men jag tycker den förklarar exakt vad dessa servicetjänster uträttar.

Jag och Erik blev upphämtade av Karin vid 07.15 från det centrala kontoret. Erik blev först avlämnad i Gallerian och sedan gick jag och Karin till Mood. Där blev jag direkt inkastad i hetluften. Jag fick först lära mig vågen, med Danne som handledare, där olika typer av kärl (som ni ser på bilden nedan) skulle vägas in och registreras per specifik kund. Sedan skulle den tömmas i en av tre olika komprimatorer beroende på innehållet. Det låter rätt lätt, men när det kontinuerligt kommer kärl levererat som tillhör olika kunder samt att enskilda butiker kommer ner med sitt avfall, gäller det att hålla koll på flödet så att inte fel kärl eller påsar registreras på fel kund. Tydligen var det en av det mest hektiska förmiddagarna på Mood på länge vilket jag tyckte var kul då vi hela tiden var i rörelse och att jag faktiskt kunde få hjälpa till.
Mood
(Danne, Karin & Alex)

Efter lunch blev jag vallad över till Gallerian där Moa och Ville mötte mig med öppna famnar (på bilden är det däremot Villes bror Robban). Här fick jag stå i godsmottagningen och ta emot leveranser som skulle ut till butikerna eller företagen i huset. Paket eller pallar kommer in via ett bud som jag sedan skulle registrera in. Dessa leveranser kan antingen hämtas av butikerna eller företagen själva nere på godsmottagningen eller så kommer vi ut med leveranserna, som en tjänst, till dem. På så sätt sker leveranserna till butikerna och företagen på ett smidigare sätt. Jag har själv arbetat i en av butikerna i Gallerian, vilket gjorde det extra kul att arbeta i godsmottagningen då jag aldrig tidigare hade tänkt på att Ragn-sells genomförde denna tjänst.
Gallerian 

Något som slog mig när jag var ute hos dessa två team, i två olika gallerior, är att det finns en otroligt positiv stämning och att de har riktigt kul tillsammans. Jag kände mig väldigt välkommen och vem vet, kanske hoppar jag in en till heldag i slutet av sommaren!

Förresten om någon läsare är duktig med verktyget Google Fusion Tables eller känner någon som är duktig med detta verktyg, får hen jättegärna skriva till mig på samir.radjai@ragnsells.se

Ha en fortsatt trevlig vecka!
//Samir    
 

Andra veckan!

Hej Allihopa!  

Min andra vecka är avklarad och igår hade jag ett uppföljningsmöte. Jag hade nämligen en deadline tills idag och tanken var att jag skulle ha ringt alla kommuner som jag behövde, 140 st i detta fall, för att få en rikstäckande konkurrensbild och en ungefärlig bild av hur marknaden ser ut. Jag satte målet själv, vilket i efterhand kanske var lite väl högt, då jag inte visste hur svårt eller lätt det skulle vara att få tag på rätt person hos kommunerna. Kan väl säga att jag ibland har fått sitta uppemot tio minuter i väntetid för att nå telefonväxeln eller att jag måste tala med 3-4 kommunalmedarbetare innan jag når rätt person, som sitter på den information jag söker. Däremot var det inte en omöjlig uppgift och även om jag har tio kommuner kvar som jag måste ringa så är jag rätt nöjd med det arbete som gjorts hittills :).

                          Bunkern

Jag kommer, i skrivande stund, på att jag inte nämnt vart jag sitter och arbetar. Jag sitter på huvudkontoret i Väderholmen och eftersom jag sitter i telefon hela dagarna har jag valt ett rum som jag kan stänga dörren till så att ingen störs av min, för tillfället, hesa röst. Jag kallar rummet för ”Bunkern” då mitt fönster är riktat ut mot en bergsväg som ni kan se på bilden ovan. Min granne är Roland Ekh som är fastighetschef. De andra som arbetar i korridoren är från Inköp och alla är supertrevliga.  

                          Västerås

Bilderna ovan visar en utflykt som gick till en kretsloppsanläggning i Västerås som fokuserar mest på metall. Jag åkte dit med Erik och Tanima i måndags och vår reseledare var Lars Tolgén, som framförallt arbetar med projekt inom FoU. Väl på plats fick vi en rundvandring av Andreas Olofsson som var anläggningsansvarig. Det som fascinerade mig som mest var att allt det jag såg, som i mina ögon såg ut att vara skräp, var värdefullt och gick att sälja. Materialet behövde inte var fint eller rent, utan det kunde vara deformerat eller i delar men bara att varje hög innehöll samma typ av ämne. Vi träffade även en medarbetare som heter Sven-Olov Wallin som är produktspecialist. Han har en otrolig kunskapsbas med många års erfarenhet inom denna bransch. Han beskrev olika knep man kunde använda sig för att se vad för typ av material ett föremål innehöll och hur man kunde hitta ”fynd” som var mer värda än andra föremål.

Nog om min vecka! Önskar er alla en glad midsommar och njut av långhelgen!

//Samir

This is Moi

Mitt namn är Samir och är en av sommartraineerna för i år på Ragn-sells. I denna blogg kommer jag minst en gång i veckan ge er läsare en inblick hur min vardag ser ut och berätta lite om vad jag arbetat med under veckans gång. Detta är en bransch som jag varit i kontakt med enbart genom skolan och som jag känner väldigt lite till om. Däremot är detta en bransch som idag arbetar inom ett område som är en megatrend, vilket är miljöfrågor. De begränsade resurserna som ska möta den växande befolkningen på jorden och den ökande välfärden gör att vi måste tänka om och se konsumerade produkter som en del av kretsloppet. 

Samir

Så vem är jag??? 

Jag är uppväxt i Stockholm, men har under de senaste fyra åren studerat Industriell Ekonomi på de Östgöta slätterna på Linköpings Universitet. Jag har valt två inriktningar, Marknadsföring och Strategi & Styrning. Jag pluggar inte hela dagarna, vilket man kan tro, utan lite fritid får man unna sig ibland. Under fritiden blir det väldigt mycket träning i alla dess former, från gymråttan till spelandet av fotboll och tennis. Jag gillar att bjuda vänner på middagar och umgås med familj.

 

Vad ska jag göra på Ragn-Sells? 

Under de åtta veckorna som jag har att disponera kommer jag utföra ett projekt där jag ska göra en marknadsundersökning gällande slammarknaden i Sverige. Slam, även kallats avloppsslam, är en restprodukt av allt som åkt ner i vårt avloppsystem eller tankar/latriner efter att all vatten avskilts. Denna restprodukt innehåller oftast höga halter av fosfor som är ett nödvändigt grundämne för matproduktionen. Svårigheterna med att använda slammet utan någon förädling är att det kan innehålla en hel del produkter som inte ämnar sig för matproduktion. Det är framförallt olika typer av tungmetaller eller mediciner som måste tas bort. Idag är slammarknaden ett kommunalt monopol och företag som skriver avtal med kommunerna binder sig oftast upp till fem år, vilket gör att företagen måste ha ett engagemang under en längre period vid ett bindande avtal. Jag ska även se över Ragn-Sells marknadsposition och kartlägga deras nuvarande konkurrenter. 

Förutom mitt projekt kommer jag få praktikisera ute på fältet och få se olika typer av delverksamheter inom företaget. Redan i nästa vecka ska jag få se hur Ragn-Sells sköter in och ut leveranser i en av de stora galleriorna i Stockholm City. Förhoppningsvis får jag vara i Gallerian där jag en gång arbetat i en av butikerna och träffat Ragn-Sell:re i olika tunnlar och gångar.

Mer om vad jag har gjort och ska göra kommer snart. Och kommentera gärna ifall ni vill veta något om mer mig eller mitt arbete!

 

Samir

 

 

Stäng
Stäng