Blogginlägg postade av Alexandra Andersson Wikström

 • 15 augusti 2014 13:27
 • Skrivet av: Alexandra Andersson Wikström
 • 0 kommentarer

Varje utgång är en ingång till något nytt

Nu är det över - projektet är presenterat, rapporten och allt därtill är inlämnat och nu rensas datorn för att lämnas tillbaka. Presentationen idag på Väderholmen gick jättebra! Det var verkligen roligt att det var så många som ville komma och lyssna på oss. Om en timme lämnar vi Väderholmen och åker hem till Luleå igen. Det känns lite konstigt att återgå till "verkligheten" och börja skolan, man har ju nästan vant sig vid vardagen här på Ragn-Sells. Men vem vet - efter jul väntar exjobb och då kanske vi ses igen.. :-)

 

Tack till alla på Ragn-Sells som möjliggjort detta traineeprogram för en fantastisk sommar!

 

På återseende

Alexandra

 • 08 augusti 2014 15:21
 • Skrivet av: Alexandra Andersson Wikström
 • 1 kommentarer

Done and done

Två arbetsdagar återstår innan vi för första gången redovisar vårt projekt. Det börjar bli nervöst - var det egentligen detta det var meningen att vi skulle komma fram till? Har vi hunnit med det som förväntats av oss? Rapporten är i stort sett klar, återstår gör ännu en genomläsning och korrektur. Nästan alltid är det jättebra att vara två, men när man ska få ihop rapporten och bestämma om det ska vara komma eller punkt, "behandla" eller "bearbeta" och så vidare, kan det ibland kännas som att tid går åt till ingenting. Men förhoppningsvis blir slutresultatet desto bättre!

Även presentationen börjar bli klar. Vår största utmaning är att hålla en röd tråd genom hela presentationen. Det blir lätt lite spretigt när man pratar om olika ytor på Brännkläppen med olika typer av verksamhet på varje yta. Och hur ska vi hinna säga allt vi vill ha sagt på endast 30 minuter?

Igår fick vi se den slutgiltiga illustrationen över framtidsplanen. Resultatet blev bra och det ska bli spännande att visa den för handledare och andra inblandade på onsdag. Förhoppningsvis ska de också bli nöjda - om inte, så är det ändå lite sent att avskeda oss ;-)

Trevlig helg!

Alexandra

 • 29 juli 2014 14:50
 • Skrivet av: Alexandra Andersson Wikström
 • 0 kommentarer

Tillbaka till framtiden

Tillbaka till arbetet med Brännkläppens framtid efter två fantastiska veckors ledighet! Norrbotten levererade varmast i Europa och Luleå går mot en förkrossande seger i solligan, så jag tror inte någon närmare beskrivning av hur härligt det har varit är nödvändig.

Solligan 2014

 

Igår hade vi ett möte med illustratören som nu har börjat rita upp framtidsplanen. Det ska verkligen bli spännande att se resultatet sen! Vi har nu, efter många om och men, fått in de prisförslag vi väntat på, så nu börjar det rulla på bra. Nu återstår för oss att färdigställa kalkyler och fortsätta skriva på rapporten. Det känns helt galet att vi redovisar om bara två veckor! Var försvann all tid?

Nu åter till rapportskrivandet - tiden är som sagt knapp.

 

Vi hörs!

Alexandra

 • 11 juli 2014 13:10
 • Skrivet av: Alexandra Andersson Wikström
 • 0 kommentarer

Semesterfeeling på kontoret

Nästintill helt tomt på kontoret och solen gassar utanför - härligt att lite ledighet väntar för oss traineer också! Det är nog fyra år sedan jag hade två veckors sammanhängande ledighet under sommaren senast, så det känns otroligt lyxigt! Jag tror även det kan vara nyttigt att få lite distans till projektet för att kunna komma in med ny energi inför slutspurten.

Med projektet går det framåt, sakta men säkert och det känns som att vi ligger i fas. Igår ägnades mycket av tiden till att skriva och rita. Jag skriver och Johannes ritar, medan jag säger vad Johannes ska rita och han säger vad jag ska skriva - tidseffektivt och bra teamwork! I övrigt väntar vi på att få in ett par offerter och prisförslag, för att kunna färdigställa några av de kalkyler vi håller på att göra för anläggningen. Inte det lättaste under semestertider, speciellt när vi nu själva kommer att vara borta i två veckor. 

För oss här uppe återstår bara drygt två veckor av projektet när vi är tillbaka efter semestern, då vi ska redovisa för våra handledare och andra som är intresserade av projektet i Luleå/Boden redan under onsdagen sista veckan. Sedan beger vi oss till Stockholm för avslutningsmiddag på onsdag eftermiddag och andra traineeredovisningar under torsdagen. Till sist ska vi på fredagen redovisa vårt projekt igen, denna gång på Väderholmen.

 

Glad sommar!

Alexandra

Kategori:
 • 07 juli 2014 11:21
 • Skrivet av: Alexandra Andersson Wikström
 • 1 kommentarer

Uppdatering från norr

Sommaren har hittat till Luleå! Strålande sol och runt 20 grader utlovas hela veckan - nu längtar jag verkligen efter våra två veckors ledighet! Jag och Johannes är tillbaka på Luleåkontoret efter att ha avslutat förra veckan i Stockholm. Där hann vi med en massa intressanta besök, möten, grillkväll med de andra traineerna samt en övernattning på Ragn-Sells alldeles egna hotell "Tre Hovar". Tack till alla inblandade för två roliga dagar! Vi passade givetvis också på att kolla in de berömda fåren och äta en glass nere på bryggan på Väderholmen. Ni har det verkligen helt fantastiskt fint där ute!

Imorgon kommer en illustratör till oss här på Uddebo för att hjälpa oss rita upp vår framtidsplan för Brännkläppen. Även om planen inte är riktigt klar än, ska det bli spännande att få se kartan med våra idéer börja ta form. Kanske kan vi utveckla planen eller komma med helt nya tankar efter att ha fått se helhetsbilden.

Vi hörs!

Alexandra  

 • 26 juni 2014 11:47
 • Skrivet av: Alexandra Andersson Wikström
 • 1 kommentarer

Finbesök i Luleå

Hej!

Det har redan hunnit bli torsdag och idag håller vi till på Brännkläppen i Boden. Denna vecka har vi faktiskt varit här varje dag. Det är lättare att sitta på kontoret här, då det är lätt att springa ut och titta eller mäta om vi funderar på något på anläggningen. De flesta berörda personer vi kan ha frågor till, inklusive en av våra två handledare, sitter också här och vår handledare i Luleå är bortrest, vilket också är bidragande orsaker till att vi mest håller till här just nu.

Igår började vi dock dagen i Luleå då vi väntade besök av Krister Ljungberg, Regionchef Nord, och Fred Lundgren, Kvalitets- och Miljöchef region Nord. Krister höll en presentation om hur regionen ser ut gällande stora kunder, konkurrenter, ekonomi och struktur. Väldigt intressant! Sedan åt vi lunch tillsammans och Krister åkte tillbaka till Stockholm. Efter lunch tog vi med oss Fred till Brännkläppen och visade honom lite av vad vi hittills har tänkt. Han kom med massa bra input om anläggningar, tillstånd, logistik och mycket bra diskussion om vårt projekt överlag. En stor utmaning inom regionen är såklart de stora avstånden, regionen sträcker sig ju från Gävle och ända upp hit. Det innebär således väldigt mycket resande för både Krister och Fred. Det känns därför extra roligt att de tog sig tiden att hälsa på oss. Tack till er båda för besöket!

Alexandra & Fred
Jag och Fred Lundgren, Kvalitets- och Miljöchef region Nord

Jag och Johannes fortsätter arbetet med vårt projekt. Vi kontaktar olika företag för att få fram prisförslag och diskutera möjligheterna för våra planer för anläggningens framtid. Projektet känns fortfarande både spännande och utmanade, speciellt då våra handledare inte gärna vill säga för mycket med anledning av att riskera att påverka våra "fräscha, oförstörda ögon"..

Vi hörs!

Alexandra

 • 19 juni 2014 11:58
 • Skrivet av: Alexandra Andersson Wikström
 • 1 kommentarer

Slut på vecka 2

Hej!
Nu har redan två av åtta arbetsveckor hunnit passera. Tiden går verkligen alldeles för fort! Idag är jag och Johannes på Brännkläppen och har gjort lite avståndsmätningar för att kunna lägga upp en plan för anläggingens olika ytor. Vi passade även på att göra lite mätningar relaterade till vår briljanta idé som Johannes nämnde igår. Det enda jag kan avslöja, innan vi är helt säkra på att det är genomförbart, är att det rör sig om en 5,75 tons donut…

Man kan i alla fall snabbt konstatera att Brännkläppen behöver någon typ av staket eller nät runt det brännbara avfallet för att minska spridning via vind och fåglar till resten av anläggningen. Hur man sedan ska genomföra detta på ett praktiskt och ekonomiskt försvarbart sätt är dock inte lika enkelt.

Som Johannes redan har berättat var vi igår på studiebesök i Piteå. Det besöket, tillsammans med besöken på Högbytorp och våra tidigare kunskaper och tankar gör att bilden för framtida Brännkläppen börjar klarna något. Det känns bra!

Jag, Johannes och pärlan vi för tillfället glider runt i utanför kontoret på Brännkläppen
Jag, Johannes och pärlan vi för tillfället glider runt i utanför kontoret på Brännkläppen

Nu väntar en midsommarhelg i Luleå skärgård med god mat och trevligt sällskap. Väderleksrapporten utlovar stadiga 9 grader, så dunjackan får dessvärre följa med…

Glad midsommar!

Alexandra

Kategori:
 • 13 juni 2014 08:57
 • Skrivet av: Alexandra Andersson Wikström
 • 1 kommentarer

Det här är jag!

Hej! Mitt namn är Alexandra och jag kommer, precis som alla andra här, spendera sommaren som trainee här på Ragn-Sells. Jag studerar till civilingenjör inom miljö och vatten på programmet Naturresursteknik vid Luleå tekniska universitet och har precis avslutat mitt fjärde år. När jag alltså om ett år kastas ut på arbetsmarknaden hoppas jag hamna någonstans där jag får arbeta med miljöfrågor för att kunna säkerställa hållbar utveckling i samhället. Jag kommer ursprungligen från Luleå och trivs för det allra mesta bra mellan december och september (oktober och november är mestadels regnigt och mörkt). Jag spenderar helst fritiden i sällskap av nära och kära och har ett stort hundintresse. Under sommarhalvåret spenderas även mycket av min fritid i Luleå skärgård.

Till skillnad från de andra traineerna blickar jag just nu inte ut över ett vackert Väderholmen med ängar och sjöar, utan istället oljecisterner och industribyggnader på Uddebo cirka 100 mil norrut.. Jag är alltså en av de två traineer som är placerade i Luleå och Boden.Tillsammans med Johannes kommer jag i sommar att arbeta med ett projekt med titeln Brännkläppens framtida utveckling. Brännkläppen är Ragn-Sells anläggning i Boden och tanken är att vi under sommaren ska hitta möjligheter för förbättring och utveckling för denna anläggning. Projektet känns otroligt spännande och utmanande och jag känner mig helt övertygad om att det kommer bli en mycket rolig och lärorik sommar.    

Vi hörs snart igen!

Alexandra

Kategori:
Stäng
Stäng