Hur gåre egentligen?

Aaaaalright!! Projekts maskineri tuffar på för fullt! De sägs att det tar 10 000 timmar innan man blir proffs på något, men jag blir nog proffs tidigare! 


För er som har glömt har jag fått i uppgift att utreda gränsvärden och behandlingsmetoder för det giftiga ämnet PFOS. Under de senaste 3 veckorna har jag fått en ganska klar bild över varför det är farligt och var det finns. Eftersom PFOS har väldigt åtråvärda egenskaper är dess användningsområden mångsidiga och du hittar PFOS i t.ex. kläder, brandskum, tapeter, mattor, förpackningar osv. Den stora problematiken hittills har varit att förstå vilka produkter som anses vara farligast, vad är relevant att studera? Jag har försökt undersöka dels hur mycket avfall produkten genererar och dels koncentration av PFOS i produkten. Förutom det bör hänsyn tas mot hur mycket av PFOS som har försvunnit från produkten och hamnat i naturen under produktens livstid. Utifrån denna karläggning har jag avgränsat min studie.
Dessutom försöker jag sammanställa de gränsvärden som finns för PFOS, både i Sverige och övriga världen. Det är först nu jag inser hur många olika gränsvärden det finns. Det finns ett för att bygga ett dagis och ett helt annat för att bygga en bostad på samma mark!

Kort sagt, de mesta av bakgrundsfakta är nu klar. Äntligen kommer de lite djupare frågeställningarna. Hur skall detta ämne behandlas? Behandlingsmetoden beror på massa olika faktorer t.ex. då PFOS ligger i marken, hur djup ner ligger det och i vilken typ av mark ligger det i?

Nog om de frågor jag drömmer om på nätterna. Jag piper ju faktiskt runt här på företaget också och får träffa massa lustigkurrar som jobbar här på Ragn-Sells. Förra veckan till exempel, arbetade jag i Gallerians undre värld och lärde framförallt känna en snubbe som hette Burre. Han lärde mig allt!

Så... nu har ni läsare säkert tröttnat, så jag avrundar. Nästa gång ska jag berätta om roadtrippen till Västerås, där tjänar man faktiskt pengar på att förbränna Storbritanniens sopor! Hur som helst så stormtrivs Klas här på Ragn-Sells!
HARE! (inte djuret)

 

Kategori:

Skriv en kommentar

Låter som att du är på god väg mot proffsnivån =)

01 juli 2014 13:07 Sanna M Rapportera detta inlägg
Skriv en kommentar

 
Användarverifikation Bild för användarverifikation  
 
Stäng
Stäng