Blogginlägg postade under juli 2014

Slutspurt

Då var man tillbaka på Väderholmen igen efter två veckors ledigt. Det var riktigt skönt med lite ledighet. Jag kan inte riktigt komma ihåg när jag var långledig i juli senast, måste vara någon gång i gymnasiet. Sen blev det inte direkt sämre av att vi har haft fantastiskt väder.

Nu har slutspurten på projektet inletts. Den här veckan kommer jag att ringa runt till de sista deponierna och skriva på rapporten. Jag vill få klart så mycket som möjligt innan nästa vecka då det är dags att sammanställa resultaten. Det är galet hur tiden har gått så snabbt. Om lite drygt två veckor är det dags för redovisning.


/Sara

  • 29 juli 2014 14:50
  • Skrivet av: Alexandra Andersson Wikström
  • 0 kommentarer

Tillbaka till framtiden

Tillbaka till arbetet med Brännkläppens framtid efter två fantastiska veckors ledighet! Norrbotten levererade varmast i Europa och Luleå går mot en förkrossande seger i solligan, så jag tror inte någon närmare beskrivning av hur härligt det har varit är nödvändig.

Solligan 2014

 

Igår hade vi ett möte med illustratören som nu har börjat rita upp framtidsplanen. Det ska verkligen bli spännande att se resultatet sen! Vi har nu, efter många om och men, fått in de prisförslag vi väntat på, så nu börjar det rulla på bra. Nu återstår för oss att färdigställa kalkyler och fortsätta skriva på rapporten. Det känns helt galet att vi redovisar om bara två veckor! Var försvann all tid?

Nu åter till rapportskrivandet - tiden är som sagt knapp.

 

Vi hörs!

Alexandra

Back to Business

Det kändes minst sagt ovant att vakna av alarmet imorse, det har varit två riktigt goa semesterveckor men nu är jag tillbaka på kontoret. Känns helt sjukt att det bara är tre veckor kvar nu och jag misstänker att dessa kommer gå minst lika fort som tidigare! Jag har en till intervju med ett köpcentrum imorgon, därefter kommer fokus ligga på att samla ihop all information och data jag har och få ner detta till en konkret analys som förhoppningsvis kommer till nytta för Ragn-Sells :) 

Haha jösses, måste erkänna att min hjärna fortfarande är på semester – det tog närmare 20 minuter att formulera de tre meningarna ovan… Jag ska nog ta morgonens andra kopp kaffe och hoppas att den hjälper mig att vakna till! ;)

Ha de!
/Louise

Kategori:

Resultat!

Hej!

Nu är det fredag och vecka 5 har passerat samtidigt som sommaren är tillbaks på riktigt! Nu när det har varit så varmt är det guld värt att jobba på Väderholmen för det finns många bra ställen där man kan sitta ute, plus att det är så fint också.

Den här veckan har rullat på bra och jag ligger i fas med projektet  och jag har producerat mycket vettiga grejer känns det som vilket är skönt. Jag är verkligen en sån person som vill se resultat snabbt och med jämna mellanrum annars blir jag lätt frustrerad. Idag satt jag i alla fall med Samir och Louise, som också genomför marknadskartläggningar (av andra affärsområden), och sammanförde våra enskilda data för att se Ragn- Sells spridning i Sverige. Det kändes kul att lyckas få ihop allt och det verkar som att det kan bli riktigt bra ändå till slut! I början på projektet var jag lite skraj för kartverktyget som vi använder eftersom jag inte hade hört om det tidigare men nu har man lärt sig en del.

Igår hade vi traineer lite parkhäng på Kungsholmen det var trevligt, lite kul att umgås utanför jobbet och lära känna de andra bättre utöver allt jobbsnack! Något annat nice är att vi som satt uppe i byggnaden Magasinet tidigare nu har flyttat ner till Ladugården där resten av traineerna sitter. Ladugården är nog den bästa byggnaden att jobba i. Det är ljust, bra belysning, högt i tak med stora fönster med utsikt mot sjön. Dessutom är ju inte sällskapet helt fel heller! 

Nästa vecka går de flesta på semester men jag hade tänkt jobba kvar några dagar eftersom jag tänkte vara lite ledig senare också. Kommer bli riktigt tomt men det ska nog gå bra. Jag hoppas i alla fall att alla får en underbar semester med mycket sol!

// Tanima

Dagens citat: "The time to relax is when you don't have time for it." - Sydney J. Harris

 

Det är nu det händer!

Uppdatering från vindkraftprojektet. Jag har under den senaste veckan suttit ett par dagar på högbytorp och jobbat, där jag haft möjlighet att prata en del med Nicke som har väldigt bra koll på just Brännbacken. Vi har framförallt disskuterat markstabilitet då det görs stabilitetsmätningar i området, sammanfattningsvis kan konstateras att det inte är helt lätt att avgöra stabiliteten i marken då det kan vara lite allt möjligt inblandat i en deponi.

Nu packar jag dock ihop mitt pick och pack, och återgår till mina kluringar i projektet om två veckor!

Kategori:

Mazarin-veckan!

Den här veckan har det typ bara varit vi traineer här, alla är verkligen på semester. Därför kom de traineer som håller på med massa ekonomitjossan och satte sig hos oss. Så stämningen har varit tipp topp! Förutom det har en jäkla mazariner dumpats i fikarummet. Mazarinerna håller tydligen på att gå ut. Så varje morgon har nästan börjat med en mazarin-dubbelmacka. You can call me Mr Mazarin!

Dom här magiska mazarinerna har även påverkat projektet. Fingrarna har gått som trumpinnar på datorn och rapporten är nu över 30 sidor lång. Jag inser dock att vissa områden skall jag korta ner och vissa ska jag förlänga. Men i det stora hela börjar jag bli nöjd med mitt resultat.

Nu ska jag pipa ner till landet och koppla av i 2 veckor. Jag tror dock att jag kommer smyg jobba lite. Hur som helst,

Hej Schweiz!

Kategori:
  • 11 juli 2014 13:10
  • Skrivet av: Alexandra Andersson Wikström
  • 0 kommentarer

Semesterfeeling på kontoret

Nästintill helt tomt på kontoret och solen gassar utanför - härligt att lite ledighet väntar för oss traineer också! Det är nog fyra år sedan jag hade två veckors sammanhängande ledighet under sommaren senast, så det känns otroligt lyxigt! Jag tror även det kan vara nyttigt att få lite distans till projektet för att kunna komma in med ny energi inför slutspurten.

Med projektet går det framåt, sakta men säkert och det känns som att vi ligger i fas. Igår ägnades mycket av tiden till att skriva och rita. Jag skriver och Johannes ritar, medan jag säger vad Johannes ska rita och han säger vad jag ska skriva - tidseffektivt och bra teamwork! I övrigt väntar vi på att få in ett par offerter och prisförslag, för att kunna färdigställa några av de kalkyler vi håller på att göra för anläggningen. Inte det lättaste under semestertider, speciellt när vi nu själva kommer att vara borta i två veckor. 

För oss här uppe återstår bara drygt två veckor av projektet när vi är tillbaka efter semestern, då vi ska redovisa för våra handledare och andra som är intresserade av projektet i Luleå/Boden redan under onsdagen sista veckan. Sedan beger vi oss till Stockholm för avslutningsmiddag på onsdag eftermiddag och andra traineeredovisningar under torsdagen. Till sist ska vi på fredagen redovisa vårt projekt igen, denna gång på Väderholmen.

 

Glad sommar!

Alexandra

Kategori:

Femte veckan snart avklarad

Denna vecka har gått ut på att pilla i mitt Excelark och se till att siffror stämmer överens på alla ställen. Jag är inget Excelgeni och de funktioner jag känner till är att summera och göra olika typer av diagram, vilket lett till tidsineffektivitet. Jag har under veckans gång även räknat fram hur stora Ragn-Sells är på marknaden av slamtömning av enskilda brunnar samt hur stora deras konkurrenter är. Min visuella karta i Google Fusion table blev i skrivande stund alldeles klar, varav att hitta rätt färgläggning för att urskilja olika typer av kommunkluster eller –förbund tog lite tid. Detta verktyg är något som min handledare kommer att kunna använda sig av för att presentera nuläget men även vid beslutsfattande vid olika typer av vägval för denna delverksamhet. Något som kommer bli intressant är mitt, Tanimas och Louise gemensamma karta. Denna karta ska, med föregående års kartläggning av Fastighetsrenhållning, visa vart fyra av Ragn-Sells delverksamheter finns etablerat i Sverige och hjälpa företaget att få en helhetsbild över den svenska verksamheten. Förhoppningsvis, vilket jag tror, kan denna gemensamma karta hjälpa till i det strategiska arbetet, vart man vill etablera ny verksamhet samt hitta viktiga strategiska områden som är mer attraktiva än andra.

                       Örebro

Jag har dessutom hunnit med en liten resa till Örebro. Där hittar jag nämligen en av min handledares kollega, Rikard Ekström, som arbetar i samma team som henne. Rikard arbetar med kalkylering och optimering, men har även arbetat med föregående års projekt inom Fastighetsrenhållning och mycket med Google Fusion tables. Jag var där för att gå igenom och förklara vad jag kommit fram till och hur jag tycker att de ska arbeta med verktyget. Det blev inte bara arbete utan även lite sightseeing i Örebro under lunchen. Jag tog även en "Selfie" med självaste Ragnar Sellberg som finns som obligatorisk interiör på alla kontor.

På fredag går jag och mina sommartraineekollegor på en väl behövlig semester i två veckor. Jag önskar er alla som får semester en trevlig semester och ni som börjar jobba igen hoppas jag att ni haft det bra och är utvilade!

//Samir

Halvvägs genom traineeprogram

Nu har sommaren äntligen kommit rätt, och denna gång med värme!

Igår träffade vi Gunvor Ekström som under de kommande veckorna kommer att arbeta som vår illustratör för att tillsammans med mig och Alexandra rita upp en förhoppningsvis rättvis bild av Brännkläppens avfallsanläggning, hur den kan komma att se ut inom 10 års tid och vilken verksamhet som kan tänkas bedrivas. Tillsammans med flygfoton, handritade skisser och ett enklare CAD-program över vissa mer prioriterade områden tror jag att vi tillsammans med Gunvor skall lyckas med detta.

CadCad

CAD-illustration av sortering

Mötet var givande, hon var en positiv person med bra erfarenheter från andra projekt sedan innan. Vi har gemensamt kommit fram till ett slutdatum och där vi under tiden innan skall hinna med 2 träffar och en korrektur till vår deadline. Dessutom har hon även fått en bredare insikt i avfallsbranschen när hon gick där ifrån.

Förutom detta så jagar vi dokumentation av diverse slag, kontaktar säljare av b.la. maskiner och diskuterar vidare med lösningar och förslag för yta efter yta på anläggningen. Det känns att vi gjort första halvlek för denna period på Ragn-Sells vilket känns lite tråkigt och nu gäller att allt eftersom börja samla samman alla(s) åsikter och tankar som hinns med inom tidsramen för projektet.

Snart tar vi alla traineer semester i två veckor, känns behövligt! Hoppas på att värmen stannar kvar ett tag till. Men innan dess får vi passa på att njuta av solen på lunchrasten! 

Lunch

Lunchmacka i solen

Ha det bra!

Johannes

  • 07 juli 2014 11:21
  • Skrivet av: Alexandra Andersson Wikström
  • 1 kommentarer

Uppdatering från norr

Sommaren har hittat till Luleå! Strålande sol och runt 20 grader utlovas hela veckan - nu längtar jag verkligen efter våra två veckors ledighet! Jag och Johannes är tillbaka på Luleåkontoret efter att ha avslutat förra veckan i Stockholm. Där hann vi med en massa intressanta besök, möten, grillkväll med de andra traineerna samt en övernattning på Ragn-Sells alldeles egna hotell "Tre Hovar". Tack till alla inblandade för två roliga dagar! Vi passade givetvis också på att kolla in de berömda fåren och äta en glass nere på bryggan på Väderholmen. Ni har det verkligen helt fantastiskt fint där ute!

Imorgon kommer en illustratör till oss här på Uddebo för att hjälpa oss rita upp vår framtidsplan för Brännkläppen. Även om planen inte är riktigt klar än, ska det bli spännande att få se kartan med våra idéer börja ta form. Kanske kan vi utveckla planen eller komma med helt nya tankar efter att ha fått se helhetsbilden.

Vi hörs!

Alexandra  

Slambilspraktik, resa till Västerås och trevliga fransoser :)

Hej igen!

Denna vecka har varit fylld med spännande aktiviteter och dagarna har återigen flugit förbi i hastig takt. Det känns helt sjukt att vi redan kommit halvvägs igenom tiden här på Ragn-Sells!

Måndag började riktigt tidig med uppstigning kl 05.00, för att var på plats på Ragn-Sells kontor i Järfälla kl 06.30. Där fick jag träffa Micke – en riktigt hyvens herre – som skulle vara min handledare under detta praktiktillfälle. Tillsammans med honom åkte jag runt i slambil hela dagen och rengjorde diverse rör. Bland annat skulle vi rensa hela rörsystemet på ett nybygge och det var spännande att se hur ett sådant system är sammankopplat. Det är ju inte varje dag man funderar på vad det går för ledningar under fötterna på en! Det var mysigt att åka lastbil, kul att få kolla ner i lite A-brunnar och spännande att äta lunch kl. 9(!). Coolaste var nog ändå att se hur skicklig Micke var på att manövrera spolslangarna och tankbilen :)

Denise

I torsdags var jag iväg från kontoret igen då jag, tillsammans med Alexandra, Sara, Felix och Johannes, åkte på den beryktade ”Resan med Lasse” till Västerås. På schema för dagen var besök på metallåtervinning, snabbtitt på Mälardalens Energis nya avallsförbränningsanläggning och fika hos Miljökonsulterna. Det var intressant att få se ännu några nya delar av denna bransch. På metallåtervinningen var omgivningen rostig och tuff: gigantiska berg av metallbitar, högar med övergivna datorer, stora maskiner med farliga metallklämmor, ljud av gamla skrivare som krossades och bland allt detta en liten överraskning i form av ett kaningosedjur :) Hur den slunkit sig in dit kan man ju allt undra… :)

Denise

Mälardalens Energis anläggning fick vi tyvärr ingen visning av, men vi åkte in på området och det var verkligen SUPERhäftigt att se. Byggfasen är i sin slutsprut och allting kändes snyggt och fräscht och lite futuristiskt: det var stora byggnader, ett jättelångt transportband man körde under, ett berg av kol som är reservlager ifall avfallet tar slut. Planen är att man från andra länder ska importera sopor att bränn så att man kan producera el och värme att försörja bl.a. Västerås med. Det lustiga är att Mälardalen Energi inte bara kommer få betalt för energin som produceras, utan dessutom får betalt av de andra länderna för att ta hand om soporna – låter ju som ett bra deal i alla fall. Det ska bli spännande att se hur det går för dem!

När vi kom tillbaka från Västerås var vi förbi och hälsade på Miljökonsulterna och fick se lite hur de har det. Kul att få träffa några av dem efter att bl.a. fått höra att de varit inblandade i just byggandet av förbränningsanläggningen vi besökt nån timme tidigare. Dagen avslutade med en trevlig grillkväll tillsammans med de andra traineerna och Sanna. Inget regn, good mat, trevligt sällskap – bra avslut på en bra dag!

Gällande mitt projekt fortsätter jag kämpa med att få tag på folk som är villiga att hjälpa till – inte helt lätt inte. Folk verkar bli så misstänksamma när jag säger att jag ringer från Sverige och undrar om de kan hjälpa mig med några frågor om hur de gör med organiskt avfall och ABP… Jag fick i alla fall tag på en trevlig fransman i eftermiddags som gav mig ganska bra insikt i hur de gör i Frankrike. Det var verkligen jätteskönt att äntligen få lite infromation från nån! Sjukt nice – tummen upp för Herr Belkorshia i Frankrike :D


Trevlig helg!

Denise

Fullspäckad vecka

Denna vecka har jag varit minst sagt sysselsatt. Jag tänkte därför dra en resumé av veckan. I måndags bar det ut till Åkersberga. Jag mötte upp Veronica och Erik på Brännbackens avfallsanläggning. Där fick jag och Erik följa med när Veronica samlade in grundvatten- och lakvattenprover. Detta var väldigt intressant för mig då jag fick se hur provtagningen av vatten från deponier går till. Det hjälper till att ha en uppfattning hur detta görs när jag ringer runt och undersöker hur lakvattenhanteringen går till på andra deponier.

 

Sara & Veronica, Brännbacken

På bilden står jag och Veronica uppe på deponin


I tisdags var jag hemma i Uppsala. Jag skulle ut på min andra praktik där jag fick åka med en spol- och sugbil på olika uppdrag. Det var en fullspäckad dag som började vid halv sju på morgonen och avslutades någon gång strax innan fyra på eftermiddagen. Vi hann med nio olika uppdrag. Uppdragen var allt från att högtrycksspola olika avlopp som hade fått stopp till att slamsuga fettavskiljare och andra brunnar. Den tjänst inom slamsugning och spolning som jag inte hann se var en rörinspektion. Rörinspektion är en tjänst som Ragn-Sells erbjuder där man filmar ledningar för att detektera eventuella problem i rören. Det hade varit intressant att få se men jag tyckte att dagen gav mig mycket ändå och jag är väldigt glad att jag fick följa med ut och se den här verksamheten!


I onsdags var jag tillbaka på Väderholmen där jag fokuserade helt på mitt projekt. Igår torsdag kom Luleåtraineerna Johannes och Alexandra ner till Stockholm för att vi tillsammans med Denise och Felix skulle åka till Västerås. I Västerås fick vi se en av Ragn-Sells anläggningar där man återvinner metall. Det var häftigt att se hur inkommande metallföremål sorterades och finfördelades i olika fraktioner för att sedan säljas till andra företag som använder det på nytt. Väldigt hållbart och långsiktigt tänk! Efter turen på metallåtervinningsanläggningen åkte vi förbi den nya förbränningsanläggningen i Västerås som kommer att producera värme och el genom förbränning av hushållsavfall. På vägen tillbaka till Väderholmen stannade vi till vid Ragn-Sells Miljökonsult som är ett dotterbolag till Ragn-Sells. Vi fick en liten snabb inblick i deras verksamhet. Torsdagskvällen avslutades sedan med att alla traineer hade en grillkväll.

Idag har jag fortsatt arbetet med mitt projekt. Snart är det dags att ta helg. Äntligen kom solen och värmen tillbaka så jag hoppas att det håller i sig hela helgen!


Sara

Ohoy!

Solen skiner, helgen närmar sig, snart dags för fredagsfralla... Livet på Väderholmen leker helt enkelt!:)

Jag tänkte prata lite om vad jag har sysslat med den senaste tiden (förutom att klappa fåren då förstås). Både förra och denna veckan har jag ringt runt och pratat med säljare på Ragn-Sells runtom i hela Sverige. Detta för att jag har velat ha deras syn på hur servicemarknaden ser ut för kommersiella fastigheter och köpcentrum. Det har varit superroligt att höra vad alla har att säga, de jag har pratat med har varit så himla trevliga och tagit sig tid att svara på mina frågor och de vill gärna dela med sig om sina erfarenheter och upplevelser. Så stort tack till er alla som har hjälpt mig!:D

Jag har även hållit min första intervju med en representant från ett stort köpcenter, jag var faktiskt lite smått nervös innan - jag representerar ju Ragn-Sells när jag ringer och då vill jag verkligen inte råka säga något dumt eller göra bort mig! Men intervjun gick bra, den gav mycket tankar och insikter som kommer hjälpa mig i mitt fortsatta arbete. Det svåraste var att personen jag intervjuade pratade riktigt grov skånska så att jag, trots mina fyra år i Lund, hade svårt att hänga med ibland.

I övrigt så börjar man verkligen känna av semesterstämningen på Väderholmen. Det blir färre och färre personer i matsalen, det pratas längtansfullt om att åka ut till lantställen och ta det lugnt... Nästa vecka kommer det nog inte vara relativt tomt här, men vi traineer kommer vara kvar och hålla ställningarna!:)

Trevlig helg på er så hörs vi snart igen! / Louise

Breakthrough

Hej hej!

Torsdag igen, vilket innebär bloggdags! Sen jag bloggade sist har det hänt en hel del sist på projektfronten. Jag har fått tag i värdefull data efter mycket jagande hit och dit och det roliga är att det visade sig att en person som jobbar på Väderholmens hade denna info!

Därmed har jag nu börjat producera mer resultat och det som känns extra kul är mina beräkningar och antaganden faktiskt känns rimliga i slutändan. Mitt projekt har innefattat otroligt mycket statistik och siffror vilket jag gillar. Man kan komma fram till otroligt mycket via siffror och genom att kombinera dem på olika sätt (naturvetaren i mig talar!) för att komma fram till intressanta slutsatser.  

Nu tror jag att jag på ett bra sätt har uppskattat FNI-marknaden i Sverige samt Ragn-Sells andel i denna. Jag börjar faktiskt redan se slutet av projektet och känner att jag kommer fixa det här, det känns bra! Tidigare har jag varit lite nervös över hur det ska gå men nu känns det som att jag ha koll och projektet kommer leva upp till förväntningarna. Jag vill lägga rätt mycket tid på rapport och presentation dels eftersom jag tycker det är sjukt kul med presentationer och eftersom det känns som att det är det som lever vidare när jag försvinner i augusti.

Igår var jag ute i Rosersberg och hade praktik på fastighetsrenhållningen! Jag jobbade tillsammans med Robban med att tömma restavfall vid olika bostadsområden och företag runt sigtuna-trakten. Att jobba som sopgumma för en dag var riktigt nyttigt och kul! Strålande sol och man fick vara ute en hel del och röra på sig. Det var riktigt kul att hjälpa Robban för en dag och det kändes som att  man verkligen gjorde nytta! Vi slutade dessutom 3 timmar tidigare en beräknat för att det gick så fort när man var två. Vi samlade in 13 ton restavfall, det är otroliga mängder det handlar om alltså!

praktik2

Ett par av Robbans nyckelknippor till återvinningsrummen!

En annan tanke som slog mig under dagen när jag var på väg hem i min orangea Ragn-Sells byxor var hur många människor som tittade lite nedlåtande på en på något sätt.  Så jag skulle vilja uppmärksamma att alla som arbetar på Ragn-Sells ute på fältet, eller är byggarbetare eller egentligen alla som inte är "kontorsnissar" också gör ett fantastiskt jobb och är minst lika viktiga för Sverige och näringslivet som alla andra. =)

praktik2

Redo för avfärd kl.06.00

Inser nu att mina blogginlägg blir väldigt långa så kanske borde blogga oftare :P Hur som, blir det grillning om ett tag med de andra traineerna på Väderholmen, det ser jag framemot blir kul att hänga lite :).

 

// Tanima

Dagens citat: Civilization is a method of living, an attitude of equal respect for all men - Jane Addams 

Jag piper runt!

Heje!
För en vecka sen åkte jag och Louise med Lasse till Västerås, där Ragn-Sells har en metallåtervinningsanläggning. Dit kommer all typ av metall för att sorteras, renas och slutligen säljas. Det är en mängd olika processer man använder sig av för att separera metallen i olika material. Metaller är i dagsläget dyrt och t.ex. kan ett moderkort i en dator ha högre guldhalt än vad en bit sten i en guldgruva kan ha.

Senare samma dag besökte vi Mälarenergi som egentligen är en konkurrent till Ragn-Sells och som ägs av Västerås stad. De har nämligen byggt en otroligt stor förbränningsanläggning i Västerås för över 3 miljarder som kommer att invigas i oktober och förbränna ca 1000 ton/dag året runt. Lägger man samman alla rör runt en utav avfallspannorna bildar de ett 11 mil långt rör. Det lustiga är det mesta utav bränslet kommer från hushållsavfall från Storbritannien. Mälarenergi får alltså både betalt för att ta emot sopor, ungefär 300kr/ton, och för att sälja energin som produceras, både som värme och som el.

Förbränningspanna

I måndags hjälpte jag en kille som heter Andreas med farligt avfall (FA). Vi åkte lastbil hela dagen och samlade in allt ifrån spillolja till glykol. Just den här dagen var det extra mycket att göra och framförallt besökte vi bilmekaniker. Sammanlagt lastade vi in 12 ton FA i lastbilen! Dagen slutade med att vi dumpade allt på Högbytorp. Otroligt intressant dag! FA is cool!

Håll i hatten!

Dagarna har gått fort och det är dags för en liten uppdatering om vad som händer i vindkraft-projektet.

Just nu gör jag en jämförelse av hur olika kommuner där Ragn-Sells har verksamhet i ställer sig till vindkraft, vad de tycker om vindkraft och hur de ser på det i den egna kommunen nu och i framtiden. Vissa kommuner har väldigt tydliga komplement till översiktsplanerna som bara behandlar vindkraft medan andra nöjer sig med att nämna att vindkraft är en bra förnybar energikälla. Efter en del sökande kan det konstateras att vindkraft nog tillhör ett av de energislag som är mest omdebatterat när det gäller förnybar energiproduktion.


Hittills har jag alltså studerat planförutsättningar, i projektet ingår även att göra mer platsspecifika undersökningar för Brännbacken avfallsdeponi som ligger i Åkersberga. Av den anledningen fick jag åka med Veronica på ett studiebesök till anläggningen när hon skulle ta ett antal vattenprover runt deponin i måndags.Det är en sak att läsa om hur stor yta en viss anläggning är på, men det är när man väl är på plats som man verkligen förstår hur stort det är!


Här under syns en bild på Sara och Veronica som står på toppen av deponin.

Sara & Veronica, Brännbacken

Som det syns i bakgrunden består omgivningen av skog vilket är både bra och dåligt, bra då det minskar vindkraftverkets visuella inverkan på landskapet och dåligt då det påverkar vindresursen negativt.


Nu är alltså större delarna av bakgrundsinformationen insamlad och det är snart dags att börja göra beräkningar för Brännbacken!

Från Boden till Västerås

Tiden går fortfarande för snabbt och 8 veckor känns som den största svårigheten för projektet just nu. Vår ena handledare har som sagt varit på semester samtidigt som många av de personer vi har varit i kontakt med. Detta har medfört att vissa av de enklare bitarna tagit längre tid än vad vi kanske hoppats på. Men nu är Björn, vår handledare i Luleå tillbaka, och vi har dessutom fått tillgång till ett enklare CAD-program för att kunna rita upp både idéer och ytor vilket känns motiverande!

I morgon onsdag åker jag och Alexandra till Stockholm för att titta på Ragn-Sells anläggning i Västerås. Vi skall dessutom försöka hinna träffa andra medarbetare på Högbytorp under fredagen, vilka vi bär med oss en hög med frågor till. Förhoppningsvis får vi ut det vi hoppas på över vår snabbvisit och att vi kan arbeta vidare med de frågor som vi vill prioritera och i bästa fall ta med oss ännu fler idéer i vår ryggsäck tillbaka till Luleå. På torsdag kväll skall vi även få träffa programkoordinatorerna och de andra traineerna för en grillkväll på Väderholmen vilket ja tror kommer bli riktigt mysigt!

Kanske hinner vi få träffa dessa omtalade får som skall finnas i närheten av kontoret på Väderholmen någon gång under besöket?

Hälsningar från soliga Luleå!

Johannes

Bra start på veckan!

Igår gick jag upp för första gången innan tuppen för att jobba. Hade ställt klockan på 04.10 för att bege mig till Rosersberg där Ragn-sells har en central för fastighetsrenhållning. Jag kommer dit något stressad då jag virrat mig runt i området och var tvungen att springa dit för att komma i tid. Väl på plats träffar jag min handledare för dagen, Robert Granlund, som mötte mig med ett leende på läpparna trots den tidiga starten på måndag morgon. Jag hinner snabbt byta om för att sedan sätta mig i en baklastare och i fullfart åker vi till den första fastigheten där vi skulle tömma hushållsavfall. Denna dag fick vi ta, förutom den tur som vi skulle köra i Märsta, hushållsavfall i Sigtuna då en kollega var sjuk för dagen. Robert lärde mig snabbt hur allt funkade och efter en timme satt rutinerna och vi hade ett bra flöde i arbetet, samt var både han och jag väldigt sociala vilket gjorde att vi knappt hade en tyst minut när vi körde runt. Arbetet krävde mycket ryck i kärl, springa ut och in i lastbilen, springa med nycklar för att öppna diverse dörrar och bommar, springa för att hämta och lämna kärl, springa, springa och mer springa. Efter fyra timmar la jag märke till att min energi började tryta.  Men jag försökte inte visa något då jag nästan var hälften så gammal än Robert och han gång på gång sprang med ny energi vid varje stopp. 

När det var en timme kvar måste Robert lagt märke till att jag var helt slut, då jag i princip slutat pratat och han sa att jag kunde stanna i bilen då det vid somliga stopp endast fanns ett kärl. Jag skrattar lite här för mig själv när jag skriver detta, men jag hittade mig en överman som hade en oändlig depå av energi och alltid med ett leende på läpparna. Detta yrke är krävande både fysiskt och psykiskt och jag uppskattar verkligen att få ha testat det för en dag. Jag vill även påpeka att Robert gjorde min praktik till en lyckad dag, där jag snabbt fick ta ansvar själv och fick lära mig exakt vad som krävs för att utföra jobbet. 
                            En dag på jobbet med Robert Granlund
Nog pratat om praktiken. För tillfället går mitt projekt lite sakta men säkert framåt. Har försökt hitta information eller rättare sagt statistik om antalet enskilda brunnar i varje kommun och det är inte så lätt. Det finns ett säkert kort att ringa ut till varje kommun igen som jag inte fått svar på, men i och med att det råder semestertider så är det en dålig idé. Jag har däremot hittat två rapporter som är gjorda av två statliga myndigheter vid två olika tillfällen. Kommunerna har blivit tillfrågade, via en enkät, om hur många enskilda brunnar kommunen har. Däremot är dessa rapporter inte fullständiga, utan det saknas information från många kommuner. Men jag tror jag kommer lösa det i alla fall…

Ha en trevlig vecka och jag såg att solen kommer att komma tillbaks imorgon :)
 //Samir

Kategori:

Alternativ

Alternativ och valmöjligheter. Ena dagen riktigt skönt att ha, andra dagen blir det mest velighet. Fördelar mot nackdelar, möjligheter mot problem allt måste tas med i beräkningen. Mitt i detta vridande och vändande befinner jag mig nu.

Som nämnt tidigare arbetar jag med att ta fram ett standardiserat sätt för att namnge och numrera olika artiklar inom Ragn-Sells. Efter några veckors arbete, eller det räcker nog med någon dag, inser man att det finns en ocean av olika system, uppsättningar och varianter både inom och utanför företaget. Trots mailande och ringande till olika leverantörer och organisationer med frågor om just deras variant verkar det inte finnas någon gemensam nämnare. En global standardisering verkar inte ha nått ändra fram.

Men vad är bäst då?

Svaret på det vet nog inte många. Som jag ser det verkar det som att företagsvärldens och organisationers största fiende träder in allt för ofta och hen går under namnet Ad Hoc. Tillsatt för detta ändamål. Generalismen i idén – bort. Skalbarheten – bort. Förståelse – bort. Till råga på allt blir ofta framtagningen luddig och ostrukturerad då ”låt gå”-principen ligger bakom mycket.

Så vill inte jag ha det och så vill jag inte att Ragn-Sells ska ha det heller. Det ska ju underlätta, inte ställa 100 nya frågor om ett par år. Approachen är att bygga på det som redan finns, antingen extern eller internt och om det finns att välja mellan. Är numreringen logisk? Förståelig? ”Lagom”?? Även om det inte ingår i mitt uppdrag så kan jag inte låta implementering ligga utanför resonemanget. Är det något som redan delvis finns är det lättare att fortsätta i den riktningen, kanske med någon liten twist.

Inom mitt område dvs. logistik, processutveckling m.m. är så mycket redan genomtänkt, planerat, testat, implementerat och utvärderat. För en bra, till och med riktigt bra, lösning behöver man inte uppfinna hjulet igen. Definiera mål och hitta en bra, befintlig bas. Uppfinningar och ”cutting edge”-lösningar får specialistbolag syssla med.

Sökandet fortsätter.

 

Felix

Hur gåre egentligen?

Aaaaalright!! Projekts maskineri tuffar på för fullt! De sägs att det tar 10 000 timmar innan man blir proffs på något, men jag blir nog proffs tidigare! 


För er som har glömt har jag fått i uppgift att utreda gränsvärden och behandlingsmetoder för det giftiga ämnet PFOS. Under de senaste 3 veckorna har jag fått en ganska klar bild över varför det är farligt och var det finns. Eftersom PFOS har väldigt åtråvärda egenskaper är dess användningsområden mångsidiga och du hittar PFOS i t.ex. kläder, brandskum, tapeter, mattor, förpackningar osv. Den stora problematiken hittills har varit att förstå vilka produkter som anses vara farligast, vad är relevant att studera? Jag har försökt undersöka dels hur mycket avfall produkten genererar och dels koncentration av PFOS i produkten. Förutom det bör hänsyn tas mot hur mycket av PFOS som har försvunnit från produkten och hamnat i naturen under produktens livstid. Utifrån denna karläggning har jag avgränsat min studie.
Dessutom försöker jag sammanställa de gränsvärden som finns för PFOS, både i Sverige och övriga världen. Det är först nu jag inser hur många olika gränsvärden det finns. Det finns ett för att bygga ett dagis och ett helt annat för att bygga en bostad på samma mark!

Kort sagt, de mesta av bakgrundsfakta är nu klar. Äntligen kommer de lite djupare frågeställningarna. Hur skall detta ämne behandlas? Behandlingsmetoden beror på massa olika faktorer t.ex. då PFOS ligger i marken, hur djup ner ligger det och i vilken typ av mark ligger det i?

Nog om de frågor jag drömmer om på nätterna. Jag piper ju faktiskt runt här på företaget också och får träffa massa lustigkurrar som jobbar här på Ragn-Sells. Förra veckan till exempel, arbetade jag i Gallerians undre värld och lärde framförallt känna en snubbe som hette Burre. Han lärde mig allt!

Så... nu har ni läsare säkert tröttnat, så jag avrundar. Nästa gång ska jag berätta om roadtrippen till Västerås, där tjänar man faktiskt pengar på att förbränna Storbritanniens sopor! Hur som helst så stormtrivs Klas här på Ragn-Sells!
HARE! (inte djuret)

 

Kategori:
Stäng
Stäng