På uppdrag på Högbytorp: avfallsinventering och matsvinn

Det lider mot slutet av tredje traineeveckan, så jag tänkte berätta lite om vad jag sysslat med de senaste dagarna :)

Jag har dels fortsatt med mitt googlande, mailande och ringande för att få tag på utländska företag, och dels har jag varit två dagar ute på Högbytorp och inventerat avfall.

”Inventerat avfall? Vad menar hon med det?” tänker ni kanske. Ja, faktum är att det ju egentligen bara är ett fint sätt att säga ”grävt i sopor” på, för det är vad jag faktiskt har gjort. Poängen med det var att jag skulle kolla de leveranser som kom från livsmedelsbutiker för att se om det de faktiskt slänger stämmer överens med det de säger att de slänger, samt att få en uppfattning av hur mycket animaliska biprodukter (ABP) som åker med ner i det avfallet. Det var ett roligt, om än illaluktande, uppdrag och det var skönt med lite omväxling från kontorssittandet. Det var spännande att få se mer av den verksamhet som bedrivs ute på Högbytorp och framförallt var det riktigt kul att få träffa så många av de härliga människorna som jobbar där ute på anläggningen. Jag fick hjälp av massa trevliga personer för att lyckas göra det jag skulle: produktionsledare Stefan skjutsade mig fram och tillbaka till organiska området, tjejerna i Vågen sa till när det kom leveranser, Lisa och Julia utgjorde supertrevligt fika- och lunchsällskap och Robban på organiska lånade mig skyddshandskar – för att bara nämna några av de jag träffade. Tack till er allihop!

Denise högbytorp

Förutom att jag lärde mig mycket om hur hanteringen av organiskt avfall går till, fick jag också insikt i hur mycket mat som bara slängs direkt från butiker. Det var riktigt, riktigt tråkigt att se hur stora mängder av tillsynes fullständigt bra mat som lastades av vissa leveranser. Självklart förstår jag att vissa saker slängs för att man har hittat farliga saker i någon förpackning, men jag tror verkligen inte att det gällde för all den maten jag såg (eller "avfallet" bör jag väl säga om jag ska använda rätt ord i sammahanget). Det måste väl ändå finnas något bättre sätt att ta tillvara på det som måste bort från butiklagren (trots att det inte är dåligt) när det kommer nya leveranser?

Jag har kollat runt lite på nätet för att se vad det finns för olika initiativ för att minska matsvinn och bland annat hittat den här roliga hemsidan: http://england.lovefoodhatewaste.com/ Den fokuserar i och för sig mer på att minska den mängd mat som slängs från hushåll, men jag tyckte den var nice :)

Det må vara tråkigt att mycket mat slängs, men det är ju i alla fall positivt att man kan göra så tuffa saker som biogas av det! Och hur går det till då? På Högbytorp gör de så att de stoppar i allt organiskt avfall (med paketering och allt) i en jättestor press som mosar sönder allting och separerar fast material (paketeringen) från flytande material (en mysig matgegga). Det flytande, som kallas för slurry, åker sen in i en stor grön vätsketank där det lagras till dess att en lastbil kommer och suger upp det i sin last och kör bort det till en biorötningsanläggning. Coolt, eller hur? Största (eller i alla fall den mest påträngande) nackdelen är väl den genomborrande, syrliga doften som processen medför :p


Trevlig helg på er!!

Denise  

Skriv en kommentar

Den syrliga doften får vi liksom på köpet, visst är det häftigt att vi värmer upp hela Bro samhälle med biogas!

27 juni 2014 21:47 Kristina EN Rapportera detta inlägg
Skriv en kommentar

 
Användarverifikation Bild för användarverifikation  
 
Tidigare inlägg Vecka 3
Stäng
Stäng