Blogginlägg postade av Anton Nordström

Förberedelser inför fredagen

På fredag är det avslut av traineeprogrammet och även avslut av de projekt vi har drivit under sommaren. Då får vi 15 minuter var på oss att berätta för handledare, projektägare, delar av ledningen samt övrigt intresserat Ragn-Sellsfolk vad vi har gjort under sommaren och vad vi har kommit fram till. Idag har vi traineer setts nere i lokalen som ska användas på fredag för att prova projektorn och se vilka bilder som fungerar/inte fungerar att visa. Vi la upp våra mest detaljerade powerpointslides och gick och ställde oss längst bak i rummet för att se att allt gick att läsa. De flesta slides fungerade bra men en del behöver nog göras lite ljusare. Självklart vill vi att allt ska fungera bra på fredag, då vi ska visa vad vi har gjort under sommaren!

Bild

Sara visar bilderna till sin presentation


Det var även kul att se ungefär vad de andra traineerna tänker berätta. Det är några dagar kvar så lite finslip hinns fortfarande med, men det är ändå roligt att se i stora drag hur de andra har tänkt, och själv kunna ta lite inspiration därifrån.

/Anton

Burkar

Uppe på kontoren här på Affärsområde Entreprenad finns det ett antal burkar med spännande innehåll. Spontant finns det inte burkar med liknande innehåll på jättemånga andra kontor i Sverige. 
 
Avloppslam

 
Gips och fosfor

Mesakalk

Det är kul att se att exempelvis fosforutvinning från avloppsslam faktiskt finns på riktigt, och att det inte bara är något man hör talas om på miljökurserna i skolan.

Kategori:

Vardag på Väderholmen

Några iakttagelser om vardagen på Väderholmen


• Folk arbetar väldigt olika tider. En del kommer in jättetidigt till kontoret för att hinna hem i hygglig tid, medan andra föredrar en sovmorgon och sitter istället kvar lite senare på kvällen.


• Överraskande många äter de där frysta färdigrätterna till lunch.


• Befolkningen på kontoret tycks öka med runt 500 % när det vankas fredagsfralla.


• Alla hälsar på alla, men jag tvivlar på att alla känner alla.


• Med tanke på vad företaget sysslar med är det orimligt klurigt att välja rätt behållare att slänga skräpet i.


• Skräp är inte skräp, det är resurser som ska föras tillbaka in i kretsloppet.

Sopor

Nu har det gått fyra veckor av traineeprogrammet, och jag och mina traineekollegor har börjat bli varma i kläderna.  Största delen av tiden driver jag som sagt mitt projekt, som handlar om marknaden för avfallsbränsle. Det som går att säga är först och främst att det finns stor kapacitet för avfallsförbränning i Sverige, vi kan bränna upp mer sopor än vad vi producerar. Av olika anledningar byggs det även flera nya förbränningsanläggningar, vilket gör att överkapaciteten ökar än mer. Framförallt i Mälardalen byggs och planeras det som mest; Fortum i Brista, Mälarenergi i Västerås, Eon ute vid Högbytorp, samt utbyggnad av den redan stora anläggningen i Högdalen. Spontant är detta såklart fördelaktigt för Ragn-Sells, som står som leverantör av bränsle till dessa anläggningar. Än så länge är det dock något av kundens marknad och företag som Ragn-Sells betalar fortfarande för att få avsätta avfall vid förbränningsanläggningen. Min gissning är att det i framtiden kommer bli svårare för förbränningsanläggningarna att hitta bränsle, vilket bör göra det möjligt för Ragn-Sells att göra en bättre affär än idag.
 
Hur som helst har överkapaciteten täckts upp genom att avfallsbränsle har importerats från diverse Europeiska länder. Detta kan först verka lite underligt, men det är faktiskt inte uppenbart dåligt att exempelvis italienarna eller engelsmännen skickar sina sopor till Sverige, varken ur ekonomisk eller ur miljömässig synvinkel. Främst beror detta på att det faktiskt inte finns några bra behandlingsmöjligheter av avfallet på hemmaplan för dessa länder. Med hårdare miljökrav från EU minskar alternativen ytterligare och det blir sannolikt enklare för svenska anläggningar att hitta avfall utomlands. Ju mer jag gräver i dessa frågor desto mer inser jag att sopor inte bara är sopor, utan att det faktiskt handlar om en komplex marknad som i vilken annan globaliserad bransch som helst. Spännande projekt i alla fall, tycker jag!

Semestertider

Det märks att det börjar bli semestertider här på Ragn-Sells. De första veckorna har det inte varit några problem att få tag i folk för att boka in möten, diskutera eller fråga saker, men denna vecka märks det att folk har gått på ledighet. Jag har suttit större delen av dagen och ringt runt för att få tag i diverse personer, med varierande resultat. Än svårare är det att boka in ett möte nästa vecka, då verkar ingen vara här! Några hjältar sliter sig dock från semestern och tar sig tid. Alltid kul när folk är hjälpsamma! Bland annat har jag bokat in nästa vecka att åka till Högbytorp för att se hur lagring av avfallsbränsle går till, och hur Ragn-Sells tänker kring det. Det är ganska centralt i mitt projekt och ska bli riktigt kul att se!

Tomma arbetsplatser

Tomma arbetsplatser

Fördelen är möjligtvis att det är lite lugnare på kontoret. Dock trivs jag bättre när det är lite rörelse. Tur att vi traineer är här hela sommaren och håller igång verksamheten!

/Anton

Frågvisa traineer

Den första tiden här på Ragn-Sells har till stor del bestått av att fråga folk otroligt mycket frågor. Vi traineer har ring, mailat, skypat och träffat alla möjliga personer i företaget. Det är nog inte många på Ragn-Sells som inte har haft något med oss att göra under dessa två veckor! Många är väldigt kunniga och kan direkt svara på frågorna, men ibland händer det att de måste skicka frågan vidare, och helt plötsligt är halva avdelningen inblandad. De verkar i alla fall tycka det är kul när vi kommer dragandes med något utdrag från internwebben och frågar om någon extremt specifik siffra. Eller så låtsas de bra! Hur som helst har detta gett en bra bild av företaget och det är nu lite lättare att orientera bland regioner, avdelningar, affärsområden, sektioner och allt vad det heterVäderholmen.

 
För övrigt är Väderholmen en väldigt trevlig miljö att arbeta i. Byggnaderna heter saker i stil med Stallet, Gamla Magasinet eller Ladugården, och i grund och botten är det en bondgård som har byggts om till kontorslokaler. Det finns får precis bakom huset (och en elak bagge som man tydligen ska akta sig för), och om man vill kan man gå ner till vattnet på lunchen. Inte direkt en genomsnittlig kontorsmiljö!

 
Stäng
Stäng