”This is NOT Africa”

FlaggaTallinn… Vad vet jag om Tallinn, förutom att det gjorts en film av Killinggänget med fokus på en ful Östersjöfisk? Inte mycket är väl svaret, trots att jag varit här tidigare.


Det har i alla fall varit en hektisk dag med möten med handledare och annan personal på kontoret i Tallinn. Vi hann även med utflykter till några anläggningar som ligger vid Tallinns flygplats, däribland den MBT-anläggning jag skrev om i första inlägget samt en anläggning för att pressa olika avfall till balar som sedan kan säljas på världsmarknaden. Flödena som avfall går igenom efter att det samlats in är intressanta då det kan sluta på de mest oväntade ställen. Hushållsavfallet i Tallinn går efter lite separering, fragmentering och jäsning iväg som bränsle till ett cementbruk där det bränns i ugnen och askan blandas sedan ner i cementen. Något plastmaterial skeppas ända till Kina och norska hushållssopor exporteras till Sverige, sopornas värld bjuder på logistiska överraskningar hela tiden.

MBT               MBT
In kommer sopor ut kommer bränsle.

Efter att ha lunchat med min Estniska handledare samt en kille som jobbar på ekonomiavdelningen står det klart, utifrån en estländsk bedömning, att Estland är ett skandinaviskt land. Frustrationen är stor över att ingen annan har förstått det. Killen från ekonomiavdelning konstaterar torrt att han dagen innan fått förklara för några besökande danskar att kontoret INTE låg in någon form av plåtskjul med jordgolv så som man kanske ser i tredje världens länder i Afrika.


Själv får jag väl erkänna att kunskaperna om Baltikum är låga men Estland överraskar bara positivt. Man glömmer lätt bort att Sverige tillhör Estlands viktigaste handelspartners och mycket influenser hämtas från det stora landet i väst (alltså vi). Tänkvärt när Svenskar har en tendens att bli bestörta av okunskapen hos besökare från ett ännu större land väst om oss.


/John

Kategori:

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar

 
Användarverifikation Bild för användarverifikation  
 
Stäng
Stäng