Blogginlägg postade under juni 2013

Första fredagsfrallan och avslut på vecka 2

Igår var en väldigt bra dag! Jag har verkligen kommit igång med projektet nu och allting känns under kontroll. Det enda som oroar mig lite är att många går på semester idag och jag vet inte om jag har lyckats få tag på dem som jag behöver prata med ännu. Jag har försökt att ha framförhållning och får hoppas att det har lönat sig.

Jag ska passa på att presentera mig själv också nu när jag skriver mitt första inlägg. Jag heter Sara, är 26 år och kommer från Umeå. Jag läser civilingenjör i kemiteknik på KTH och har inriktat mig mot miljöteknik och miljömanagement – något som rimmar bra ihop med Ragn-Sells tycker jag. I höst ska jag påbörja mitt sista år av studier, som jag ska spendera i Kina. Under sommaren kommer jag jobba med ett projekt som handlar om jord- och schakterbjudanden.

Idag är det alltså fredag och andra veckan lider mot sitt slut. Det känns helt konstigt att vi redan har varit här två veckor! Idag ska vi, förutom att ta helg, få prova på den beryktade fredagsfrallan som vi hört så mycket om. Det känns som en viktig del i Ragn-Sellskulturen att bli introducerad till.Utsikt från min kontorsplats i Ladugården

Nästa vecka kommer bjuda på lite olika aktiviteter som bryter av i projektjobbandet, alltifrån resa med Lars Tolgén till grillkväll med traineegänget. Resan känns spännande, det är ingen av oss som vet riktigt vad vi ska förvänta oss!

Som Anton förklarade i förra blogposten så är det fantastiskt fint här ute på Väderholmen. Detta är utsikten från mitt fönster - inte helt fel. Vi hörs nästa vecka!

/Sara

Frågvisa traineer

Den första tiden här på Ragn-Sells har till stor del bestått av att fråga folk otroligt mycket frågor. Vi traineer har ring, mailat, skypat och träffat alla möjliga personer i företaget. Det är nog inte många på Ragn-Sells som inte har haft något med oss att göra under dessa två veckor! Många är väldigt kunniga och kan direkt svara på frågorna, men ibland händer det att de måste skicka frågan vidare, och helt plötsligt är halva avdelningen inblandad. De verkar i alla fall tycka det är kul när vi kommer dragandes med något utdrag från internwebben och frågar om någon extremt specifik siffra. Eller så låtsas de bra! Hur som helst har detta gett en bra bild av företaget och det är nu lite lättare att orientera bland regioner, avdelningar, affärsområden, sektioner och allt vad det heterVäderholmen.

 
För övrigt är Väderholmen en väldigt trevlig miljö att arbeta i. Byggnaderna heter saker i stil med Stallet, Gamla Magasinet eller Ladugården, och i grund och botten är det en bondgård som har byggts om till kontorslokaler. Det finns får precis bakom huset (och en elak bagge som man tydligen ska akta sig för), och om man vill kan man gå ner till vattnet på lunchen. Inte direkt en genomsnittlig kontorsmiljö!

 

Från Norrtälje till Baltikum

John heter jag, läser till civilingenjör i industriell ekonomi i Linköping och är en av årets sommartraineer på Ragn-Sells. Här tänkte jag skriva lite om mina upplevelser under sommaren i avfalls- och återvinningsbranschen. Det här är en bransch som jag aldrig tidigare har haft kontakt med förutom när det då och då kommer förbi en grön lastbil och hämtar hushållssoporna. Det är kanske inte den första bransch man tänker på när man läser till ingenjör men det finns stora likheter med vanlig processindustri, in kommer sopor och ut kommer material som kan återanvändas.


Under sommaren kommer jag att genomföra ett projekt där jag undersöker konkurrenssituationen för Ragn-Sells bolag i Östeuropa. Ragn-Sells finns representerade i Estland, Lettland och Polen. Sorligt nog har miljöarbetet inte kommit lika långt där, utsläpp och förorening av jord och mark förekommer i betydligt större skala än i Sverige. Tidigare lades allt avfall på hög i dessa länder men jag läste precis att majoriteten av alla deponier från Sovjettiden numera är stängda och övertäckta och de nya som byggs följer EU-standard. Kul är också att Ragn-Sells ligger i framkant och har bland annat investerat i en MBT-anläggning i Tallinn (mer om MBT kan man läsa här http://en.wikipedia.org/wiki/Mechanical_biological_treatment). Tyvärr dröjer det nog ytterligare några år innan din lokala landsortsmekaniker i Lettland är villig att betala för att bli av med sitt farliga avfall på samma sätt som görs i Sverige. Men med ökat tryck från EU och växande välstånd så kommer vi nog dit snart. Helt klart är i alla fall att det är en spännande region och jag ser fram emot att genomföra det här projektet!


I sommar skall vi också vara ute på lite praktik. Tidigare den här veckan var jag ute och tömde stationer för farligt avfall i Norrtälje med en mycket trevlig miljöarbetare. Vi hade en lugn arbetsdag då jag antar att folk haft bättre för sig under midsommarhelgen än att rensa sina förråd på gammal färg och lösningsmedel. Det blev ett bra tillfälle att lära sig om verksamheten och lyssna på vad dem som jobbar ute på våra fordon möter i sin vardag.

I en galleria nära dig!

Tisdag morgon, jag (Amanda) och Sara beger oss iväg in till Stockholm City för en heldag i Mood-gallerian och Klara/Zenit. Klädda i svart från topp till tå beger vi oss med raska steg mot Klara/Zenit. Men nej, vi ska inte ut på shoppingrunda. Klockan ska snart slå 7.00, på fötterna bär vi stålhättor och de svarta kläderna bär Ragn-Sells-loggan. Det hade blivit dags för vårt första praktiktillfälle, denna vecka på Serviceentreprenad.

Syftet med den praktik vi gör är att få möjlighet att ta pulsen på produktionen och på så sätt lära oss mer om den breda verksamhet som Ragn-Sells bedriver. Förutom Serviceentreprenad kommer vi även att få besöka de som arbetar med Farligt avfall samt Fastighetsrenhållning.

Morgonen började med att vi fick träffa Robin, förman på serviceentreprenad i Mood-gallerian, och Christian, tf produktionsledare, som bjöd på kaffe och berättade om hur det är att jobba inom verksamheten. Efter kaffet fick vi träffa gänget som ser till att affärerna och kontoren i byggnaderna kan fokusera mer på sina egna verksamheter och mindre på vad de ska göra med t.ex. emballage eller att de måste ha beredskap för att kunna springa ner till lastkajen för att hämta paket.

För nere under gallerian samt på Klara/Zenit finns, förutom parkeringsgarage och förråd, även en miljöstation där avfallsfraktioner vägs, registreras och slutligen sorteras. Vågen liknar den våg som används för att väga frukt och grönt i mataffären, fast större och istället för att välja typ av frukt väljer du typ av avfallsfraktion. Dessutom finns där även en godsmottagning där alla inkommande paket tas emot, registreras och aviseras så att företagen själva kan planera när de vill hämta ut sina paket eller meddela om de vill ha leverans till dörren. Otroligt smidigt, ordning och reda.

Under dagen fick vi följa med på kontorsrundor, prova att väga in kärl, operera avfallskompressorer, logga leveranseSara loggar leveranserr (se bild på Sara) samt leverera paket. En sak som jag verkligen gillar med denna bransch är kundvariationen, alla som har något de vill bli av med är en potentiell kund. Vi passerade många fina kontorslandskap och spännande företagsmiljöer under dagen och jag lämnade serviceentreprenaden lite mer allmänbildad och mycket tröttare i benen. Bra träning det där med att gå runt i stålhättor.

/Amanda

Uppstart av projekt och besök på Kallhäll

I måndags var jag tillsammans med de fem andra traineerna på besök i Kallhäll. Vi fick där lyssna på presentationer av de fyra avdelningscheferna Niclas Ericzon (Fastighetsrenhållning), Erik Wastesson (Serviceentreprenader), Mikael Blomqvist (FA) och Andreas Bärgård (VA). Det var både lärorikt och intressant att höra vad de hade att säga om sina olika verksamhetsområden då jag själv inte hade någon större insikt i Ragn-Sells verksamhet sedan jag började här i somras. Särskilt intressant för mig var det att höra Niclas Ericzon berätta om sin verksamhet, Fastighetsrenhållning, då jag under sommaren kommer att driva ett projekt inom det området. Senare samma dag kontaktade jag därför Niclas för att boka in en sittning för att mer ingående diskutera kring ämnet fastighetsrenhållning.

Efter mötet med Carina Ahlroos första dagen på Väderholmen tycker jag mig ha fått en relativt klar bild av vad syftet med projektet är och vad som förväntas av mig, vilket känns skönt. Jag har kommit igång lite smått och eftersom mitt projekt inom fastighetsrenhållning är uppdelat i två delprojekt har jag haft fördelen att kunna skifta litegrann mellan de olika uppgifterna. Båda uppgifter är mycket intressanta och utmanande och ibland kan det vara lätt att glömma bort tiden.

Ena projektet syftar bland annat till att kartlägga marknaden för fastighetsrenhållning och innebär därmed en del kontakt med olika avdelningschefer runt om i landet. Hittills har detta skett smärtfritt och jag förvånas nästan över de snabba och hjälpsamma svar jag mottagit. Arbetet med kartläggningen innefattar även en del kontakt med olika kommuner och förhoppningsvis kommer även detta att ske relativt problemfritt.
 
/ Tom

Traineebloggen är invigd!

Jag har fått äran att skriva det första inlägget på vår kära blogg. Ett hedersfyllt uppdrag! Här kommer vi att fylla på med berättelser om det mesta som vi är med om under sommaren, allt från praktik ute i vida världen till skvaller från fikarasterna, grillkvällar på Väderholmen och ”vanliga” dagar på jobbet. Om det nu finns några sådana… Hittills har vi haft ett varierat schema fyllt med intryck och möten med nya människor. Ragn-Sellarna verkar vara ett mycket trevligt släkte.
 
Första dagen tillbringade vi på konferensgården Sätra vid Högbytorp där vi fick träffa delar av ledningsgruppen, åka rundtur på deponin och lära känna varandra inom trainee-gruppen. Efter att ha fått smälta intrycken över helgen var vi tillbaka i måndags, redo att dra igång med våra projekt. Var och en har fått varsitt projekt att fokusera på under sommaren och en projektägare som fungerar som handledare under projektets gång. Jag har själv fått projektet ”Konkurrentanalys på den svenska marknaden”. Spännande! Efter ett inledande handledarmöte i måndags fick jag en klarare bild av vad som förväntas av mig och känner nu att jag kommit igång med att samla in material. Nästa vecka har jag flera möten inbokade med medarbetare i organisationen som jag ser fram emot att träffa och diskutera projektet med.
 
Helt klart mycket som snurrar i huvudet så här i början men det känns som att det mesta börjar lägga sig på plats. Tur att man har så härliga trainee-kollegor att bolla med! Vi är totalt sex stycken studenter från olika universitet och det känns som ett riktigt härligt gäng. Här kan ni se vem som jobbar med vad:
 
• Tom - Fastighetsrenhållning
• Anton - Bränslestrategi
• Sara -  Jord- och schakterbjudande
• Amanda - Byggerbjudande
• John - Konkurrentanalys på marknaden i Baltikum
• Elin - Konkurrentanalys på den svenska marknaden
 
Vi är allihop taggade för sommaren och säkra på att det kommer att bli två händelserika månader. Häng med här på bloggen och se vad vi har för oss!
 
/ Trainee-gruppen genom Elin

Stäng
Stäng