Framtidsdagen 2016

Fredag den 13 maj gick Framtidsdagen av stapeln. I årets upplaga tittade man både i backspegeln och blickade framåt för att försöka hitta rätt riktning och svaren på morgondagens frågor på temat Avfall - då och nu.

Se alla föredrag i filmen nedan

Avfall ur ett historiskt perspektiv -Ylva Sjöstrand, Stockholm Universitet, Historiska institutionenYlvas forskningsinriktning är avfall och avfallsprodukter, hanteringen av avfall, synen på avfall och handeln med avfall.

Avfallsregimernas uppgång och fall - Stefan Persson, RhetikfabrikenEn filosofisk betraktelse av avfall som en parentes i samhällsutvecklingen. I sin föreläsning
problematiserar Stefan värdet i avfall och ger sin syn på en avfallsfri framtid.


Askor som en resurs hos Ragn-Sells - fosfor, kalium, salter och metaller - Yariv Cohen, Ragn-Sells

Vad finns det för möjligheter för saltutvinning ur askor och kan askor vara en resurs hos
Ragn-Sells i framtiden?

Kan vi producera kemikalier med hjälp av bioteknologi och förnyelsebara råvaror? - Gen Larsson, Kungliga Tekniska Högskolan, Industriell bioteknik

På Industriell bioteknik forskar man på E-kolibakterier och möjligheter att genmodifiera dess gener. Gen Larsson berättar om sin pågående forskning och om hur den skulle kunna tillämpas på avfallsbranschen.

High Value Circulation in the Biosphere – Richard N. Mutafela, doktorand, Linnéuniversitetet

Richard presenterade sitt exjobb som gick ut på att försöka få Black Soldier Fly-larver att äta olika sorters avfall för att se vilket avfall som gjorde dem mest proteinrika. De proteinrika larverna kan sedan användas i produktion av exempelvis djurfoder.

Kontakta oss

Vill du beställa eller har frågor?

Telefon:
0771-88 88 88

Kontaktformulär

Ärende
Ditt namn
Ditt telefonnummer
E-postadress
Företag eller organisation (valfritt)
Ort

Framtidsdagen 2017

Välkommen til Framtidsdagen den 12 maj 2017.
Anmäl dig här
Stäng
Stäng