Vår historia

Om Ragn-Sells – Vår historia

1881  Början på det som idag är Ragn-Sells kan spåras tillbaka ända till 1881. Det är då som Amandus Zakarias Leonard Sellberg startar "Sellbergs häståkeri" på Odengatan 45 i Stockholm. Amandus Zakarias gifter sig så småningom med Julia Axelia Häggberg som bor på Väderholmens gård i Sollentuna (Ragn-Sells nuvarande huvudkontor).

Se en film om Ragn-Sells historia nedan.

1928  På Väderholmens gård startar Amandus och Julias son, Ragnar Sellberg, sophämtning hos villaägare. Året är 1928. Verksamheten pågår parallellt med åkeriet i Stockholm. 

1933  Ragnar blir VD i Sellbergs. Vid den här tiden har man ett 100-tal hästar men dessa blir nu allt färre, till förmån för bilarna. I samband med generations- och arvsskifte säljs Sellbergs 1963-1965 till Promotion inom Handelsbanken. Avfallshanteringen är då en mindre del i verksamheten. Trots det är man störst i landet på renhållning. Ragnar Sellberg kvarstår under en tid efter försäljningen som VD i AZ Sellbergs Åkeri AB

1966  Ragnar börjar på heltid ägna sig åt sitt nya företag AB Norrtrim som snabbt växer vidare inom renhållningsbranschen.

1968  Företagsgruppen byter namn till Ragn-Sells AB.

1973  Ragnar Sellberg avgår som VD och blir styrelseordförande.

1989  Ett år med stor turbulens i branschen. Sellbergs säljs åter, nu till PLM. Ragn-Sells etablerar sig i Norge genom köp av Norsk Renovasjon AS, ett företag som bedriver industrirenhållning runt Osloområdet. Ragn-Sells blir valt till årets tjänsteföretag av Dagens Industri och Tjänsteförbundet. Ett bra bevis på den goda serviceandan inom koncernen.

1991  Ragnar Sellbergs Stiftelse för forskning, utveckling och kunskapsspridning inom avfallsområdet bildas

1992  Ragn-Sells påbörjar sin verksamhet i Estland, samtidigt som företaget växer ytterligare genom landets största privatisering inom renhållningsbranschen - köpet av Malmö stads renhållningsverk.

1994 Ragn-Sells inför ny ”payoff”  En del av kretsloppet. Ny enhetlig profil på fordon o arbetskläder införs 

1995  Första kretsloppssystemet för byggbranschen, RentBygge, som idag klarar 100 procent återvinning, skapas av Ragn-Sells och sätts i drift.

1996  Första doktoranden som stöds av Ragn-Sells på Luleå tekniska högskola examineras.

1997  Första etableringen i Danmark.

1998  Sveriges första storskaliga källsorteringsystem för bostäder, ReturMera, konstrueras och sätts i drift.

1999  Första kretsloppsanläggningen för köpcentrum utvecklas och sätts i drift.

2000 Avfallsskatt införs i Sverige 

2001  Startåret för den första etableringen i Polen.

2003  Sätra Gård invigs. Ny konferens och mötesplats för kunder och personal

2004 Startåret för den första etableringen i Lettland. Väderholmens gård rivs för att bli nya kontorsbyggnader. Nya arbetskläder för renhållningspersonalen införs.

2005  Fritz Andersen & Sön i Danmark införlivas. ReUseoil anläggningen i Halmstad invigs. Väderholmens gård återinvigs den 27 september.

2006  Malvik container i Trondheim förvärvas

2007  TRAAB, ett företag i Vänersborg med egen deponi och optisk sortering av hushållsavfall införlivas. Ragn-Sellskoncernen uppnår 4 miljarder i omsättning.

2008  Erik Sellberg tillträder som koncernchef. Sverigeverksamheten återgår till regionindelning. Elhybridfordon presenteras. Kungen och Drottningen besöker Högbytorp.

2009  Ragn-Sells fick rätt i Arbetsdomstolen att utföra alkotester genom alkoskåp på arbetsplatserna. Ragn-Sells fick tillstånd av Strålsäkerhetsmyndigheten att hantera strålkällor. Lansering av ny hybridsopbil som går på diesel/etanol.

2010 Ragn-Sellsföretagen AB bildas. Ny webbplats- ragnsells.se och ragnsells.com lanseras. Ragn-Sells Akademin startar. I maj förvärvas företaget Selectiva med verksamhet i småland

2011 Förvärv av Uniscraps returpappersverksamhet och GA-plast i Danmark. Bränslefabriken i Estland invigs av Tallinns borgmästare. I Lettland står företagets nya kontor och återvinningsanläggning i Kekava klar, samtidigt förvärvas renhållningsföretaget ExtoD. Borgeskogens återvinningsanläggning utanför Oslo invigs. Affärssystemet DAX startas. Ny deponi och FA hall på Högbytorp.

2012 Invigning av Däckgranuleringsfabriken i Vänersborg. Reaxer miljö i Jämtland förvärvas. Inflyttning till Marieholmsanläggningen i Göteborg. Ragn-Sells Norge införlivar del av HRR Miljö
 
2013 Dotterbolaget Ragn-Sells Recyclables startade i januari verksamhet för att ta hand om koncernens försäljning av återvunna varor.

2014 Ragn-Sells AB förvärvade i mars aktiemajoriteten i EasyMining Sweden AB. Företaget har utvecklat och patenterat teknik för fosforåtervinning ur bl a avloppsslam. VKB Serviss som bedriver slamsugningsverksamhet i Lettland köptes i april. I oktober köptes SIM Naering AS som bedriver verksamhet på västlandet i Norge. Koncernens IT-verksamhet läggs i ett gemensamt aktiebolag, Ragn-Sells Group IT AB.

2015 Ragn-Sells förvärvar Häradsuddens deponi från EON. Förvärv av ledande företag i Lettland inom läkemedelsavfall, Lautus SIA. Däckåtervinningsverksamheterna i Sverige och Norge samordnas i ett företag. NC Miljö i Danmark, som hanterar organiska avfall förvärvas i februari. Halden Resirkulering i Norge köps. I maj bildas Ragn-Sells Kommunpartner AB som hanterar hushållsavfallsverksamheterna i Sverige. OMø AS i Danmark förvärvas i maj. Skedsmo Avfallsentrals Containerutleie AS köps i september. I december likvideras Deponi Serwis i Polen. Helena Karlsson tillträdde i december som VD i Ragn-Sells AB.

2016 Lars Lindén tillträder som koncernchef efter Erik Sellberg.

Kontakta oss

Vill du beställa eller har frågor?

Telefon:
0771-88 88 88

Kontaktformulär

Ärende
Ditt namn
Ditt telefonnummer
E-postadress
Företag eller organisation (valfritt)
Ort
Stäng
Stäng