Bara vanligt vatten

Bara vanligt vatten
Oberoende av om man tillhör den skara som tror att klimatförändringarna är orsakade av mänsklig aktivitet – eller av naturliga klimatvariationer är en sak säker. Klimatet förändras.

Efter världsvattenveckan nyligen med fokus på vatten, grunden för allt liv är det ingen tvekan om effekten. Motstridigt drabbar effekten oss alla, det är och blir blötare och torrare och det drabbar de av oss som redan har det illa genom att bli ännu mera översvämningar och ännu mera öken. Vi ser en obalans över så kort tid som ett år, för mycket vissa delar av året – för lite andra delar, skördar över hela världen slår fel.

Att som vi i Sverige, kunna dricka så mycket vatten vi vill av på stora hela god kvalitet är en lyx .som få i världen kan unna sig. Än mindre duschar, diskmaskiner, tvättmaskiner och en grön gräsmatta.  Vi måste ta ställning till hur vi odlar, odlar vi rätt gröda på rätt plats, hur förhåller vi oss till vattenintensiva grödor, ris, socker och bomull.

Är det acceptabelt att ett kilo bomull kan kräva upp till 29 000 liter vatten? Hur bygger vi våra ständigt växande städer så att de klarar den ökade nederbörden? Hur använder vi marken så att vi kan odla på den i stället för att den torkar ut? Vilka ytterligare sjukdomar och insekter kommer att få en annan utbredning? Frågorna är många, stora och globala. En global orsak ägs av- och där effekterna drabbar alla och envar.

Årets världsvattenvecka har gett många bra seminarier och väckt många reflektioner över den djupa innebörden klimatförändringen har. Som alltid är det inte bara nattsvart, det finns ett engagemang i världen som gör att man sakta med säkert börjar anpassa sitt samhällsbyggande, sin matförsörjning och sin företagsutveckling efter klimatförändringarnas effekter. Det finns teknik, metoder och simuleringar som kan hjälpa oss att fatta rätt beslut, men faktum kvarstår ännu. Det blir blötare och blötare. Och torrare och torrare.

Om vi leker med tanken att vi kan bromsa upp klimatförändringen genom minskade utsläpp av koldioxid, om det ens finns skuggan av en chans – då måste vi sträva mot det. En så stor och mäktig förändring kräver åtgärder på alla fronter, även om vi inte med 100,00% säkerhet kan säga att det är de absolut rätta aktiviteterna så kan vi inte bara vänta.
Världen behöver World Water Week.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar

 
Användarverifikation Bild för användarverifikation  
 
Stäng
Stäng