Det var i vart fall enklare förr

Ragn-Sells Kvalitet- och miljöchefJag vill inte vara bakåtsträvare på något sätt. Det är absolut inte min natur, men ibland för att kolla av sin omgivning måste man titta i backspegeln. Nu under sommaren har jag tittat bakåt många gånger.

Att ha det jobb jag har innebär att man från vänner, bekanta, bekantas bekanta och såväl avlägsen som närstående släkt får frågor. ”Skall jag kompostera hemma eller är det mera miljömässigt att använda grön påse?” (i de kommuner som har grön påse). ”Vi tänkte köpa en ny bil, skall vi köpa en bensinbil, hybrid eller en diesel?”. ”Jag har sett att det finns nya byggskivor i plast – är de bättre än trä?”. Och även en gammal klassiker; ”Skall vi använda tyg- eller pappersblöja till lilla Jytte?”.

Många bra och många relevanta frågor, men ack så svåra att svara på så där över en kopp te i syrenbersån. Det finns naturligtvis enkla svar, - kasta inte så mycket mat – så blir det inte så mycket organiskt avfall. Den mest klimatsmarta bilen är den som inte köps, näst bäst är den som inte körs. Men det är ju inte riktigt det frågeställningarna gäller, frågorna gäller ett val mellan olika alternativ, de gäller inte omläggning av livsföring.
Det var enklare förr, då var frågorna mera mot – ”kan vi släppa ut det här”? Från att ha varit tämligen rakt på sak, ja- nej- har nu frågorna börjat hamna i sitt rätta perspektiv – hållbarhet. Hur skall vi välja för att vi skall kunna skapa hållbarhet, men ändå inte ge avkall på livskvalitet, är ju vad frågorna handlar om egentligen.

Mina svar tillbaka är allt annat än enkla ja eller nej. Mina svar tillbaka är ofta att jag inte kan svara på rak arm, eller att jag inte vet. Hållbarhet handlar om så mycket mera.
I syrenbersån har jag suckat många gånger den här sommaren och tittat i backspegeln och konstaterat, det var i vart fall enklare förr.


Tove Olsson är sedan mars 2011 Ragn-Sells Kvalitets- och Miljöchef. Hon kommer närmast från AstraZeneca där hon under de senaste 8 åren haft ledande befattningar inom miljö- och kvalitetsområdet. Tove kommer att blogga om hållbarhetsfrågor, miljö och utveckling. 

Skriv en kommentar

Tack för inlägget som tydliggör vår tids dilemma - det ständiga valet. Jag brukar hävda att valet må vara fritt så länge som det är medvetet, d v s kunskapen om dess konsekvenser är något så när tydliga. Det är då man kan stå för sina beslut - om än de visar sig mindre fördelaktiga över tiden - och säga: "Utifrån vad vi visste då ...". /Ralf

06 september 2011 10:17 Ralf W Löbel Rapportera detta inlägg
Skriv en kommentar

 
Användarverifikation Bild för användarverifikation  
 
Tidigare inlägg Kära bloggläsare!
Stäng
Stäng