• 17 september 2010 15:03
  • Skrivet av: Christina Lindbäck
  • 0 kommentarer

Kära bloggläsare!

Hoppas er sommar har varit bra.
Min har varit förträfflig. Jag passade faktiskt på att åka till mitt älskade landskap champagne i Frankrike för att lära mig ytterligare lite mer om denna ädla dryck. Under resan kunde jag konstatera att andelen odlare som lyfter fram att de odlar ekologiskt har ökat. Champagneframställning är ett verkligt hantverk - det är därför som det fascinerar mig så.
En annan glädjande iakttagelse som jag gjorde var att Frankrike har börjat satsa på alternativa fordonsbränslen. Jättekul! Däremot, tvärtemot mina fördomar, så hade Tyskland inte alls några alternativ att erbjuda. Jag efterfrågade etanol på flera mackar i Tyskland men de förstod ibland inte ens vad jag frågade efter. (Kan ju också bero på min tyska, men det vägrar jag att tro!) I Frankrike däremot fanns ofta både, gas, etanol och också en markering om att ett bensinalternativ innehöll hög etanolinblandning enligt de nya EU-reglerna. Roligt att erfara tycker jag.

Här hemma är vi ju nu inne i skälvande slutminuter av valrörelsen, en valrörelse som jag har blivit jättebesviken på sett ur ett miljöperspektiv. Just bilar och bränslen har diskuterats lite grann. Men väldigt visionslöst. Var finns de olika blockens visioner? Hur ser det hållbara samhället ut i alliansens Sverige? Hur ser det ut i rödgrön tappning? Det långsiktiga perspektivet har försvunnit ur valdebatten tycker jag. Varför kan vi väljare inte bilda oss en uppfattning om hur politikernas visioner ser ut? Det är en brist tycker jag. Kanske bidrar media till detta i takt med ökad snuttifiering då frågeställningarna blir mer och mer kortsiktiga. Jag tror det är viktigt att vi inte glömmer våra visioner.

Inom Ragn-Sells hade vi ett stort kundseminarium härom veckan där vi Ragn-Sellare mötte ett stort antal kunder till oss. En av uppgifterna under dagen var just att i små grupper göra en ”roadmap” mot ett hållbart samhälle. Här fanns visioner och stora målsättningar framskapade i okonventionell och oväntad mix på människor och kunnande. Vi fann möjligheter att komplettera varandra och hur vi tillsammans kan göra Ragn-Sells tjänster bättre!
Vi frågade oss själva hur vi alla kan bidra genom våra olika kompetenser till större klimatnytta med det vi gör. Om detta hade alla grupper mycket goda idéer. Just detta idéskapande har jag saknat i debatten. Nu hoppas jag att det block som vinner kan ta till vara den enorma kraft som svenska företag visar upp när det gäller att vilja jobba för en ökad hållbar utveckling. Skapa okonventionella mötesplatser där företag som hör ihop men inte naturligt jobbar ihop kan mötas.
Ta tvättmaskinstillverkare och tvättmedelstillverkare t.ex. vad kan inte de uträtta om de sätts i samma rum? Troligen underverk. Jag vet att MISTRA, IVL m.fl  snart publicerar en intressant halvtidsrapport om just detta ämne - tvättmaskiner och tvättmedel! Läs den och fundera sen på hur vi skapar fler sådana samarbeten! Vi som jobbar med detta dagligdags behöver stötta våra politiker.
Glöm dock inte att rösta på söndag om du inte redan gjort det, det är viktigt!

Ha det gott!

Christina

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar

 
Användarverifikation Bild för användarverifikation  
 
Stäng
Stäng