Kallt, rent vatten - en tjänst från naturen att ödmjukt fascineras och glädjas åt

Tänk dig att du sitter på en svensk fjälltopp en varm högsommardag. Du är svettig efter en brant klättring, tröjan klibbar. Tungan häftar mot gommen för du har svettats ut så mycket vätska att du blivit torr om munnen. Vattnet i din flaska är slut. Du ser dig om. Svagt i tystnaden hör du ett litet porlande… Du följer ljudet och bakom ett stenblock finner du källan till ljudet, en liten fjällbäck som rör sig ner för bergssidan. Du drar en suck av lättnad, tar fram din kåsa fyller den med klart, kallt vatten direkt från naturens egen källa. Du tar en djup klunk låter det kalla vattnet cirkulera och svalka din mun. När du sen sväljer känner du det kalla vattnet rinna ner genom strupen, en lite hisnande känsla. Du blir påmind om din kropps funktioner och naturens generositet.

För många år sedan var min fru uppe i fjällen. Där träffade hon en man som var van fjällvandrare och som gärna besökte Sarek, den riktiga vildmarken. Långt in i Sarek stannade han till vid en liten jokk. Han satte sig för att pusta ut och fyllde sin kåsa med kallt, friskt vatten. Han kände då att han var iakttagen. En bit bort såg han en liten pojke som storögt tittade på honom medan han fyllde sin kåsa. Plötsligt vände pojken om och började springa mot ett tält lite längre bort samtidigt som han exalterat ropade; Mutti, Mutti, man kann das wasser trinken!
Det var en tysk familj som vandrat in i Sarek med fyllda dricksvattendunkar. De hade ingen aning om att man kunde dricka vattnet direkt från jokken. I deras hemtrakter var allt vatten i bäckarna odrickbart på grund av föroreningar.

Det ovan beskrivna kan också uttryckas som att mannen nyttjade en ekosystemtjänst. Våra ekosystem är sinnrika konstruktioner. Det naturliga kretsloppet genererar inga överflödiga restprodukter. Ekosystemtjänsterna i ett opåverkat kretslopp kan nyttjas och är i princip i balans så länge de inte drabbas av yttre störningar. Men idag är ju tyvärr sanningen en annan. Det är få ekosystem som är opåverkade. Vi i det moderna samhället måste påminna oss om dessa fantastiska tjänster; rent vatten, frisk luft, orörda rullstensåsar som kan rena vattnet m.m. Vi måste också tänka igenom vilka av dessa naturliga tjänster vi är beroende av som företag. Om vi förstör de naturliga källor som vi är beroende av, kommer vi inte att kunna fortsätta att producera våra varor. Med bättre kunskap kan vi förebygga aktiviteter som överutnyttjar naturliga tjänster och resurser. Mycket inspiration och kunskap går att hämta från naturens naturliga ekosystem. Det gäller för oss att skaffa kunskap om dem och att värna om den. Jag välkomnar Naturvårdsverkets initiativ att ge sig in i detta ämnesområde. Vi i företagen behöver mer kunskap och kloka råd i dessa frågor.

Fundera nu själv i sommar -  vilka är dina favoritupplevelser ute i naturen? Det kan vara tystnad, orörda vidder, kallt fjällvatten, nyfångad fisk som tillagas på plats. Många av dem upplevs av oss, som enskilda individer, som gratis och de är värda all vår respekt och hänsyn! Det är vår skyldighet, tycker jag, att se till att de kan bevaras. Njut av allt det sköna sommaren har att erbjuda.

Christina.

Kategori:

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar

 
Användarverifikation Bild för användarverifikation  
 
Stäng
Stäng