Blogginlägg postade av Tove Olsson

Bara vanligt vatten

Bara vanligt vatten
Oberoende av om man tillhör den skara som tror att klimatförändringarna är orsakade av mänsklig aktivitet – eller av naturliga klimatvariationer är en sak säker. Klimatet förändras.

Efter världsvattenveckan nyligen med fokus på vatten, grunden för allt liv är det ingen tvekan om effekten. Motstridigt drabbar effekten oss alla, det är och blir blötare och torrare och det drabbar de av oss som redan har det illa genom att bli ännu mera översvämningar och ännu mera öken. Vi ser en obalans över så kort tid som ett år, för mycket vissa delar av året – för lite andra delar, skördar över hela världen slår fel.

Att som vi i Sverige, kunna dricka så mycket vatten vi vill av på stora hela god kvalitet är en lyx .som få i världen kan unna sig. Än mindre duschar, diskmaskiner, tvättmaskiner och en grön gräsmatta.  Vi måste ta ställning till hur vi odlar, odlar vi rätt gröda på rätt plats, hur förhåller vi oss till vattenintensiva grödor, ris, socker och bomull.

Är det acceptabelt att ett kilo bomull kan kräva upp till 29 000 liter vatten? Hur bygger vi våra ständigt växande städer så att de klarar den ökade nederbörden? Hur använder vi marken så att vi kan odla på den i stället för att den torkar ut? Vilka ytterligare sjukdomar och insekter kommer att få en annan utbredning? Frågorna är många, stora och globala. En global orsak ägs av- och där effekterna drabbar alla och envar.

Årets världsvattenvecka har gett många bra seminarier och väckt många reflektioner över den djupa innebörden klimatförändringen har. Som alltid är det inte bara nattsvart, det finns ett engagemang i världen som gör att man sakta med säkert börjar anpassa sitt samhällsbyggande, sin matförsörjning och sin företagsutveckling efter klimatförändringarnas effekter. Det finns teknik, metoder och simuleringar som kan hjälpa oss att fatta rätt beslut, men faktum kvarstår ännu. Det blir blötare och blötare. Och torrare och torrare.

Om vi leker med tanken att vi kan bromsa upp klimatförändringen genom minskade utsläpp av koldioxid, om det ens finns skuggan av en chans – då måste vi sträva mot det. En så stor och mäktig förändring kräver åtgärder på alla fronter, även om vi inte med 100,00% säkerhet kan säga att det är de absolut rätta aktiviteterna så kan vi inte bara vänta.
Världen behöver World Water Week.

Det var i vart fall enklare förr

Ragn-Sells Kvalitet- och miljöchefJag vill inte vara bakåtsträvare på något sätt. Det är absolut inte min natur, men ibland för att kolla av sin omgivning måste man titta i backspegeln. Nu under sommaren har jag tittat bakåt många gånger.

Att ha det jobb jag har innebär att man från vänner, bekanta, bekantas bekanta och såväl avlägsen som närstående släkt får frågor. ”Skall jag kompostera hemma eller är det mera miljömässigt att använda grön påse?” (i de kommuner som har grön påse). ”Vi tänkte köpa en ny bil, skall vi köpa en bensinbil, hybrid eller en diesel?”. ”Jag har sett att det finns nya byggskivor i plast – är de bättre än trä?”. Och även en gammal klassiker; ”Skall vi använda tyg- eller pappersblöja till lilla Jytte?”.

Många bra och många relevanta frågor, men ack så svåra att svara på så där över en kopp te i syrenbersån. Det finns naturligtvis enkla svar, - kasta inte så mycket mat – så blir det inte så mycket organiskt avfall. Den mest klimatsmarta bilen är den som inte köps, näst bäst är den som inte körs. Men det är ju inte riktigt det frågeställningarna gäller, frågorna gäller ett val mellan olika alternativ, de gäller inte omläggning av livsföring.
Det var enklare förr, då var frågorna mera mot – ”kan vi släppa ut det här”? Från att ha varit tämligen rakt på sak, ja- nej- har nu frågorna börjat hamna i sitt rätta perspektiv – hållbarhet. Hur skall vi välja för att vi skall kunna skapa hållbarhet, men ändå inte ge avkall på livskvalitet, är ju vad frågorna handlar om egentligen.

Mina svar tillbaka är allt annat än enkla ja eller nej. Mina svar tillbaka är ofta att jag inte kan svara på rak arm, eller att jag inte vet. Hållbarhet handlar om så mycket mera.
I syrenbersån har jag suckat många gånger den här sommaren och tittat i backspegeln och konstaterat, det var i vart fall enklare förr.


Tove Olsson är sedan mars 2011 Ragn-Sells Kvalitets- och Miljöchef. Hon kommer närmast från AstraZeneca där hon under de senaste 8 åren haft ledande befattningar inom miljö- och kvalitetsområdet. Tove kommer att blogga om hållbarhetsfrågor, miljö och utveckling. 

Stäng
Stäng